Američki magazin svrstao Tijanu Todorović u top dizajnere

Preplavljeni smo samozvanim dizajnerima zbog kojih ne razlikujemo dobar i loš dizajn
528 pregleda 2 komentar(a)
Tijana Todorović, Foto: Privatna arhiva
Tijana Todorović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.07.2016. 06:23h

Američki modni magazine Designer Original, u izdanju za jul i avgust, svrstao je crnogorsku dizajnerku Tijanu Todorović u top dizajnere, posvetivši nekoliko strana njenom radu i biografiji.

Kreatorka koja je na Univerzitetu u Ljubljani završila Fakultet za modu i tekstilni dizajn, a koja trenutno kao kostimograf radi u Slovenačnom nacionalno teatru i Crnogorskom narodnom pozorištu, u razgovoru za “Vijesti” pričala je o tome koliko je značajno za njenu karijeru to što je njen kvalitet prepoznat van Crne Gore.

“Za mene, kao što vjerujem i za svakog dizajnera profesionalca, veoma je značajno kada ga urednici velikog modnog časopisa, posebno ako je izvan granica našeg šireg regiona, prepoznaju”, počinje Todorović.

“To je velika stvar iz više razloga, a jedan od glavnih je što smo preplavljeni samozvanim dizajnerima, koji nas bombarduju sa svih strana, što nas zbog njihove neodoljive potrebe da se pojavljuju u medijima i predstavljaju sebe kao alfu i omegu dizajna remeti u tome da razlikujemo dobar dizajn od lošeg, dobru estetiku od loše i profesionalca od amatera”, objašnjava ona.

“I kada vas u moru svega i svačega neko kao na primjer u ovom slučaju mene, modni urednici časopisa iz Los Anđelesa pronađu i svrstaju među top dizajnere, na kraju shvatite da će rad i profesionalizam uvijek naći put do uspjeha - priznanja od ljudi koji ipak nešto znače i znaju o ovoj profesiji”, dodaje dizajnerka, koja je otkrila i kako su urednici Designer Original magazine saznali za nju i njen rad.

“Trenutno najveća platforma za promociju, reklamiranje i udruživanje mladih dizajnera širom svijeta ‘Not Just A Label’, takođe je istakla moj rad i predstavila ga na njihovoj glavnoj stranici, što su urednici Designer Original časopisa vidjeli i preko njih stupili u kontakt sa mnom i izrazili želju da me i oni predstave na isti način”, ističe Todorović, dodajući da su je kontaktirali putem mejla, tražeći dodatne podatke o njoj.

“Interesovali su ih podaci o tome gdje sam studirala, u kakvim projektima sam učestvovala, a informacije koje sam im dala su ih dodatno zainteresovale tako da su predložili da uz fotografije objave i kratak tekst o meni i mom radu, što su i učinili, tako je i došlo do toga da su mi u svom posljednjem broju posvetili osam strana časopisa”, pohvalila se dizajnerka, koja je otkrila i svoje planove u svijetu mode.

“Trenutno pripremam kostime za nekoliko predstava, dvije su u Ljubljani, a jedna je kod nas. U završnoj sam fazi svog doktorata na temu neverbalne komunikacije likovnog jezika u dizajnu i performativnim umjetnostim”, priča ona.

“Tako da su to trenutno moje dvije velike preokupacije. Nakon što u potpunosti završim teorijski dio svog doktorata, počeću sa planiranjem njegovog praktičnog rada, što će vjerovatno podrazumijevati neku vrstu mini kolekcije koju ću predstaviti u Ljubljani”, nagovijestila je Todorovićeva, koja je i asistent na fakultetu.

“Pored završavanja započetih obaveza, želim da naučim svoje student da rade i da budu profesionalci. U tome nekada uspijem, a nekada ne, jer je teško mlade ljude naučiti strpljenju i radu u sredini gdje sve može proći i gdje ne postoji kritika koja može procijeniti kvalitet ili prepoznati plagijat”, poručila je ona.

Bonus video: