Katarina Zlajić na sajmu u Italiji: Divno je kada cijene tvoj rad

“Bilo je zaista veliko uzbuđenje, jer biti izabran za jednog od najboljih, od tako značajne platforme je zaista veliko priznanje”, kaže Zlajićeva
372 pregleda 1 komentar(a)
Katarina Zlajić, Foto: Privatna arhiva
Katarina Zlajić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.02.2015. 08:11h

Crnogorska dizajnerka nakita Katarina Zlajić uskoro će svoj rad predstaviti sajmu Fiera di Vicenza u Italiji, koju organizuje Not Just a Label platforma, a u razgovoru za “Vijesti” otkrila je da će njene kolekcije imati priliku da pokaže i na brojnim drugim manifestacijama van Crne Gore.

Na početku razgovora, Katarina je objasnila kako je došlo do poziva za predstavljanje u Italiji, ali i objasnila šta je Not Just a Label.

“NJAL je vodeća svjetska dizajnerska platforma sa sjedištem u Londonu koja se bavi otkrivanjem, promovisanjem i njegovanjem mladih talenata u savremenoj modi širom svijeta, omogucavajući im razvitak u modnoj industriji”, kaže ona.

Zlajić dodaje da Not Just a Label zastupa oko osam hiljada dizajnera i to iz više od 90 zemalja.

“Pošto sam saznala za njihovu platformu i uputila im svoj portfolio uslijedila je saradnja i veoma pozitivno djelovanje na moj rad. Nakon čega su me obavijestili da sam izabrana za jednog od sto najboljih mladih umjetnika širom svijeta koji će se predstaviti na sajmu Fiera di Vicenza koje će se održati u maju ove godine”, ističe ona.

Mlada dizajnerka nakita ispričala je i kako je reagovala kada je dobila poziv.

“Bilo je zaista veliko uzbuđenje, jer biti izabran za jednog od najboljih, od tako značajne platforme je zaista veliko priznanje. Divan je osjećaj kada cijene vaš rad”, priča ona i dodaje da je već počela sa dopunjavanjem ranije kolekcije.

“Veoma mi je važno da predstavim sve ono što sam zamislila. Kolekciju će činiti veći dio tašni, asesoara, naočari i dio nakita”, otkriva Zlajićeva, a zatim nastavlja priču o sajmu u Italiji.

“Tokom trajanja manifestacije okupiće se 150 italijanskih proizvođača ‘Made in Italy’, koji će se sastati sa dizajnerima, radi razmjene i ostvarivanje saradnje, kao i 50 vodećih luksuznih kuća i institucija, kao što su Valentino, Missoni, Slowear... i još mnogo toga će biti dio manifestacije”, riječi su dizajnerke nakita i asesoara.

“Samim tim ovo predstavljanje će donijeti veliki doprinos u promociji mog djela kao i savršene prilike za velike saradnje”, dodaje ona.

Kako je u ranijim intervjuima objasnila, prilikom izrade nakita, torbi i ostalih proizvoda od materijala koristi žice, rajsferšluse i kristale, ali i tkanine poput čipke, a na pitanje da li se od tada nešto promijenilo kaže:

“Promjena uvijek ima, jer mnogo volim da istražujem, pa u mom radu uvijek ima nešto novo, a to će se pokazati novim komadima”.

Katarina je prošle godine svoj rad predstavila i na Nedjelji mode u Beogradu, nakon čega je imala priliku da sarađuje sa dizajnerima garderobe među kojima su i Marina Banović - Džuver koja je ukomponovala njen nakit sa svojim modelima na reviji.

Mlada dizajnerka nakita, koja osim torbi, minđuša, ogrlica i naočara, kreira i estetske kacige, kojima je naviše privukla pažnju, dizajnirala je i krunu za mis Crne Gore za 2014. godinu, a sve to je, priznaje ona bila dobra reklama.

“Jesu naravno. Svaka dobra, prikladna i priznata reklama je dobrodošla... i poslije svake je bilo sve više interesovanja za moje asesoare... Tako da sada mogu reći da je potražnja veoma velika kako kod nas tako i van naših granica”, tvrdi ona.

Zlajićeva otkriva i da je osim potencijalnih kupaca privukla pažnju i drugih, pa će svoju liniju predstaviti i na drugim manifestacijama.

“Dobila sam poziv za još jedan značajan projekat za mlade talente od International Talent Support (Italija) koji će se održati u julu ove godine...”, nagovještava Zlajićeva.

“Takođe, poziv koji sam dobila za Paris Fashion Week je odložen za septembar, zbog nedovoljno sredstava za moje učešće, a dio podrške sam dobila od Opštine Bijelo Polje i Ministarstva Nauke Crne Gore, pa im se ovom prilikom beskrajno zahvaljujem”, kaže ona i ističe da je za sada fokusirana na predstavljanje u Vicenzi.

Bonus video: