80+ manekenke: Treba biti živ i interesantan svijetu

Titula najstarije manekenke pripada Dafne Self koja ima 83 godine...
148 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2013. 08:15h

U posljednje vrijeme veoma su popularne manekenke poput Sindi Kraford koja u 46. godini života izlazi na kraj sa dvadeset godina mlađom konkurencijom ili Kejt Mos, koja i pored toga što je nedavno proslavila 39. rođendan, gotovo svakodnevno dobija nove angažmane.

Ipak ima i modela koje su starije od njih, a koje su ostavile značajan trag u modnoj industriji i još uvijek rade, a njih je predstavio huffingtonpost.com.

U 66. godini Sara Vajli je zvijezda Stella magazina, u okviru kataloga slika najstarijih ljepotica, na kojima reklamira šminku za starije dame. Njena karijera modela počela je prije deset godina, kada ju je profesionalni fotograf zapazio na porodičnoj slici na kojoj je pozirala sa djecom i unučićima.

“Mislila sam da je u pitanju šala, kada me je pozvao fotograf, ali me je brzo razuvjerio. Ponudio mi je da me fotografiše i to je bilo sjajno iskustvo, a na kraju me je zapitao da li sam svjesna koliko sam dobra u poziranju”, prisjeća se uz smijeh ova manekenka. Ona dodaje da uspjeh ne zavisi od ljepote, već su bitne druge stvari.

Dženi Rouds

“To je interesantnost koja se može pronaći na nečijem licu. Treba biti živ i interesantan ostatku svijeta”, objašnjava Vajli.

“Imam desetogodišnju unuku i veoma je tužno što kada pogleda časopise misli da mora biti veoma mršava, da bi izgledala kao uspješna žena”, ističe ova ljepotica u poznim godinama, koja je u svojoj mladosti morala da odustane od karijere balerine jer je bila previsoka.

“Ipak, taj trud se isplatio jer uz pomoć baleta naučiš kako se kreće tvoje tijelo”, kaže ona.

Sa druge strane, Vajli nije najstarija manekenka, jer ta titula pripada Dafne Self koja ima 83 godine.

Pored toga što je mnogi smatraju za jednu od najljepših modela seniora, modni kritičari su je pohvalili i za izuzetnu hrabrost, jer je prihvatila da se u svojim godinama slika u stajlingu Madonne sa početka karijere u čuvenom korsetu sa špicastim grudnjakom, koji je dizajnirao Žan Pol Gotje.

“Nikada nisam imala korekcije na svom licu. Ne volim taj otrov i zatezanje lica. Mislim da je to bacanje novca, a ja u svakom slučaju to ne bih mogla sebi ni da priuštim”, kaže ona.

Dafne Self kao Madona

Za dobar izgled i energičnost zahvaljuje genima, jer je takva bila i njena majka, koja je preminula u 95. godini.

“Nisam se nikad interesovala za kreme za kožu, koristila sam najobičniju u običnom pakovanju. Uvjek sam mrzela tube, jer kada se potroše ne možeš da ih otvoriš i iskopaš ostatke sa dna”, objašnjava Self, koja je otkrila da je farbala kosu kada je napunila 40 i počela da sijedi, ali je vremenom shvatila da je lakše za održavanje ako održava dugu i sijedu kosu.

Karmen Delorefis, sada ima 82 godine, a kao model radi već 70, a sa svega 15 godina pozirala je za naslovnicu Vogue magazina.

“To što sam se sa 15 godina slikala za Vogue mi ništa ne znači. Ne želim da zvučim nezahvalno, ali ni dan danas ne znam šta su tražili i šta su pronašli u meni”, iskreno kaže ova manekenka.

Karmen Delorefis

“U posljednjih 15 godina imala sam više naslovnica nego sve ukupno prije toga”, dodaje ona, a zatim komentariše i mlađu konkurenciju.

“Ti mladi modeli su naučeni da hodaju na isti način, jer se sve vrti oko seksa. Nema više romantičnosti, sve je postalo vulgarno preslikavanje svijeta”, pojasnila je Delorefis.

Ni osamdesetjednogodišnja Dženi Rouds, bivša holivudska glumica ne zaostaje sa angažmanima u poređenju sa pomenutim modelima. Do sada je reklamirala garderobu, ali je bila angažovana i za reklame i to za Samsung telefone.

Dafne Self

Galerija

Bonus video: