Punačke žene tuže dizajnera Chanela zbog uvreda na račun debljine

"Danas nas on vrijeđa, a ko će to biti sjutra", pitaju se i upozoravaju da su djevojke nesigurne u sebe i da su pomenuti komentari za njih strašni
50 pregleda 7 komentar(a)
Karl Lagerfeld, Foto: Businessinsider.com
Karl Lagerfeld, Foto: Businessinsider.com
Ažurirano: 30.10.2013. 11:43h

Francuskao udruženje punačkih žena podnijelo je tužbu protiv 80-godišnjeg njemačkog modnog dizajnera Karla Lagerfelda nakon njegovih izjava o povećim, a posebno okruglim ženama sa oblinama koje nemaju šta da rade na modnim pistama.

Udruženje Lijepa, okrugla, seksi i s tim sam OK optužuje dizajnera Chanela za klevetničke i diskriminatorske izjave.

"Danas nas on vrijeđa, a ko će to biti sjutra", pitaju se i upozoravaju da su djevojke nesigurne u sebe i da su pomenuti komentari za njih strašni, posebno kada dolaze od slavnih ljudi, prenosi Hina.

Beti Obrier, predsjednica udružemja, konstatuje da diskriminacija punačkih žena i muškaraca polako zahvata društvo i na bezbroj neupadljivih načina, od toga da u filmovima nema slavnih osoba koje nose veći konfekcijski broj do diskriminacije na radnom mjestu.

Obrier takođe želi da promijeni ustaljeno mišljenje da su gojazni uvijek sami krivi za prekomjernu težinu. Ističe da nije tačno da su punački u pravilu neumjereni izjelice, već da i genetika tu ima svoju ulogu.

Inače, modni dizajner često komentariše one koji nose veću odjeću od veličine 0 ili 1.

Pjevačicu Adele nazvao je malo predebelom. Sviđalo mu se i kada je neko prvu damu SAD-a upitao nije li joj suknja preuska, sugerišući da joj je pozadina prevelika, a na nedjelji mode u Tokiju primijetio je da su Japanci postali veći.

Takođe je utvrdio da u Francuskoj, njegovoj drugoj domovini, naučni sistem puca zbog troškova za liječenje bolesti uzrokovanih debljinom.

Dizajner i fotograf uvrijeđen komentarima na račun mršavica podsjeća da je i sam uložio trud kako bi smršao jer želi da stane u traperice broj 30. Goleme žene koje sjede ispred televizora i trpaju u sebe kilograme čipsa govore da su manekenke ružne. Moda, to je san i čarolija, dodao je.

Bonus video: