Edita Nimanbegu: Inspiraciju nalazim svuda

Nakon nedjelje mode, dizajnerka planira da otvori studio u Podgorici i da priredi reviju u Ulcinju
367 pregleda 2 komentar(a)
Edita Nimanbegu, Foto: Privatna arhiva
Edita Nimanbegu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.04.2016. 18:10h

Ulcinjanka Edita Nimanbegu, koja je završila Fakultet vizuelnih umjetnosti na Univerzitetu “Mediteran”, na odsjeku grafički dizajn, a koja stoji iza modnog brenda “ED.EN”, predstaviće se podgoričkoj publici u okviru “Mercedes-Benz Fashion Week Montenegro” manifestacije.

O kolekciji, čije će zaštitno lice biti operska umjetnica Sara Vujošević, Nimanbegu je pričala u razgovoru za “Vijesti”.

“Kolekcija nosi naziv '(Un)Veiled', odnosno razotkrivanje, skidanje vela, jednim dijelom zbog toga što se prvi put javno predstavljam na jednom ovakvom modnom događaju”, priča Nimanbegu, koja se modnim dizajnom bavi od 2010. godine.

“Inspiraciju za rad zaista pronalazim svuda. Ova kolekcija je prvenstveno inspirisana dinamičnim, inteligentnim i ostvarenim ženama koje su ujedno prepoznatljive i po svom jedinstvenom stilu”, kaže ona.

“Jedna od takvih bila je Edit Hed, prva žena kostimograf i modni kreator koja je radila za vodeće filmske studije kao što su Paramount i Universal”, nastavlja dizajnerka koja izdvaja i za nju najznačajnije filmsko djelo pomenute umjetnice.

“Samo ću pomenuti klasik 'A Place In The Sun' iz 1952. gdje se Elizabet Tejlor pojavljuje u Editinoj bijeloj haljini bez bretela. Takođe i sama Edit bila je posebna, nesvakidašnjeg stila i uvijek se krila iza velikih tamnih naočara”, priča Nimanbegu, a zatim otkriva koliko dugo je radila na kolekciji.

“Kreativni proces, istraživanje, skiciranje i odabir materijala trajao je dugo, orijentaciono nešto više od šest mjeseci. U suštini veliki sam perfekcionista tako da se i dalje radi na modelima, a konačan broj će se znati neposredno pred reviju”, pojasnila je ona.

“U kolekciji će preovladavati meni omiljena crna boja, zatim bijela i zlatna, dok će pojedini modeli biti obogaćeni ručno rađenim ogrlicama. Što se tiče materijala oni su većinom prirodni, zahtjevni i izazovni za rad”, tvrdi kreatorka, čiji su modeli kaže, uglavnom za svečane prilike.

“Iako pri izradi kolekcije akcenat nije bio na predstojeće mature, nije isključeno da se neki od njih mogu iskoristiti i za tu priliku”, poručuje ona.

Nimanbegu je za “Vijesti” otkrila da se njeno predstavljanje ljubiteljima mode neće završiti na Nedjelji mode u Podgorici, odnosno na reviji koja je zakazana za 15. april u Šipčaniku, kada će se pored njene prikazati i kolekcije Slobodana - Bata Spasojevića, Sanje Bobar, Milene Đurđić i IbroVu brenda.

“Nakon ovog predstavljanja u planu mi je otvaranje modnog studija u Podgorici, ali i samostalna revija koja će se održati u Ulcinju”, obećala je ona.

Ljubav prema umjetnosti naslijedila od roditelja

Edita Nimanbegu se nakon završenog fakulteta bavila grafičkim dizajnom, a iako se za modu interesovala još tokom studija, profesionalno se upustila u tu vrstu dizajniranja tek prije dvije godine.

“Ljubav prema umjetnosti uopšte naslijedila sam od roditelja, naročito od oca koji je bio uspješan arhitekta. Osim arhitekture oduvijek sam pokazivala interesovanje i za druge vrste umjetnosti kao što su film, likovna umjetnost, kostimografija... tako da se moda ispostavila kao savršeni medij koji objedinjuje sva moja interesovanja i pruža mi mogućnost da se kreativno izrazim”, objasnila je ona svoju odluku.

Bonus video: