Džakarta: Izbor za Mis muslimanskog svijeta kao znak protesta

Takmičenje za “muslimanske dame” će se održati 18. septembra, a pistom će prošetati 20 djevojaka
18 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 17:58h

Sljedeće nedjelje u Džakarti biće organizovan izbor u ljepoti Mis muslimanskog svijeta (Miss Muslimah World 2013), koji prema riječima organizatora poštuje islamsku tradiciju i običaje, a u znak protesta zbog održavanja izbora za Mis svijeta (Miss World), čiji je domaćin ove godine takođe Indonezija, piše Asia News portal.

Protesti zbog održavanja izbora za Mis svijeta na Baliju još traju, ali prema riječima vlade ove države “šou se mora nastaviti”. Oni su, kako su “Vijesti” ranije prenijele, odlučili da ove godine ukinu kategoriju u kojoj misice brojnih zemalja pistom šetaju u kupaćim kostimima, a zbog negodovanja građana umjesto u Džakarti, izbor će se održati na Baliju.

Sa druge strane, takmičenje za “muslimanske dame” će se održati 18. septembra u glavnom gradu Indonezije, a pistom će prošetati 20 djevojaka iz šest muslimanskih zemalja.

Učešće su potvrdili iz Irana, Malezije, Bruneja, Nigerije, Bangladeša, a tu je naravno i zemlja domaćin, Indonezija. Prilikom osmišljavanja takmičenja, kojem će ovo biti treće izdanje, konsultovani su islamski eksperti.

S obzirom na to da se takmičarke žiriju i publici predstavljaju obučene u skladu sa islamskim običajima, odnosno u komotnoj odjeći koja prekriva sve osim lica, stopala i šaka, jedan od organizatora Eka Šanti objasnio je se bira najljepša.

“Fokus je na moralu, pameti i stilu, ali naravno na pobjedu će uticati i ljepota”, kazao je on.

Sve to ne remeti pripreme i planove za “regularni” izbor za Mis svijeta na kojem učestvuje više od stotinu zemalja, a Crnu Goru predstavlja Kotoranka Ivana Milojko, ali je vlada pojačala mjere obezbjeđenja, pa su u pripravnosti policijske i vojne snage.

Udruženje “Islamski odbrambeni front” koje stoji ispred organizacije protesta i izbora za Najljepšu muslimanku i ranije je “dizalo glas” protiv stvari koje se prema članovima ove grupe protive islamskom učenju. Tako su ranije imali kampanje protiv Facebooka, joge, cigareta i opšteg prava na glasanje, naročito kada su u pitanju žene.

Galerija

Bonus video: