PREKO 200 PARI

Izložba "Cipele: Užitak i bol" u Londonu

Među eksponatima će biti i drvene cipele iz 16. vijeka sa platformom presvučenom svilom kojima je namjena bila podići dugačke ženske suknje dovoljno visoko iznad dosega blatnjavih ulica
0 komentar(a)
štikle, obuća, Foto: Shutterstock
štikle, obuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2014. 16:30h

Muzej Victorija i Albert u Londonu za sledeće ljeto priprema izložbu posvećenu modi ekstremne obuće i načinu na koji je cipela kroz istoriju odražavala ukuse i sklonosti, ali i kako je oblikovala identitet onih koji su je nosili izazivajući često bolnu agoniju i ekstatičan užitak nošenja.

Izložba "Cipele: užitak i bol" koja će biti otvorena 13. juna 2015. godine donosi oko 200 pari cipela, od sandala dekorisanih zlatnim listićima kakve su nosile pripadnice visokog staleža u starom Egiptu do estetskih rješenja nekih od najistaknutijih savremenih svjetskih dizajnera, prenosi Hina. 

Razmatrajući bolne aspekte nošenja obuće, izložba će analizirati kulturnu ulogu kroz tri cjeline: Transformacija, Status i Zavođenje. 

Izložba će prikazati i moć transformacije ekstremne obuće sve do najnovijih trendova u tehnologiji proizvodnje cipela koja omogućava proizvodnju tog dijela odeće sa sve višim potpeticama i dramatičnijim oblicima. 

"Cipele najviše govore o onome ko ih nosi, one su onaj dio odjeće koji najviše razotkriva: one mogu biti prelijepi, vajarski predmeti, moćni pokazatelji pola, statusa, identiteta, ukusa, čak i seksualnih sklonosti ", objasnila je kustoskinja Helen Person.

Na izložbi će biti predstavljene cipele iz svih krajeva svijeta i raznih istorijskih perioda pa sve do onih savremenih.

Ističu se plave Vivijen Vestvud platforme zbog kojih se supermodel Naomi Kembel 1993. godine saplela na pisti. 

Među eksponatima će biti i drvene cipele iz 16. vijeka sa platformom presvučenom svilom kojima je namjena bila podići dugačke ženske suknje dovoljno visoko iznad dosega blatnjavih ulica. 

Na izložbi, koja će biti otvorena do 31. januara 2016, biće predstavljene i baletske cipele koje je balerina i glumica Moira Širer nosila 1948. u filmu "Crvene cipelice". 

Tu će se naći i brojne cipele koje su nosile ili se na bilo koji način vezuju uz istaknute istorijske licnosti ili glumice kao što su kraljica Viktorija, Merilin Monro ili Sara Džesika Parker, ali i brojni primjerci cipela velikih svjetskih dizajnera kao što su Kristijan Lubuten, Aleksander MekKvin, Sofia Vebster, Manolo Blanik i Prada.

Preporučujemo za Vas