MONTENEGRO FASHION WEEK

Crnogorski motivi, večernje toalete i ručni rad

Treće, završno veče crnogorske Nedjelje mode, održaće se večeras u Capital Plazi sa početkom u 20.30 sati, a ljubitelji mode moćiće da pogledaju revije crnogorske dizajnerke Marte Miljanić i srpske kreatorke Verice Rakočević.
287 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2019. 14:15h

Tokom druge večeri modne manifestacije Carling Fashion Week Montenegro, koja se održala u Delta Cityju, publika je imala priliku da pogleda do sada najraznovrsnije kolekcije.

Crnogorska kreatorka Ivana Murišić prisutnima je predstavila inovativne i neobične modele, ali veoma nosive modele, u kojima je preovladavao ručni rad, što je kreatorka ranije i najavila za Vijesti kada je u pitanju njena kolekcija “M.E.S.H.”.

“Ostala sam dosljedna sebi u smislu da me i dalje prati velika količina ručnog rada, trodimenzionalnost, volumen, kombinacija kože sa raznim prirodnim materijalima, kao i intezivan kolorit”, ispričala je dizajnerka, koja je priznala da se ova priča nadovezala na prethodne dvije kolekcije “Zentangle” i “Zentangle 2”.

Nakon nje, novu kolekciju predstavila je takođe, crnogorska kreatorka Nada Koljenšić, koja se i ovoga puta odlučila za večernje toalete, odnosno haljine za specijalne prilike i nekoliko kompleta i kombinezona.

Koljenšić je za izradu svoje kolekcije “Victory” u kojoj su preovladavale bijela, bež, zlatna, bordo, crna i zelena boa, koristila materijale kao što su vuna, svila, kašmir, vezeni til i ručno rađena čipka, uz šljokice na kojima je i bio akcenat.

Nakon revije brenda Antony Morato, tokom koje su izdvojene kombinacije za muškarce, uslijedilo je predstavljanje ruske kreatorke Darie Razumikhine, čija kolekcija nosi naziv “Dukley”, a inspirisana je crnogorskom nacionalnom nošnjom.

“Evropska umjetnička zajednica Duklja (Dukley European Art Community), je pokrenula projekte kojima se promoviše Crna Gora, a ja sam uvijek bila sainteresovana za etno motive. Marat Gelman, koji je direktor Dukleya i predsjednik Petar Ćuković su me pitali da dizajniram kolekciju inspirisanu Crnom Goromtako da su oni bili glavni sponzori”, objasnila je dizajnerka.

“Ideja je bila da izučavam crnogorsku nošnju, kao i nošnje sa Balkana i da kreiram kolekciju sa tim motivima, bojama, oblicima, košuljama, ali da ti komadi budu modernizovani”, istakla je Razumikhina.

“Počela sam sa radom na njoj u novembru prošle godine. Prvo sam izučavala nošnju. Bila sam mjesec dana u Crnoj Gori, na Cetinju, u Baru, Budvi, Tivtu... pročitala puno knjiga. Bila čak i u muzejima u Njujorku i Londonu, a onda sam napravila skice koje je Dukley odobrio i tek nakon toga sam počela sa izrađivanjem modela koje sam šila u Moskvi. Kolekcija je finalno završena u avgustu”, otkrila je ona.

Treće, završno veče crnogorske Nedjelje mode, održaće se večeras u Capital Plazi sa početkom u 20.30 sati, a ljubitelji mode moćiće da pogledaju revije crnogorske dizajnerke Marte Miljanić i srpske kreatorke Verice Rakočević.

Galerija