Ćalić: Manžetne na kostimu su mi opsesija

“U toku je saradnja sa modnim kupcima preko online platformi kao sto je sajt Le New Black koji radi online prodaje”, pojasnio je kreator o prodaji svojih komada
194 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2015. 20:05h

Crnogorski kreator Boris Ćalić, predstaviće ovog vikenda podgoričkoj publici u okviru 16. Capital Plaza Fashion Connection, kolekciju koja će poslije dužeg vremena domaćoj modnoj sceni donijeti osvježenje od haljina i klasičnih kompleta, kada je u pitanju ženska garderoba.

On će održati reviju košulja, a zašto se odlučio za taj odjevni komad i šta ga je inspirisalo, otkrio je za Vijesti.

“Za istraživanje mi je početna faza bila klasična bijela košulja i kako je pomoću različitih tehničkih detalja kao što su kragna, manžetne, razna sječenja i falte, razraditi i dobiti unikatan model koji se ne može naći na tržištu”, počinje razgovor Ćalić.

“Takođe, kroz istraživanje istorije kostima XVI vijeka, forma manžetne na muškom kostimu mi je postala opsesivan detalj, kao i jabot u obliku falti ili karnera koje sam implementirao u svojim modelima”, dodaje on i ističe da mu je inspiraciju donio i citat Đanfranka Ferere, prema kojem je bijela bluza “lagana, besprekorna, stroga, raskošna i čvrsta, poput druge kože i ima hiljadu identiteta”.

“U kolekciji preovladava bijela boja, kao sinonim za košulju. Osim nje tu su i teget, plava i prljavo-roza. Rađene su od pamučnog puplina, jednim dijelom zato što volim prirodne materijale, drugim zato što je tu hrskavost pamuka zbog same oštrine koja je svojstvena mom modnom izrazu”, nagovještava on.

“Tu će biti i jednostavni komadi odjeće kao što su suknje i pantalone, koje će moći lako da se kombinuju i uklope u ormar svake žene”, otkrio je on detalje kolekcije “Urban Utillty”.

Ćalić se složio da se modni dizajn u Crnoj Gori uglavnom svodi na kreiranje haljina, pa je objasnio i zbog čega se on odlučio za košulje.

“Mislim da je većini žena omiljeni komad odjeće haljina zbog svoje praktičnosti i ženstvenosti i nemam ništa protiv toga da bude dominantan. Mislim da je veći problem u tome ko ih i kako stvara”, poručuje on.

“Ako je to svakog puta haljina sa par istih materijala koji se ponavljaju, kao što su čipka i šljokice i sve to upakovano na jeftin način, onda imamo problem”, dodaje Ćalić.

“Dovoljan primjer su vam djevojke sa maturskih večeri. Upravo sa njima je i najlakše manipulisati, jer još nemaju razvijen modni izraz, niti stav i onda dobijamo to o čemu razgovaramo”, ističe kreator, čija je kako kaže, ciljna grupa starija.

“Moja ciljna grupa tačno zna šta želi i koji kvalitet. Upravo košulje i jesu rađene za njih. Do sada nisam imao prilike da dizajniram i da se posvetim usko njima, ali moram reći da sam uživao. Crna Gora je poprilično slaba sa izborom unikatne odjeće, kao što su košulje tako da je i to bio jedan od razloga”, ispričao je on.

Na pitanje da li su košulje klasičnog ili inovativnog kroja i koliko je eksperimentisao, on je kazao:

“Volim eksperimentisanje, volim inovativnost koja je u granicama nosivog. Trudio sam se da napravim dobar balans i stvorim košulje koje će biti prepoznatljive i privlačne oku. Kroz inovativan kroj sa prirodnim tkaninama sam želio to i postići”.

Ćalić za sada ne planira predstavljanje ove kolekcije van Crne Gore u revijskom smislu, ali će košulje biti dostupne putem online kupovine.

“U toku je saradnja sa modnim kupcima preko online platformi kao sto je sajt Le New Black koji radi online prodaje”, pojasnio je kreator.

Spoj dva brenda odlična kombinacija

Tokom rada na košuljama, Boris Ćalić ostvario je saradnju sa poznatim brendom Misahara, pa je objasnio i kako je do te ideje došlo.

“Moj dizajn je dosta sveden, čist i elegantan dok je nakit Lepe Galeb dekorativan i sofisticiran i upravo to mi je dalo ideju da bi sinergija dva brenda bila odlična kombinacija. Upravo tako sam predstavio ovu ideju njenom timu kome se izuzetno dopala i odlučili smo da upotrijebimo dugmad za manžetne na mojim košuljama. Planiramo da nastavimo saradnju van granica Crne Gore”, kazao je dizajner, koji je imao priliku da u Londonu sarađuje i sa srpskom dizajnerkom Roksandom Ilinčić.

Galerija

Bonus video: