Otkrijte zašto vaša partnerka ne želi seks - Vijesti.me
ZAČARANI KRUG

Otkrijte zašto vaša partnerka ne želi seks

Pad testosterona, stres i upotreba nekih ljekova kod žena smanjuju želju za seksom

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Najčešće opravdanje za izbjegavanje seksa ženama je "glavobolja". Ipak, stručnjaci su posljednjih godina dokazali kroz razna istraživanja da seks zapravo pomaže kod uklanjanja glavobolje, tako da se objašnjenje krije drugdje.

Istraživanja u Velikoj Britaniji i SAD-u koja su uključila hiljade žena ukazuju da je od 30 do 50 posto žena pogođeno dužim razdobljima sa vrlo malo ili bez seksualne želje. Razlozi mogu biti biološke ili psihičke pa čak i socijalne prirode, ali jedno je sigurno - gubitak seksualne želje za ženu, kao i za njenog partnera može biti razarajući.

Ilustracija(Photo: Pixabay)

Stručnjaci objašnjavaju da je za pad seksualne želje kod žena kriv pad testosterona. Zdrava mlada žena ima deset puta više testosterona nego estrogena u svom tijelu, i on reguliše raspoloženje, energiju i seksualnu želju. Proizvodnju ovog, inače "muškog" hormona stimuliše redovan seks, a jednom kada žena izgubi interesovanje za vođenje ljubavi, teško izlazi iz začaranog kruga, piše Večernji list.

Još jedan problem je stres kojem su žene danas izložene gotovo na dnevnoj bazi, pojašnjava ginekolog Martin Godfrey iz Central London Healthcarea. "Stres je ubica proizvodnje testosterona. Ako ste pod stresom, vaše tijelo proizvodi hormon kortizol, što dovodi do proizvodnje drugog hormona prolaktina ili 'celibat' hormona. To je isti hormon koji proizvode dojilje kako bi se smanjio rizik da se sljedeća trudnoća desi prebrzo. Zato znatno smanjuje libido. To je začarani krug", kaže ginekološkinja Sarah Brewer.

Osim toga, istraživanja su dokazala da oko 150 najčešće propisivanih lijekova takođe imaju negativan utjicaj na seksulanu želju, poput kontraceptivnih pilula, antidepresiva, ljekova protiv bolova i ljekova za smanjenje krvnog pritiska.


Vidi sve komentare