Nada Koljenšić kolekciju poklanja djeci sa posebnim potrebama

Crnogorska dizajnerka kreira haljinu u kojoj će se Nataša Novaković predstaviti na finalnoj večeri izbora za Mis svijeta
237 pregleda 2 komentar(a)
Nada Koljenšić, Foto: Arhiva Vijesti
Nada Koljenšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.11.2014. 17:44h

Crnogorska dizajnerka Nada Koljenšić uskoro će predstaviti dječju kolekciju koju je kreirala u humanitarne svrhe, dok istovremeno priprema svečanu haljinu koju će zvanično najljepša Crnogorka, Nataša Novaković nositi na finalnoj večeri izbora za Mis svijeta.

Koljenšić je za "Vijesti" otkrila da će dječju kolekciju predstaviti na Crnogorskoj nedjelji mode, a da će nakon toga biti prikazana i na humanitarnoj manifestaciji iza koje stoji Banka hrane.

Kolekcija Nade Koljenšić biće predstavljena na humanitarnoj akciji Podari radost (Delta City, 10-14. decembar), a nakon revije garderobu će dobiti djevojčice iz centara za djecu sa smetnjama u razvoju u Beranama, Mojkovcu i Ulcinju, kao i one iz doma u Bijeloj.

“Prvobitna ideja je bila da tu kolekciju prodam i novac poklonim djeci sa posebnim potrebama, ali u razgovoru sa organizatorima raznih manifestacija, zaključili smo da se sa tim novcem često kalkuliše i da se na kraju postavlja pitanje da li su sva novčana sredstva otišla u prave ruke”, pojasnila je dizajnerka. “Zato smo odlučili da djeci poklonim odjeću takvu kakva jeste”, ispričala je ona i dodala da ukoliko sve bude po planu, među modelima na pisti biće i dvije djevojčice sa Daunovim sindromom.

„Danas je gotovo sve već viđeno kada su u pitanju haljine, pa je teško kreirati ih”, smatra dizajnerka

“U radu na kolekciji pomaže mi ćerka Tamara koja je prvi put izrazila želju za tako nešto, baš iz razloga što je humanitarnog karaktera”, ispričala je ona.

“Sačinjena je od garderobe za djecu uzrasta od tri ili četri do 12 godina. Pokušaću da napravim i neki model za starije, recimo djevojčice od 14 godina, da bi zaista bilo za svakoga ponešto”, ispričala je Koljenšić, a zatim otkrila za kakve prilike je namijenjena odjeća.

“Biće svega. Možda će preovladavati svečanije varijante, haljinice i kompletići u vidu suknji i bluza ili sakoa”, objasnila je ona, dodajući da je i ranije kreirala za djevojčice, ali uglavnom za svečane prilike poput vjenčanja i dočeka Nove godine.

Okupirana tim projektom, nije pripremila kolekciju za odrasle, ali je najavila novu za sljedeću godinu.

“Za naše uslove, kolekcija godišnje je sasvim dovoljna, pošto mi je za nju potrebno tri do četiri mjeseca jer sve radim sama, uključujući i šivenje”, pojasnila je ona.

Kolj enšić j e dobila priliku i da svoj rad predstavi svjetskom auditorijumu, jer će izbor za Mis svijeta prenositi brojne zemlje.

“Još radim ukrase i detalje na toj haljini, a naj vjerovatnije će biti završena sljedeće nedjelje”, otkrila je ona.

“Zelene je boje, sa dosta ručno rađene čipke. Trebalo je da bude od svile, ali nisam uspjela naći svilu u boji koju sam zamislila, pa sam koristila materijal koji sadrži acetat, viskozu i pamuk”, ispričala je dizajnerka.

Prema njenim riječima, veoma joj je bitno to što je dobila priliku da kreira haljinu za mis, ali s obzirom na to da se koncentriše na crnogorsko tržište, neće biti od presudnog značaja za njen rad.

"Prošlogodišnji izbor za Mis svijeta se nije prenosio u Crnoj Gori, što je pomalo bezveze jer imamo takmičarku. Baziram se najviše na crnogorsko tržište, pa mi jeste bitno, ali ne toliko. Svakako ću se potruditi da haljina bude lijepa i kvalitetna, a vidjećemo kakve će biti kritike”, zaključila je ona.

Na pitanje da li inače prati izbore u ljepoti, Koljenšić odgovara potvrdno, a zatim objašnjava i zbog čega.

“Interesantno mi je naročito zbog završnog defilea u svečanim haljinama. Kad bih se ja pitala, samo bih radila svečane haljine i vjenčanice, jer to volim i volim da vidim šta dolazi iz koje zemlje i kakvi su njihovi dizajneri, kakve su finese, materijali i ukrasi”, kaže ona i dodaje da je danas gotovo sve već viđeno kada su u pitanju haljine, pa je teško kreirati ih.

Za Natašu Novaković, koja će nositi njenu haljinu i predstavljati Crnu Goru u Londonu sredinom decembra, ima samo lijepe riječi.

“Zaista je prelijepa, inteligentna i mislim da ima šansi da uđe bar u top 10. Ipak nije samo to dovoljno, iza nje mora stati i država da bi uspjeh bio potpun”, ispričala je Koljenšić.

Bonus video: