35 najboljih modnih savjeta

Nemojte kupovati odjeću za koju se nećete brinuti. Ako znate da nikad ne perete odjeću na ruke, nemojte kupovati ono što se ne može prati u mašini
328 pregleda 0 komentar(a)
garderoba, Foto: Shutterstock
garderoba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2016. 17:17h

1. Dobra bijela košulja je neizostavan komad. Odlično pristaje uz jeans, kao i uz ozbiljne pantalone i suknje

2. Modni dodaci neka budu u živahnim bojama. To će učiniti neutralnu bazu dotjeranom. Ako ste hrabriji, cipele i torba neka budu u dvije jarke, ali komplementarne boje.

3. Ako vam se nešto sviđa slobodno kupite još jedan komad. Ako funkcioniše zbog čega preispitivati?!

4. Tajna formula za udobnost je 95 % pamuka, 5 % likra. I farmerice su udobnije ako imaju makar 2 posto likre.

5. Iste pantalone ne možete nositi i na visoke potpetice i na ravne cipele. Kada kupujete odlučite se za jednu opciju i držite se toga.

6. Stavite šal jer on može da transformiše najobičniju pamučnu majicu u dotjeran izgled, a elegantnu haljinu učiniti ležernom.

7. Kožu pokazujte pametno. Odlučite se za jedan, ali samo jedan, dio tijela koji ćete otkriti jer će u protivnom nestati misterije.

8. Nosite torbu dijagonalno preko tijela, jer ćete se tako kretati nesmetano, i imati slobodne ruke.

9. Nemojte kupovati odjeću za koju se nećete brinuti. Ako znate da nikad ne perete odjeću na ruke, nemojte kupovati ono što se ne može prati u mašini.

10. Prihvatite svoj oblik tijela. Ako imate veliki stomak nemojte nositi haljine koje naglašavaju struk i sl.

11. Prije kupovine napravite popis. Ne onoga što vam treba, nego 10 omiljenih komada koje imate u ormaru. To će vam pomoći da ne potrošite novac na odjeću koja vam ne ide uz ono što volite (ili podsjetiti npr. da nikad ne nosite cvjetni uzorak).

12. Pripremite se za garderobu. Npr. ako kupujete vrlo važnu haljinu obucite steznik, te ponesite visoke potpetice.

13. Uvijek se prije izlaska provjerite u ogledalu i nemojte izaći dok ne budete zadovoljni onim što vidite. Svaki izlazak je važan.

14. Pazite da vam farmerice nisu velike ili opuštene. Smanjite broj jer one uvijek bolje stoje kada vas zategnu.

15. Očistite ormar. On bi trebalo da diše, a vi bi trebalo da jasno vidite sve što imate u njemu. Izbacite sve ono što niste obukli zadnjih godinu dana.

16. Nosite ogrlice. Možete kombinovati ogrlice od istog materijala, ili još bolje kontrirati. Ogrlice u slojevima uvijek dobro izgledaju.

17. Procijenite postavu. Najčešće se kvalitet odjeće može pogoditi po kvalitetu postave.

18. Možda ste to ipak vi. Ako stalno mislite za neku odjeću u izlogu kako je slatka, a nije za vas, promijenite mišljenje. Možda je ipak za vas.

19. Pokažite odanost nekom brendu ili dizajneru, jer najčešće komadi iz jedne sezone odlično idu uz komade sljedeće.

20. Kada niste sigurni, nosite bež visoke potpetice koje idu uz vaš ton kože. One su uvijek odličan izbor.

21. Kada nosite bijelo uzmite u obzir da je uvijek prozirnije danju nego ako isti odjevni predmet nosite naveče.

22. Pruge su odličan odabir za vikend. Daju opušten, a istovremeno dotjeran izgled.

23. Osvježite dugmad. Ponekad su jedini problem na dobroj košulji ili odjelu staromodna dugmad. Promijenite ih sami ili odnesite krojaču.

24. Nikad nemojte kupiti dosadan kaput. Toliko ljudi vidi samo vaš kaput, pa čak ako i nosite nešto savršeno ispod njega, oni to nikad neće znati.

25. U ormaru bi trebalo da imate makar jednu stvar leopard uzorka. On je bezvremenski, dovoljno uzbudljiv, a uvijek glamurozan.

26. Nemojte izvlačiti staru odjeću iz skladišta. Moda se vraća, ali nikad na isti način. Kombinezon iz 2014. nije isti kao kombinezon iz sedamdesetih.

27. Nemojte kupovati jeftinu odjeću. Bez obzira što nešto košta samo 10 eura, ako vam u potpunosti ne odgovara, nećete se udobno u tome osjećati.

28. Minimalizujte struk širokim kaišem. Nemojte ga spuštati na bokove.

29. Dodajte element iznenađenja. To može biti motociklistička jakna na svečanu haljinu ili vibrantni kaiš. Kontrasti čine vaš izgled savršenim.

30. Ako imate ograničen budžet potrošite ga na cipele i torbu. Dobre cipele i torba čine vas opuštenijima po pitanju ostatka odjeće.

31. Uparite široko s uskim. Rijetko kome dobro stoji šlampava odjeća, pa ako imate neki širi omiljeni komad, uvijek ga nosite na uski ostatak odjeće.

32. Nemojte gledati kako žene u vašem okruženju izgledaju, nego kako biste vi htjeli da izgledate. Nemojte sputavati svoje potencijale zbog toga što vaše prijateljice nemaju volje za uređivanjem.

33. Kreirajte svoj lookbook. Dobili ste komplimente danas? Slikajte se Tako ćete imati brzi podsjetnik sljedeći put kada ste u žurbi i ne znate što biste obukli.

34. Obucite se u skladu sa svojim tijelom, a ne godinama. Imate zategnuta ramena za majicu bez naramenica? Noge tonirane za šorc? Slobodno pokažite ono što imate - dok još imate.

35. Ali pazite da ne zaostanete u prošlosti. Frizura koja vam je odlično odgovarala prije deset godina danas sigurno izgleda demode, a svilena suknja u kojoj ste izgledali tako slatko s 25, u četrdesetoj može izgledati zapušteno.

Izvor: cover magazine

Bonus video: