Dizajnerka Ana Ličina spremila kolekciju za moćne i seksi žene

Ličina, rođena u Ruandi, dijete je Belgijanke i Srbina. Studirala je u Parizu, a trenutno živi u Podgorici
363 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 18:40h

U okviru “12. Dukley Gardens Fashion Connectiona”, koji će se održati u Budvi 27. i 28. septembra, svoju kolekciju publici će predstaviti i mlada dizajnerka Ana Ličina iz Belgije. Ona je u razgovoru za “Vijesti” predstavila svoj rad, otkrila inspiraciju koja ju je pokretala tokom rada, a rekla je nešto više i o iskustvu tokom školovanja u Parizu gdje je završila Fakultet za modni dizajn.

“Škola u Parizu traži puno od studenata, a traje tri godine što je po meni kratak period, jer za modu treba više vremena, kako bi se dizajner pronašao i odlučio šta želi da radi i za koga”, objašnjava Ličina, koja smatra da se ne može u istovremeno dizajnirati odjeća za muškarce, žene i djecu.

“Tokom školovanja, a i sada u svom radu želim da istaknem žene koje su moćne i seksi. Da pokažem njihovu ljepotu, jer moda uvijek treba da ih prikaže onakve kakve jesu”, priča dizajnerka, kojoj je majka Belgijanka, otac Srbin, a ona je kako kaže rođena u Ruandi.

U Crnoj Gori trenutno radi kao asistent kreatorke Marine Banović-Džuver, a namjerava da nakon stečenog iskustva nastavi uzlaznom putanjom.

Ličina u Crnoj Gori trenutno radi kao asistent kreatorke Marine Banović-Džuver

Prve večeri Ličina će premijerno predstaviti svoju kolekciju od šest modela, za koju joj je glavna inspiracija bila najmoćnija žena Egipta.

“Inspiracija mi je bila Kleopatra, a onda sam tu ideju uklopila sa ženom našeg vremena, koja treba da bude lijepa, seksi, sposobna za posao, ali i dobra majka. Sve haljine su veoma ženstvene, kao i materijali. Koristila sam kožu, svilu, muslin, saten”, otkrila je dizajnerka, a zatim istakla da ne voli nekvalitetne materijale poput sintetike.

“Naročito sam vezana za majicu sa zlatnim nitnama, koje su u obliku ogrlice, a njih sam izabrala jer simbolišu čvrstoću”, kaže Ličina i dodaje da njene haljine otkrivaju stomak kako bi istakla majčinstvo.

Modeli koji su u bijeloj, bež, maslinastozelenoj i bordo boji, kako kaže nisu za svakoga, ne samo zbog figure, već i karaktera.

“Sve zavisi od modela. Za njih tijelo mora biti u formi, ali svaka žena model nosi na svoj način. Moje haljine otkrivaju stomak, ali se mogu napraviti iste koje ga pokrivaju, pa su na taj način nosivije. Takođe zavisi od karaktera osobe da li može da nosi kreaciju”, pojasnila je ona.

Ličina kojoj je ovo prva kolekcija, kaže da će modeli biti dorađivani, ali i da će vremenom linija biti proširena.

“Modeli će biti modifikovani, kako bi bili nosiviji, ali ću kreirati i vjenčanice koje se ne gledaju svakog dana, jer mislim da toga ovdje nedostaje”, ispričala je kreatorka.

Pored Ličine prve noći “12. Dukley Gardens Fashion Connectiona”, kolekcije će premijerno predstaviti i Marina Banović – Džuver i Nataša Pejović, a nove kreacije predstaviće i Lazar Ilić, slikarka i dizajnerka Jelena Blečić, Boško Jakovljević sa kolekcijama “Martino Vesto” i “PWL” i salon vjenčanica “Na zrnu graška”.

Prema riječima organizatorki Jasne Božović i Danijele Popović, pregovori sa dizajnerom koji će druge večeri održati samostalno reviju još uvijek su u toku, a njegovo ime uskoro će se pridružiti ostalima kreatorima. Zaštitno lice ove modne manifestacije ovoga puta je manekenka Sandra Burić, oficijelni fotograf Aleksandar Jaredić, dok će za frizuru i šminku biti zaduženi Ljubica Bulatović i tim Zorana Vukčevića.

Galerija

Bonus video: