Boris Ćalić u Ljubljani predstavlja diplomsku kolekciju

Ćalić će predstaviti kolekciju “The Future of Form as a Quality of Love”, koja je rađena za sezonu jesen/ zima
80 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 16:23h

Crnogorski dizajner Boris Ćalić, predstaviće svoju diplomsku kolekciju na modnoj manifestaciji u Sloveniji pod nazivom “Month of Design”, koja će se održavati od 6. oktobra do 6. novembra u Ljubljani.

Mladi dizajner koji je završio master u koledžu za modni dizajn u Londonu, pričao je za “Vijesti” o svojoj kolekciji, a otkrio je i kako je došlo do saradnje sa organizatorima ovog događaja.

“Nakon revije u Londonu gdje sam dobio internacionalnu promociju od strane medija i modnih blogera, zapazili su me organizatori Nedjelje mode u Ljubljani. Dobio sam poziv da učestvujem kao predstavnik Crne Gore na Internacionalnoj smotri dizajnera”, pojasnio je on, dodajući da će svaka država sa Balkana imati svog predstavnika, ali da će manifestaciji prisustvovati i jedan dizajner iz Grčke.

U okviru ovog događaja, Ćalić će predstaviti kolekciju “The Future of Form as a Quality of Love”, koja je rađena za sezonu jesen/ zima.

“Modeli odišu umjetničkim izrazom. Jasnih su linija, izrađeni od modernih materijala kao što je neopren, u crnoj i sivoj boji”, opisuje dizajner i dodaje da je akcenat na minimalističkoj formi.

“Naziv kolekcije je poetičan sam po sebi. Što se tiče vizuelne reference, rad britanskog skulptora Lina Cedvika je preokupirao moju pažnju. Njegove skulpture su uglavnom geometrijske sa oštrim linijama i nose dramatičan i narativan kvalitet. Figure u pokretu, kao i sama odjeća igraju veliku ulogu u njegovom radu, što mi je dalo značajnu potporu za izražavanje siluete kao i teksture”, objašnjava Ćalić, koji je svoju prvu samostalnu kolekciju predstavio na Beogradskoj nedjelji mode 2010. godine.

On je otkrio da za predstavljanje u Ljubljani, koje će biti za mjesec dana, planira da dopuni ovu kolekciju, koju je izradio u sklopu master studija u Londonu, a na kojoj je kako kaže radio šest mjeseci.

“Studiranje osnovnih studija Modnog dizajna u Beogradu je bila jedna stvar, a master studije u Londonu su potpuno drugo. Od studenata se traži maksimum, bez obzira na prethodno iskustvo. Upravo zato što sam imao interakciju sa studentima koji su došli iz najboljih škola iz cijelog svijeta, morao sam da se istaknem i nametne svoj unikatni stil”, kaže kreator, koji je prije nekoliko godina pokrenuo svoju liniju “Boris”.

“Na fakultetu predavači imaju zavidna iskustva u modnoj industriji, kao što je to slučaj sa konstruktorkom Kamilom Rosi, koja radi za vodeća imena u svijetu mode, kao što su 'Victor and Raulph', 'Celine', ali i sa Karlom Lagerfildom”, istakao je Podgoričanin, koji je 2011. godine proglašen za najboljeg crnogorskog dizajnera.

On je podsjetio na to da je moda u Londonu u odnosnu na svjetske modne centre usmjerena ka avangardnosti, umjesto komercijali.

“Od mladih dizajnera se očekuje puno. Potrebno je veoma puno rada i eksperimentisanja. Kompletna pažnja je usmjerena na inovativnost i stvaranje novog modnog izraza.

Upravo zato mi je London pomogao da razbijem stare šablone i napravim pomak u svom dizajnu kreirajući jednu, više avangardnu kolekciju”, pojasnio je Ćalić.

Na pitanje koliko je “školsko” znanje bitno za usmjeravanje i oblikovanje talenta, on je kazao:

“To znanje je esencijalno, jer bez toga ne možete postati dobar dizajner”.

Mladi kreator za kraj razgovora je otkrio i da bi ljubitelji mode u Crnoj Gori uskoro mogli da vide njegov rad.

“Volio bih da se predstavim crnogorskoj publici sa ovom kolekcijom, ali i sa nekom od narednih, ukoliko se za to stvore finansijski uslovi”, pojasnio je on.

Sarađivao sa Roksandom Ilinčić

Tokom školovanja u Londonu Ćalić je imao prilike da sarađuje i sa srpskom kreatorkom Roksandom Ilinčić, čije su kreacije pored brojnih holivudskih glumica nosile i prva dama SAD Mišel Obama i princeza Kejt Midlton.

“Školovanje u Londonu, kao i rad sa dizajnerkom Roksandom Ilinčić mi je dosta pomogao u nadogradnji modnog izraza. Imao sam nevjerovatno iskustvo i vidio stvaranje kolekcije jednog svjetski prepoznatog brenda. Od inspiracije, preko odabira materijala, pravljenja prototipa i saradnje sa kreativnim umovima, a sve u cilju kreiranja uzbudljive kolekcije”, prisjeća se on.

“Zahvaljujući tome što je Roksanda Ilinčić prepoznala kvalitet u mom radu, direktno sam učestvovao u dizajniranju kolekcija, a ne samo u tehničkoj izradi”, pohvalio se dizajner.

Galerija

Bonus video: