Kako su nastale nove uniforme Montenegro Airlines-a

Teget boja savršeno se uklopila sa zlatnim vezom koji je preuzet iz crnogorske narodne nošnje
5101 pregleda 2 komentar(a)
Uniforme Montenegro Airlinesa koje je dizajnirao Boris Ćalić, Foto: Đorđe Živaljević
Uniforme Montenegro Airlinesa koje je dizajnirao Boris Ćalić, Foto: Đorđe Živaljević

Crnogorski modni dizajner Boris Ćalić, nedavno je ostvario saradnju sa Montenegro Airlinesom, pa će putnici te aviokompanije u narednom periodu usluživati stjuardese i stjuardi u njegovim uniformama.

“U godini u kojoj je crnogorska aviokompanija oborila sve komercijalne rekorde, a koji su sjajan uvod u proslavu četvrt vijeka postojanja, došli su na ideju da urade novi vizuelni indentitet. U meni su prepoznali potencijal, pročišćenu estetiku i profesionalizam, te sam sa oduševljenjem prihvatio poziv. Moram reći da sam jako zahvalan na ukazanom povjerenju. Projekat je trajao godinu dana i zahtijevao je puno rada i angažovanja”, naveo je on u razgovoru za “Vijesti”.

Ćalić potvrđuje da mu je ovo prvi put da se okušao u kreiranju uniformi, pa otkriva kako je raditi na zadatu temu, odnosno upravljati se određenim normama i standardima, a opet biti kreativan.

“Jeste, ovo je bio prvi poduhvat na izradi uniformi za jednu tako veliku kompaniju. Nakon nje došlo je i do saradnje sa kompanijom Voli”, pohvalio se dizajner i dodao da je iskustvo koje je stekao tom prilikom veliko i neprocjenjivo.

Uniforme su morale biti dovoljno fleksibilne i komotne

Kreirati uniforme nešto je teži zadatak od uobičajnog modnog dizajniranja, između ostalog i zato što isti kroj mora stajati dobro na različitim figurama.

“Morali smo da ispoštujemo standarde i norme koje važe za aviosaobraćaj, tako da smo angažovali tekstilne tehnologe i institute u cilju testiranja materijala i njihovih tehničkih specifikacija. Sam proces je bio veoma zahtjevan počev od izrade uniformi, tenderske dokumentacije, praćenja proizvodnje do finalnih uzoraka”, pojašnjava on.

“Uniforme su morale biti dovoljno fleksibilne i komotne, a opet ženstvene i prilagodljive za različite konstitucije”, odgovara Ćalić, koji se potrudio da se na uniformi nađu i motivi inspirisani crnogorskom narodnom nošnjom.

“Ideja projekta novog vizuelnog indetiteta Montenegro Airlinesa je bila da se pokaže bogatstvo i ljepota našeg nacionalnog kostima na moderan i minimalistički način, koji je u skladu sa mojom estetikom: čiste linije i strogi kroj koji prati liniju tijela bez suvišnih detalja”, kaže dizajner.

“Teget boja savršeno se uklopila sa zlatnim vezom koji je preuzet iz crnogorske narodne nošnje, što je bio pun pogodak, jer upravo kabinsko osoblje MA je prvi susret putnika sa kulturom naše zemlje, te sam želio da taj prvi kontakt upravo prikaže kulturno bogatstvo i izvanrednu estetiku koju naša zemlja ima. Pažljivo sam proučavao naš kostim i konsultovao se sa stručnim ljudima u tom domenu kako bih ispoštovao autentičnost crnogorskog veza”, priznaje Ćalić.

Bonus video: