Milena Đurđić: Čast mi je što zatvaram Crnogorsku nedjelju mode

„Nova kolekcija je inspirisana radom slikarke Džordži O'Kif"
190 pregleda 2 komentar(a)
Milena Đurđić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milena Đurđić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2015. 17:21h

Ovogodišnju modnu manifestaciju “Mercedes Benz Fashion Week Montenegro” zatvoriće crnogorska dizajnerka Milena Đurđić, a u razgovoru za Vijesti ona je otkrila nešto više o kolekciji koju će predstaviti tom prilikom.

“Kolekcija je inspirisana umjetničkim radom jedne od najvećih slikarki koje je svijet imao, Amerikanke Džordži O'Kif. Ova sjajna slikarka je imala postojanu umjetničku formu, zadržavajući se na istim temama - slikanju pejzaža, cvijeća i životinjskih kostiju“, kaže ona.

„Smjelo je eksperimentisala sa uzorcima, veličinama, dizajnom i složenošću za detalje, koji su često poprimali sličnost sa ženskim oblinama, te su neki kritičari smatrali da njene slike cvijeća imaju mnogo seksipila, do svrstavanja u erotski oblik umjetnosti. Njene slike cvijeta, boje, oblici, su prava filozofija cvijeta, te su stoga, probudile u meni snažnu emociju i više nego dovoljnu inspiraciju za ovu moju dizajnersku priču“, objasnila je Đurđić.

Ona je dodala da je kolekcija “meka, nježna, blagih tekstura, krhka kao i cvijeće, sa paletom nježnih do intenzivnijih boja, ljubičastih i plavih, koje priču pojačavaju i drže budnim oko posmatrača”.

“Visoko kvalitetni inostrani materijali - svileni žersej, svila, organdin, brokat, koje sam koristila, svakako su doprinijeli da ideja kolekcije bude potpunije izražena”, ističe dizajnerka.

“Svaka kolekcija koju radim u nečemu je različita od prethodne, pa tako i ova. Svaka nova inspiracija traži drugačije sklapanje priče, drugačiji način interpretacije. Konkretno, ovog puta, boje su nježnije u odnosu na prethodnu kolekciju”, ispričala je Đurđić, koja je ipak zadržala svoj prepoznatljiv stil.

“Želja svakog dizajnera je da svaka nova kolekcija bude bolja od prethodne, valjda je to i prirodni put razvoja, sazrijevanja i napredovanja dizajnera. Svakako, i kad bih htjela, ne mogu da 'pobjegnem' od sebe i nekog svog, nadam se, prepoznatljivog stila. Ono što mislim i da će se primijetiti, jeste da je ova kolekcija nosivija od prethodnih”, otkriva kreatorka koja je na kolekciji radila od januara.

“Istraživanje i izučavanje njenog slikarskog opusa, crtanje, skiciranje modela, zatim potražnja adekvatnih materijala i boja i na kraju sama izrada u jednoj, vrhunskoj, beogradskoj radionici”, opisuje Đurđić kako je tekao rad.

Njoj je pripala čast da zatvori nedjelju mode, a o toj prilici kaže:

“Moram reći da sam izuzetno počastvovana i ponosna što mi je, ove godine, pripala čast da svojom kolekcijom zatvorim ovaj najveći crnogorski dizajnersko - umjetnički događaj. Nadam se da će kolekcija izazvati emociju posjetilaca i ostaviti pozitivan utisak, što bi značilo da sam opravdala ukazanu počast i činilo me veoma srećnom”, rekla je dizajnerka, koja se nada da će kolekciju predstaviti i van Crne Gore.

“Uložila sam mnogo energije, vremena, sredstava i cijelu sebe u ovu priču i svakako da mi je želja da kolekciju prikažem na još nekoj modnoj manifestaciji van naše zemlje”, istakla je ona.

Za orginalne i slobodne

Đurđić je iskoristila priliku i da otkrije kakvom tipu žena su njene kreacije namijenjene ovoga puta.

“Moja konstanta je da u mom dizajnerskom stvaralaštvu mogu da se pronađu originalne, slobodne i žene koje bezuslovno ne prate trenutne modne trendove. Žene koje kroz garderobu umiju da iskažu svoju ličnost, svoje drugo 'ja'. Kolekcija je za 'posebnije' prilike, a sezona je proljeće/ljeto“, otkrila je ona.

Bonus video: