Crnogorska dizajnerka ulcinjsku legendu pretočila u kreacije

“Ulcinj je grad za koji se vežu mnoge legende. Ipak, jedna od najzanimljivijih bila mi je legenda o Vilinoj česmi, odnosno o vilama koje čuvaju blago ilirske kraljice Teute”, pojašnjava modna dizajnerka.
432 pregleda 0 komentar(a)
Edita Nimanbegu, Foto: Johnny Pixel
Edita Nimanbegu, Foto: Johnny Pixel
Ažurirano: 14.11.2018. 14:50h

Crnogorska modna kreatorka Edita Nimanbegu, predstaviće se uz Sanju Bobar, Marinu Banović - Džuver, brendove Joy Miss i Minoti, ali i mlade dizajnere, učesnike konkursa Mionetto Prosecco, prve večeri crnogorske Nedjelje mode, 19. novembra.

Kako je ispričala u razgovoru za “Vijesti” na Imanju Knjaz, gdje će se održati 24. izdanje Mionetto Prosecco Fashion Weeka, prikazaće kolekciju “Untold” koja je inspirisana njenim rodnim gradom - Ulcinjom, a otkrila koliko je pri izradi pratila svjetske trendove, a koliko se oslanjala na svoj lični pečat.

“Kao što je to bio slučaj sa nekoliko mojih prethodnih kolekcija, i ovog puta, inspiraciju sam pronašla u gradu u kojem sam rođena i odrasla”, ističe Nimanbegu.

“Ulcinj je grad za koji se vežu mnoge legende. Ipak, jedna od najzanimljivijih bila mi je legenda o Vilinoj česmi, odnosno o vilama koje čuvaju blago ilirske kraljice Teute”, pojašnjava modna dizajnerka.

“Kolekcija nosi naziv ‘Untold’, što u slobodnom prevodu znači neopisiv, nerečen, neispričan i u toku same realizacije otišla sam i korak dalje tako da svaki model, svaka boja, predstavlja određenu vilu”, nagovještava Ulcinjanka i dodaje da je u kolekciji predstavila svoje viđenje i dobrih i loših vila.

“One su predstavljene bijelim i crnim modelima, tu su zatim i morske vile, koje simbolizuju modeli u plavim nijansama, ali i šumska vila koja će otvoriti reviju i nju simbolizuje haljina maslinaste boje, jer se pomenute Viline vode nalaze u Valdanosu, dijelu Ulcinja koji je poznat kao jedna od naljepših uvala na Jadranu bogata maslinama”, poručuje Nimanbegu.

Njena kolekcija “Untold” sačinjena je od 15 modela, koliko će i biti predstavljeno na Nedjelji mode, a namijenjena je za sezonu proljeće/ljeto 2019. godine.

“U pitanju su uglavnom večernje haljine, odnosno modeli za specijalne prilike. Ovog puta dominira svila, muslin, svileni organdin i taft, kao i najfinija rađena čipka. Naravno, svaki model obogaćen je ručnim radom. Većinom su u pitanju raskošni i lepršavi modeli, tako da moram naglasiti da je za neke od njih utrošeno od 20 do čak 40 metara materijala”, pohvalila se ona.

“Takođe, ovoga puta i moja paleta boja je raskošnija, pa će osim meni svojstvene zlatne, crne i bijele boje, biti zastupljene i nijanse plave, zelene, crvene...”, dodaje Nimanbegu, a zatim otkriva koliko je pri izradi vodila računa šta je trenutno trend u svijetu.

“Nije poenta ići u korak sa trendovima, jer svaki kvalitetan i dobar dizajner mora osjetiti šta će se nositi i šta će biti u trendu, pa to oblikovati u skladu sa svojim ukusom i poimanjem lijepog. Ova kolekcija i svaki njen detalj, sam potpuno ja”, tvrdi dizajnerka.

“Svaka moja kolekcija je odraz mene, moje ličnosti, karaktera, a posebno mog senzibiliteta i emocija prisutnih u momentima osmišljavanja modela. Osim kvalitetnih materijala i besprekorne izrade, vrlo mi je bitan i taj vizuelni efekat”, kaže ona.

“Prioritet je napraviti zanimljivu priču koja će zaintrigirati publiku i poslati određenu poruku”, zaključak je Nimanbegu.

Učestvovaće i na Serbia Fashion Weeku

S obzirom na to da će tokom tri dana crnogorske Nedjelje mode, svoje radove predstaviti 12 dizajnera i tri brenda, dizajnerka iz Ulcinja odgovorila je i na pitanje, po čemu će se njena kolekcija izdvojiti od ostalih.

“Srđan Lubarda, direktor i organizator ovog prestižnog modnog događaja i ovaj put se potrudio da izdanje Fashion Weeka bude savršeno. Biće mnogo kvalitetnih dizajnera i publika će zaista imati šta da vidi, jer je svako od nas različit, poseban na svoj način, ima svoj stil i svoju priču koju želi podijeliti. Svi se mi drugačije kreativno izražavamo i upravo je publika ta koja će donijeti sud o svima nama ponaosob”, smatra ona.

“Veoma sam srećna sto sam i ove godine dio tog divnog događaja, a zahvaljući Srđi biću i dio Serbia Fashion Weeka, 23. novembra, čemu se takođe mnogo radujem”, pohvalila se ona.

Galerija

Bonus video: