Modna dizajnerka Marina Banović - Džuver zatvara Podgoričko kulturno ljeto

Predstavnicima medija pored kreatorke, obratili su se i ukrajinska slikarka Gana Krivolap i crnogorski glumac i pjevač, Slavko Kalezić, koji će dati svoj doprinos tokom predstavljanja kolekcije.
226 pregleda 4 komentar(a)
Marina Banović Džuver, Foto: Privatna arhiva
Marina Banović Džuver, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.09.2018. 14:12h

Manifestacija Podgoričko kulturno ljeto biće zatvoreno u petak u 20 sati, ispred Dvorca kralja Nikole na Kruševcu u Podgorici, modnom revijom crnogorske kreatorke Marine Banović – Džuver, koja je za tu priliku pripremila kolekciju „Poljem se vija oj zor delija“.

Kako je saopšteno danas na konferenciji za medije u restoranu Forest, veče će, osim modi, biti posvećeno i drugim umjetnostima, ali i crnogorskim umjetnicima XX vijeka, kao što su Petar Lubarda, Dado Đurić, Vito Nikolić, Živko Nikolić, Dragan Radulović, Igor Perazić, Pavle Vujisić i drugi.

Predstavnicima medija pored kreatorke, obratili su se i ukrajinska slikarka Gana Krivolap i crnogorski glumac i pjevač, Slavko Kalezić, koji će dati svoj doprinos tokom predstavljanja kolekcije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što će moja nova pozorišna sezona početi Marininom revijom. Parola kojom se vodim je da 'loš čovjek ne može biti dobar umjetnik', u tom smislu, moja karijera je poslije deset godina krenula uzlaznim putem, a ja sam počeo da se spajam sa izuzetnim ljudima i umjetnicima. Marina je jedna od njih“, poručio je Kalezić.

„Kada smo Marina i ja pričali o temi, i kada mi je rekla koja joj se melodija dopala, meni je srce zaigralo zato što je to momenat koji sam čekao od kada je taj čovjek preminuo, a radi se o čuvenom muzičaru, Igoru Peraziću, koji je zaista bio poseban u svakom smislu. Po uzoru na njegovo izvođenje smo radili cijeli koncept“, otkrio je glumac i pjevač.

Nakon njega, prisutnima je detalje o kolekciji otkrila Banović – Džuver, uz opasku da će „u petak biti najmanje mode, a mnogo više umjetnosti“.

„Ono što je iznenađenje su muški modeli. Imamo saradnju sa divnim momcima, pravim zor delijama, Slavko će otvoriti reviju, a onda će manekeni prezentirati modele. Neću reći da prvi put radim muške modele, ali to je jedna mini kolekcija i mislim da će se ova priča nastaviti, da će imati dva dijela“, istakla je kreatorka.

„ Akcenat je na muškim modelima, ali će biti i ženskih. Kolekcija je nosiva, bez obzira što se ja i moj tim uvijek trudimo da sve bude upakovano stilski, da ima elemente visoke mode, da bude zanimljivo i prezentovano sa određneom temom, a da opet kada se sve rasčlani, ne bude ono što završava u depoima, već da nađe put do nekog klijenta“, rekla je ona.

„Kao i uvijek, kolekcija je rađena od prirodnih materijala, za sezonu jesen/zima, ima elemente zimske kolekcije, ali ne i trenda. Mislim da ćemo nastaviti prezentacije i na drugim lokacijama. Kolekciju čini nekih 20 modela, a Marija Šćekić je i ovoga puta, što se tiče dopunskog materijala, radila nakit, koji će se naći i kod muškaraca i kod žena“, opisala je modna dizajnerka.

Iste večeri kada će biti predstavljena kolekcija „Poljem se vija oj zor delija“, publici će svoje radove predstaviti i Gana Krivolap.

„Veoma mi je drago što ću predstaviti moj rad sa Marinom u Crnoj Gori, to mi je dalo dosta inspiracije i ono što mi je bilo veoma interesantno i što jedva čekam da vidim su arhaični, nacionalne kostime u modernoj upotrebi... I sama takođe pokušam da nađem spiritualni, duboki, nacionalni, kulturni identitet i donesem ga u savremenu umjetnost“, kazala je ona, dodajući da su je u Crnoj Gori inspirisali mozaici, ali i manastir Ostrog.

Bonus video: