Pun ormar, a nemam ništa da obučem

“Saznala sam da je Crna Gora tačka koja okuplja sve najbolje sa cijelog Balkana i baš mi je drago što mogu biti ovdje”
112 pregleda 0 komentar(a)
Mirjam Bernard Varga, Foto: Privatna arhiva
Mirjam Bernard Varga, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.04.2016. 19:25h

Slovenačka dizajnerka Mirjam Bernard Varga, koja je prije dvije i po godine osnovala brend „MBV Design“ predstaviće se prvi put u Crnoj Gori u okviru „Mercedes-Benz Fashion Week Montenegro“ modne manifestacije, koja će se od 15. do 19. aprila održati na nekoliko lokacija u Podgorici.

Tim povodom, ona je u razgovoru za “Vijesti” pričala o sebi, saradnji sa poznatim ličnostima i kolekciji koju će crnogorska publika moći da pogleda.

Na početku razgovora, Mirjam, koja je dugi niz godina radila kao stilista i šminkerka, otkrila je zbog čega se zainteresovala za dizajniranje i poželjela da i sama kreira odjeću.

„Uvjek sam imala želju da radim u modnom svijetu. Želju o svojoj modnoj liniji imala sam već u djetinstvu, a to se odrazilo i na mom stilu i ponašanju“, počinje ona.

„Da bih stekla što više iskustva u tom misterioznom i nekako ludom svijetu odlučila sam da dobijem nacionalnu profesionalnu kvalifikaciju za šminkera i tako je sve počelo“, prisjeća se 30-godišnja dizajnerka.

Rad kao profesionalni šminker na velikom broju revija u Sloveniji, kako kaže, probudio je u njoj staru želju za dizajniranjem.

„Upravo zato sam i počela da radim kao stilista, kako bih naučila sve o materijalima, krojima i drugim bitnim stvarima. To je bila dobra i odlična škola koja mi je kasnije veoma poslužila u radu na sopstvenom brendu“, prepričala je Bernard Varga, koja stoji iza brenda „MBV Design“.

U okviru te linije, koju opisuje kao „mladi brend koji je za kratko vrijeme ostavio veoma dobar utisak“, ona će u Crnoj Gori predstaviti kolekciju pod nazivom „Summer Brezz“.

„Naziv kolekcije je 'Summer Brezz' i nadam se da će vas povesti u najljepše ljeto. Najveći dio inspiracije mi je bio u materijalima. Možda je to malo neobično za dizajnere, ali ja uvijek prvo tražim, a potom i naručim, pa tek onda smišljam i pravim modele“, otkriva ova Slovenka.

„Kada bi me zatvorili na 24 sata u skladište sa materijalima izašla bih sa novom kolekcijom“, u šali odgovara Bernard Varga, a zatim dodaje da je njena ljubav prema materijalima dobra karakteristika.

„Moji najdraži mi se uvijek smiju što poludim pored materijala i što već vidim urađene i završene stvari, dok drugi nemaju ni predstavu šta bi radili sa njima. Mislim da je to jedan od mojih najvećih pluseva“, pohvalila se kreatorka, uz akcenat na to da je u Slovaniji poznata po korišćenju materijala koje koriste Roberto Kavali i Dolce&Gabbana.

Kada su u pitanju materijali koje je koristila za „Summer Brezz“ kolekciju, Mirjam ističe da su to kao i uvijek najbolje i najfinije tkanine.

„To su materijali sa printom i svi su kupljeni u Italiji, pa je kvalitet veoma visok. Tokom izrade kolekcije uvijek se trudim da ne bude nešto slično prethodnoj, a vodim računa i o tome da se materijali ne ponove“, tvrdi dizajnerka iz Slovenije.

„Moje kolekcije su uvijek tako urađene da u njima svako može pronaći nešto za sebe“, dodala je supruga i majka trogodišnje djevojčice koja sarađuje sa mnogim poznatim licima.

„Radili smo jedan kratki period i sa hrvatski pjevačem Ivanom Zakom, ali sada više ne. Takođe sam sarađivala i sa njegovom koleginicom Lidijom Bačić, puno puta smo obukli i Iris Mulej, bivšu mis Slovenije, a sada zaštitno lice 'Mercedes-Benz Fashion Week Montenegra' i puno poznatih slovenačkih ličnosti“, nabraja dizajnerka.

„Ali pored toga, ipak je najbolje od svega kada vidiš nekog potpuno nepoznatog u restoranu, na ulici ili nekom drugom mjestu, kako nosi naše modele“, zaključila je ona.

Mirjam Bernard Varga, kako sama kaže, nije bila previše upoznata sa modnim dešavanjima u Crnoj Gori, ali se to nakon poziva za učešće na Nedjelji mode u Podgorici, promijenilo.

„Sada sam počela da pratim i saznala sam da je Crna Gora tačka koja okuplja sve najbolje sa cijelog Balkana i baš mi je drago što mogu biti ovdje sa nekima ličnostima sa vrha balkanskog modnog svijeta“, odgovorila je ona.

S obzirom na to da je kao stilista duži vremenski period vodila računa o izgledu i stilu drugih, Mirjam Bernard Varga veoma vodi računa o tome kako je obučena.

„Kao i svaka moderna žena volim modu i zato imam uvijek prepun omar, a ništa da obučem“, uz smijeh odgovara slovenačka dizajnerka.

„Ali imam puno stvari koje sam ja kreirala, a takođe volim i da kupim komade koji se izdvajaju jer su neobični, posebni i u trendu“, priča ona.

Za dobar stil nije bitno samo odijelo, već i veš, šminka, kosa

Mirjam Bernard Varga smatra da za dobar stil, ipak, nije bitno samo odijelo.

„Ono što je bitnije i važnije od dobre garderobe je dobar veš, jer bez njega nećete na sebi ni imati dobro odijelo, a to žene često zaborave. Naravno tu su i kosa, šminka i nokti“, poručuje dizajnerka. „Što se mene tiče, svaka žena može biti lijepa ako je dobro sređena. Kosa i šminka urade pola posla kada su u pitanju izgledi slavnih ličnosti koje gledamo“, kaže Bernard Varga.

„Tako da ja svake nedjelje idem kod frizera i jednom mjesečno kod kozmetičara da sredim nokte“, priznaje kreatorka iz Slovenije.

Seka Aleksić mi je postala prijateljica

Kao stilista, Mirjam je imala priliku da radi sa velikim brojem poznatih ličnost, pa su se takve saradnje nastavile i nakon što se upustila u svijet dizajniranja.

„Sa Sekom Aleksić sarađujem više od godinu i po i veoma dobro se slažemo. Kroz poslovnu saradnju smo postale prijateljice i veoma je poštujem, jer je žena od riječi i humana osoba. Mnogo mi znači njena podrška, jer je od početka vjerovala u mene, kada drugi možda nisu“, ispričala je Bernard Varga.

Bonus video: