Kotorska Smotra mode će trajati četiri

Manifestaciju će obilježiti i izložbe nakita Katarine Zlajić i obuće koju je kreirala Lidija Jovanović
217 pregleda 0 komentar(a)
predstava Mala crna haljina, Foto: Privatna arhiva
predstava Mala crna haljina, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.08.2018. 15:20h

U okviru ovogodišnje Smotre mode u Kotoru, koja će se održati 24. i 25. avgusta, crnogorska publika imaće priliku da na Trgu svetog Tripuna, prvog dana pogleda kolekciju brenda Itala Marseglie, saopšteno je na konferenciji za medije, koja je juče održana u hotelu Podgorica.

Drugi dan rezervisan je za predstavljanje po pet kreacija Hane Touma iz Libana, Bjanke Mario Gervasio i Itala Marseglie, inspirisanim dobrotskom čipkom, a kako je objasnila Vesna Mandić, ispred agencije Fabrika koja organizuje manifestaciju, Smotra mode će imati i bogati propratni sadržaj.

“Nakon 20 godina smo prihvatili sugestiju da damo svoj doprinos da Kotor bude centar kulture, ne samo Crne Gore i regiona, već i Evrope, i u tom smislu smo okrenuli novi list. I dalje će tu biti mode, ali, prije svega će Smotra mode od ove godine biti kombinacija umjetnosti, kulture, baviće se tradicijom Crne Gore i tu će biti moda kao nešto što se provlačilo i bilo dominatno prethodnih 20 godina”, pojasnila je Mandić.

Tako će 22. avgusta na istom mjestu od 20.30 sati biti održane izložbe nakita crnogorske kreatorke Katarine Zlajić, ali i ručno rađene obuće srpske dizajnerke Lidije Jovanović.

Četvrtak 23. avgust rezervisan je za predstavu “Mala crna haljina ‘Coco Chanel’” koja je otvorenog tipa, a počeće u 20.30 minuta, dok će u isto vrijeme narednog dana sa njom biti i zvanično otvorena Smotra mode.

“To je inače nešto što želimo da bude glavni program u svim narednim Smotrama mode, ta mješavina pozorišta, baleta, klasične muzike i mode. Mala crna haljina Koko Šanel je baš ono što mi želimo, da na neki način napravi razliku između onoga što se radilo do sada i onoga što će uslijediti. To je predstava za koju je scenario i produkciju uradila poznata glumica Vjera Mujović, koja će igrati zajedno sa čuvenom Radom Đuričin”, dodala je Mandić.

Konferenciji za medije prisustvovala je i sekretarka za kulturu Opštine Kotor, Jelena Vukasović, koja je kazala da je cilj ovogodišnje Smotre mode ohrabrivanje domaćih autora, a akcenat je na tradiciji Crne Gore.

“Ove godine pripremamo i program koji će se zvati Umjetnost i moda, da vidimo šta je to umjetničko u modi i gdje modu nalazimo u svijetu umjetnosti”, poručila je ona, a zatim otkrila i koliko je i na koji način Opština Kotor podržala ovu manifestaciju.

“Opština je za ovu Smotru mode izdvojila 50 hiljada eura, a uskoro očekujemo da počne i prodaja ulaznica. Prodaja za oko 250 ulaznica, odvijaće se na Trgu ispred katadrale Svetog Tripuna koji je simbol grada i kao značajan simbol prepoznavanja. Cijena ulaznice je 10 eura i važi za dvije osobe”, naglasila je ona.

Bonus video: