To nije to: Na ovakav seks ne treba da pristajete - Vijesti.me
NEŠTO NIJE U REDU

To nije to: Na ovakav seks ne treba da pristajete

Čak i ako još nijeste naučili da volite svoje tijelo, to ne znači da je smijete dopustiti drugima da ga ne poštuju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Nezdrav odnos među partnerima često se odražava i u njihovom seksualnom životu. Tako i seks može da pokaže da nešto u vezi nije u redu

1. Seks kada nijeste raspoloženi

U zdravoj vezi, ljudi mogu da odbiju partnera i da se osećaju potpuno prijatno sa njim. Jednostavno, partner vas shvata. Ne pokušava da vas pritiska, prisili, prigovara, uporedi sa svojim ranijim odnosima. Ako ne želite seks, nemojte to raditi. Potražite osobu koja vas voli više od vašeg tijela i neće otići samo zato što nijeste bili raspoloženi za seks.

2. Seks koji vam ne donosi zadovoljstvo

Ako samo jedan partner  redovno dobija zadovoljstvo od seksa, to znači da nešto ide naopako. Niko od vas ne bi trebalo da žrtvuje svoju udobnost ili zadovoljstvo zbog drugog. Takve žrtve nisu uvijek napravljene pod prisilom, često osoba sama ignoriše svoje potrebe i želje. Važno je u odnosima stvoriti prostor za iskren i otvoren razgovor o svemu što vas muči, uključujući i probleme u seksualnom životu.

3. Seks u kojem ne pokazujete emocije

Poštovanje i slušanje potreba vašeg partnera jednako je važno kao i posmatranje njegovih granica. Ako ne prihvatate nešto, bilo da se radi o vezivanju ili određenoj pozi, niko nema pravo da vas prisili da to uradite. Kada partnera doživljavate kao prijetnju, bez obzira da li je ona psihološka ili fizička, vaš odnos se teško može nazvati zdravim.

4. Seks koji vas povređuje

U svakom slučaju, ako tokom intimnosti osetite bol, ne prisiljavajte sebe da nastavite i pokušajte da ne krivite sebe što ste razočarali svog partnera. Na kraju, uvijek imate priliku da partneru pružite zadovoljstvo na druge načine. Ako ste sa pravom osobom, radije će se zaustaviti nego vas povrijediti.

5. Seks sa partnerom koji vas potcjenjuje

Seksualni odnos tokom kojeg se stidite svog tijela - ne radi se o vašim kompleksima, već o neprijatnim komentarima partnera o vašem izgledu. Osoba koja kritikuje vašu težinu, veličinu grudi, polnog organa ili druge karakteristike, ne zaslužuje da vas vidi golu ili golog. Seks izaziva mnogo emocija, a među njima ne smije biti stida. Čak i ako još nijeste naučili da volite svoje tijelo, to ne znači da je smijete dopustiti drugima da ga ne poštuju.

6. Seks u kome se osjećate fizički nesigurno

Ako želite da momak koristi kondom, onda bi to trebalo da učini. Bez previše molbi i ubjeđivanja sa vaše strane. Kada je riječ o zdravlju, argument kao što je “Neugodno mi je” izgleda smiješno. Siguran seks je jedini seks koji treba imati.


Najčitanije iz sekcije Ljubav i seks