Ravne cipele zabranjene na Kanskom filmskom festivalu

Tijeri Fremo je napisao na Tviteru "Za stepenice, propisi se nijesu mijenjali. Nema pušenja, formalna odjeća. Ne pominju se štikle"
0 komentar(a)
štikle, crveni tepih, Foto: BETA Photo
štikle, crveni tepih, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 19.05.2015. 15:40h

Kanski filmski festival izložen je bujici kritika poslije izvještaja da su žene vraćane s crvenog tepiha zato što nose ravne cipele, a ne cipele na štiklu. Te žene, od kojih su neke bile starije i s hendikepom, prisustvovale su svjetskoj premijeri novog filma Kejt Blanšet "Kerol", prenosi Bi-Bi-Si (BBC). List "Skrin dejli" (Screen Daily) napisao je da su na festivalu potvrdili da su štikle obavezne za žene na crvenom tepihu, ali je direktor festivala rekao da su te "glasine neosnovane". Tijeri Fremo je napisao na Tviteru "Za stepenice, propisi se nijesu mijenjali. Nema pušenja, formalna odjeća. Ne pominju se štikle".

Kako navodi BBC, to se izgleda potvrđuje u bilješki o kodu za odevanje na vebsajtu festivala, gdje se navodi da su obavezni smoking odnosno večernja haljina za gala projekcije, bez napomena o visini potpetica. O tome je prvo izvijestio list Skrin dejli navodeći riječi jednog redovnog posjetioca Kana koji je prenio da jednoj ženi u elegantnim ravnim cipelama nije dozvoljeno da uđe. "Rečeno joj je da ode da kupi odgovarajuće cipele i da se vrati", dodao je taj neimenovani izvor. Asif Kapadija čiji je dokumentarac o Ejmi Vajnhaus prikazan na Festivalu prošlog vikenda, takođe je poslao poruku preko Tvitera da su njegovoj ženi pravili probleme zato što je u ravnim cipelama, mada su joj na kraju dozvolili da uđe. Portparolka Festivala je za BBC međutim potvrdila izjavu direktora Festivala da se pravila nijesu mijenjala, odnosno da su obavezni smoking, odnosno večernja haljina za gala predstave i da se visina potpetica ne pominje. Ta priča je, međutim izazvala veliko ogorčenje na Tviteru. Džanet Pirson, šefica za film Festivala SXSW je postavila link za vijesti o tome i napisala "Zašto ja ne idem u Kan", dok je britanska spisateljica Kejtlin Moran napisala "Potpuno nevjerovatno piše da se žene, uključujući hendikepirane, ne puštaju na projekcije filmova u Kanu zato što ne nose štikle".

Umjetnički dopisnik Tajmsa Džek Malvern je napisao "Toliko za godinu žena", pošto Kanski filmski festival ove godine posebno ističe svoje nastojanje da ispravi neravnotežu između žena i muškaraca. Novinarka Ajriš Tajmsa Lora Sleteri je napisala "Ali Kane, ravne cipele su u modi ove godine.... odnosno, svakako su u modi sada".

Bonus video: