Zašto se zapravo vjenčani prsten nosi na četvrtom prstu lijeve ruke? - Vijesti.me
JESTE LI SE IKAD PITALI

Zašto se zapravo vjenčani prsten nosi na četvrtom prstu lijeve ruke?

Kinezi imaju i način da svako provjeri simboliku - provjerite koja dva prsta je nemoguće odvojiti, ako jagodice ostalih spojite na određen način

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Može igledati kao da je sasvim slučajno, ali zapravo postoje istorijski razlozi zbog kojih je četvrti prst postao poznat kao "prstenjak" i zašto većina ljudi nosi vjenčani prsten na lijevoj ruci. Tradicija nošenja vjenčanog prstena potiče još iz drevnog Egipta, jer su arheolozi u hijeroglifima pronašli dokaze da su mlade nosile prsten, prenosi BBC. Egipćani - koji su prvi počeli da nose vjenčane „trake“ kao simbol vječnosti - vjerovali su da postoji "osjetljiv živac" koji se proteže od četvrtog prsta sve do srca. Naravno, kasnija zapadnjačka kultura priznaje srce samo kao organ za pumpanje krvi, ali tada se smatralo da je to centar naših emocija. I nijesu Egipćani jedini u tom uvjerenju. 

Egipćani nisu jedini „razmjenjivali“ prstenje. Stari Grci i Rimljani takođe su iz sličnog razloga stavljali prstenje na četvrti prst na lijevoj ruci. Vjerovali su da „vena amoris“ - latinski za "venu ljubavi" - iz tog prsta ide pravo u srce. Premda pomenuta vena i živac ne postoje, zapadne zemlje nastavile su drevnu tradiciju nošenja vjenčanog prstena na prstenjaku. U nekim zemljama poput Danske, Poljske i Kube, vjenčani prsten nosi se na desnoj ruci. Nekada su samo žene nosile vjenčani prsten. Muškarci su im se se pridružili tek za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su željeli nešto što bi ih podsjetilo na žene i djecu.

Ilustracija(Foto: Pixabay)

I Kinezi imaju veoma zanimljivu i romantičnu priču. Prema kineskom drevnom učenju svaki prst na ruci simbolizuje jedan dio tebe:

• Palac - tvoje roditelje

• Kažiprst - braću i sestre

• Srednji prst - ti 

• Prstenjak - tvoj suprug ili supruga

• Mali prst - vaša djeca

Dakle, postoji način da svako provjeri simboliku: spoji jagodice prstiju obje ruke, a srednje prste savij prema unutra i njima "spoji" šake. Ako pokušaš da odvojiš palce, uspjećeš. Razlog je to što ćeš se i ti jednom odvojiti od svojih roditelja i započeti samostalni život. Ako pokušaš da odvojiš kažiprste, uspjećeš. Tvoji braća i sestre odvojiće se i zasnovati svoju porodicu. Ako pokušaš da odvojiš male prste, takođe ćeš uspjeti. Zato što će tvoja djeca odrasti, otići i započeti samostalan život. Ako pokušaš da odvojiš 'prstenjake', neće uspjeti! Ili će ići mnogo teže. Razlog je taj što je muškarcu i ženi suđeno da cijeli život ostanu zajedno i da ih ništa ne može razdvojiti. Iako nije tačno, zanimljivo je i romantično.


Najčitanije iz sekcije Ljubav i seks