Kolekcija kao omaž Bouviju, Prinsu i Lemiju

Nakon revije u Novom Sadu u okviru Serbia Fashion Weeka, koji će biti održan od 7. do 12. novembra, Marta Miljanić će dio svog rada predstaviti i u Podgorici, što je posebno raduje
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2016. 16:40h

Mlada dizajnerka Marta Miljanić novu kolekciju predstaviće na jednoj od najbitnijih modnih manifestacija u regionu, odnosno na Serbia Fashion Weeku u Novom Sadu, a nešto od njenog rada crnogorska publika vidjeće posljednjeg dana Monetengro Fashion Weeka u Podgorici.

Prema njenim riječima i ovoga puta je ostala vjerna svom zaštitnom znaku, kada su u pitanju boje, ali i stil kreacija, o čemu je otkrila više u razgovoru za “Vijesti”.

“Spremila sam novu kolekciju koju ću prikazati sredinom novembra u Novom Sadu na Serbia Fashion Weeku i baš se radujem. Ne mogu dočekati da prikažem svoj novi rad publici”, počinje razgovor dizajnerka, koju je ovoga puta inspirisalo nekoliko tragičnih gubitaka svjetskih zvijezda.

“Ova godina je, sudeći po svjetskim pistama, nekako ostala u znaku rokenrola. Ipak su kraj prošle godine i početak ove obilježili gubici na svjetskoj rok sceni. Ona je uskraćena, odnosno ostala bez legendarnih muzičara kao što su Lemi Kilmister iz Motorheada, Dejvid Bouvi i Prins”, objasnila je Miljanić, za koju nije bilo teško pretpostaviti da je ljubitelj rok muzike, s obzirom na to da je svaka njena kolekcija manje ili više u upravo tom stilu.

“Kao veliki ljubitelj rok i metal muzike nisam ostala imuna na ove gubitke, tako da su moja razmišljanja i inspiracija išle tim putem. Željela sam da ovom kolekcijom odam počast svim muzičarima koje volim i poštujem”, istakla je ona, a zatim otkrila i naziv kolekcije.

“Naziv je 'Ultraviolence' i u pitanju su modeli za sezonu proljeće/ljeto 2017. godine. Kolekcija odiše elementima pank, rok i metal kulture. Inspiraciju sam tražila u intrigantnom stilu života određenih muzičara, kao i u njihovomm stvaralaštvu”, priča ona.

“Takođe me je inspirisao rad drugih umjetnika koji su neposredno doprinijeli razvoju istih pravaca. Bunt, borba i sloboda su tri elementa koji odišu u čitavoj muzičkoj eri i generacijama tih pokreta”, kaže dizajnerka i dodaje da se trudila da prenese tu energiju u svoju kolekciju, kao i svoj lični doživljaj, emociju i stav onoga što iskreno voli.

“Agresivan, sirov dokumentarac 'FIX - The Ministry Movie' je bio odskočna daska ove kolekcije, jer pruža insajderski pogled na revolucionarni, kreativan, žestok život i stvaralaštvo benda Ministry”, ističe Miljanić.

“Spotovi Nine Inch Nailsa pod rediteljskom palicom Dejvida Linča, Dejvida Finčera i Marka Romaneka, fantastična estetika spota 'Blow Your Trumpets Gabriel' benda Behemoth, kao i prvi radovi jedne od začetnica pank pokreta Vivijen Vestvud su takođe bili dio inspiracije”, nastavlja ona.

Osim rok stila koji je veoma izražen u njenim modelima, jedna od karakteristika rada Marte Miljanić je i nosivost modela gotovo u svim prilikama, a ne samo za posebne događaje, a kako je objasnila, to je slučaj i ovoga puta.

“Ima puno modela koji su veoma nosivi ili adekvatni za neke zanimljive stilske kombinacije. Uvijek se trudim da mojim modelima dam duh scenskog, ali i nosivog da bi bili zanimljivi. Mislim da sam vremenom izgradila taj specifični stil koji je prepoznatljiv u mom radu”, zaključuje ona, a potom otkriva da i ovoga puta, kao i u većini njenih kolekcija primat ima crna boja.“Kolekcija je mračna sa primjesama fetišizma i detaljima u vidu nitni, bodlji, lanaca, pertlanja i tako dalje. Čitava kolekcija je urađena od kože. U kolekciji postoje modeli koji nisu urađeni u crnoj i malo su nježnijih tonova. Bez obzira na to, oni prate priču i usklađeni su sa ostatkom kolekcije, tako da sve djeluje kao cjelina”, objasnila je ona.

Nakon revije u Novom Sadu u okviru Serbia Fashion Weeka, koji će biti održan od 7. do 12. novembra, Miljanić će dio rada predstaviti i u Podgorici, što je posebno raduje.

“Što se tiče Crne Gore, na moje veliko zadovoljstvo, učestvovala sam u kreiranju stajlinga, odnosno moji modeli krase kampanju crnogorske Nedjelje mode, koja slavi jubilarnu, dvadesetu godinu, a održaće se od 15. do 19. novembra”, pojasnila je ona.

“Međutim, ove godine, nažalost, nisam planirala da svoju kolekciju prikažem u Crnoj Gori. Želim da nakon Serbia Fashion Weeka odem na zasluženi odmor, pa da zatim počnem da planiram neke stvari za dalje”, nagovještava ona.

Ambicije ne nedostaje, uvijek raspoložena za nove poduhvate

Posredstvom Modne komore Srbije i Modne komore Crne Gore, veliki broj dizajnera, poput Sanje Bobar, Edite Nimanbegu i Ibrahima Vukelja, dobili su priliku da svoje kreacije predstave i van Crne Gore i regiona, učešćem na Nedjelji mode u Njujorku, ali i modnim manifestacijama u Italiji. Na pitanje da li i sama ima takvih ambicija, Miljanić je odgovorila:

“Ambicija je nešto što mi ne nedostaje. Volim da radim, trudim se, a prije svega uživam u ovom poslu. O planovima vezanim za budućnost nikada ne volim da pričam unaprijed. Trudim se da odredim sebi cilj i da radim na njegovom ostvarivanju”.

Ipak, ona nije željela da precizira da li je jedan od njenih ciljeva upravo predstavljanje u inostranstvu.

“Za nove poduhvate sam uvijek raspoložena, tako da ćemo vidjeti šta budućnost nosi”, ispričala je dizajnerka.

Eksperimentisanje pastelnim bojama zamijenilo crnu

Iako su do sada modeli Miljanić pretežno bili u crnoj boji, sa prošlom kolekcijom koja je predstavljena na crnogorskoj Nedjelji mode, u novembru prošle godine, dizajnerka se upustila u eksperimentisanje sa nježnim, pastelnim bojama i romantičnim modelima.

Kako je objasnila za “Vijesti” i ovoga puta je primat na crnoj boji, ali je ostalo prostora i za eksperimentisanje.

“Kroz svoje modele koji i kada su više karakteristični za mene, takođe eksperimentišem, jer nijedna moja kolekcija nije identična i svaka ima različiti koncept i priču”, istakla je ona.

“Sa druge strane, svaka moja kolekcija ima jednu nit koja ih karakteriše i veže za mene. Mislim da je to isključivo u vezi sa iskrenim i pravim umjetnicima koji nikada ne gube svoj osjećaj za kreativnost. Jednom riječju, koji su predodređeni za svoj posao”, naglasila je Miljanić.

Galerija

Bonus video: