Ime koje je Hermes torbu učinilo besmrtnom

Džejn Birkin, pjevačica i glumica upamćena po burnoj romansi sa Serž Gensburom od koje je podrhtavalo tlo Pariza 60-ih i 70-ih, pozajmila je ime torbi prestiznog brenda Hermes, čija vrijednost raste i dan danas
274 pregleda 0 komentar(a)
Džejn Birkin, Foto: Instagram
Džejn Birkin, Foto: Instagram
Ažurirano: 20.11.2018. 13:50h

Vrijeme prolazi, stvari se mijenjaju, ali Džejn Birkin ime, nikada zaboravljeno, sinonim je za modu i stil decenijama.

Plijenila je svojim nonšalatnim odijevanjem, koje je često otkrivalo više nego što je pokrivalo njenu lijepu figuru, prkoseći mnogim ustaljenim modnim normama, ne mareći za kritike, nebrojeno puta dokazujući da stil zapravo jeste stav.

Zahvaljujući tom stavu, svojoj eksplozivnoj naravi i neodoljivom šarmu koji posjeduje, prkoseći vremenu, i dan danas je otjelotvorenje modne ikone, na čiji stil se decenijama ugledamo.

Interviewer: I guess that’s what I mean about being in love, taking risks, not caring what anyone thinks. "Maybe it’s also because you’re not at home. I didn’t know then that I was going to spend the rest of my life in France. I could be free. I mean, I couldn’t go back to London. My mother [Judy Campbell], who was a wonderful actress for Nöel Coward, a great, dark-haired, husky beauty—I couldn’t be compared to her if I wasn’t in England. That tiny bit of water between England and France, it was breathtaking because you felt so free. And a new language—I mean, I learned it off a tablecloth! That was for the first [French] film, which was not a very good film—Slogan—but I was lucky because it meant I met Serge. I think it’s really a beautiful film because it captures the spirit of the two of you, and it defines those years in a way that those of us who weren’t yet born like to imagine it might have been in France. Does it color your idea of what those times were like? I’m never tempted to look back at any of my films. But I do think Serge was beautiful in it, and I can say that because I’ve seen the photographs. And one dared do so many things. There’s a picture that’s often shown of me in this lace dress. I turned it back to front. That was the back—it just dialed straight down to your tummy button and I put a brooch on, just to hold it together. Nothing was very serious."-Jane (SOURCE: VOGUE.COM Article: Jane Birkin: On Film, on Serge, on Fashion, on Refusing to Say Her Own by REBECCA BENGAL)

A post shared by Jane Birkin Daily (@janebirkindaily) on

Na setu filma Slogan upoznala je svoju najveću ljubav Serž Gensbura (Serge Gainsbourg). Luda strast, njihove eksplozivne naravi od koje je podrhtavalo tlo Pariza, učinilo ih je jednim od najatraktivnijh parova prošlog vijeka.

Zajedno su se pojavljivali na mnogim zabavama, iako su bili par koji je često dizao prašinu, pravio skandale, njihova romansa trajala je 13 godina, a kruna njihove ljubavi jeste kćerka Šarlot, danas poznata glumica.

Ovaj boemski par inspirsao je generacije i generacije mladih. Svi su željeli da budu Džejn, ali harizmatičnost koju ona posjeduje teško se susrijeće.

Buntovnički stav odrazio se na njeno odijevanje. Željela je iskoračiti iz kolotečine sadašnjosti, pojavivši se na crvenom tepihu u transparentnoj odjeći, izazivajući brojne reakcije za koje nije marila.

Bilo da je u pitanju smjela čipkana haljina koju je nosila na Kanskom festivalu '69, ili džemper haljina koju su blicevi fotoaparata učinili još transparentijom nego što je zapravo bila, Džejn je imala moć učiniti najobičniji komad odjeće vrlo privlačnim dajući mu posebnu dozu glamura i sofisticiranosti.

Neobavezna frizura sa šiškama po kojoj je prepoznatljiva, par džinsa visokog struka i bijela majica, naizgled jednostavna, ali nedovoljno, da ublaži seksepil brinete.

Sjaj kojim je plijenila prepoznao je i Žan Lui Dumas, kreativni direktor poznate modne kuće Hermes, koji je primijetio prije 30 godina na letu London-Pariz. Ubrzo su započeli razgovor, a Džejn je izrazila želju za torbom koja odiše ženstvenošću, ali koja može podnijeti teret sveg onog što želi da ponese sa sobom, ne sanjajući da će realizovati njenu zamisao,

Dizajnirana u njenu čast, čuvena Birkin tobra, odolijeva vremenu baš kao i njena muza, čineći je zaštitnim znakom prestiža i moći, a njena cijena vrtoglavo raste iz godine u godinu i predstavlja sve ono što jeste Džejn Birkin, estetika vječnog sjaja i glamura.

Bonus video: