Neobičan nakit za prefinjene dame

“Nakit je nastao bliskim dodirom sa skuplturom i geometrijom, što se može i primijetiti, jer je motiv često krug i simetrija”
363 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 16:43h

Katarina Zlajić, nakon završene Akademije na Cetinju, gdje se školovala na odsjeku za vajarstvo, odlučila je da pokrene sopstveni posao i pravi neobični nakit i aksesoar od žice, kristala, tkanine i drugih materijala. Prve komade napravila je tokom studiranja, ali je tek nedavno odlučila da se tome posveti ozbiljnije.

“Nakit je nastao bliskim dodirom sa skuplturom i geometrijom, što se može i primijetiti, jer je motiv često krug i simetrija”, priča za “Vijesti nedjeljom” Zlajić, a zatim otkriva koje materijale koristi i kako nastaje jedan određeni komad.

“Materijali koji su mi potrebni za izradu nakita su uglavnom rajsferšlus i kristali. Svaki komad ušivam iglom i koncem, a što se tiče aksesoara za kosu, to je modelovanje od žice. Tačnije, od žice se pravi kontura ili konstrukcija na koju se ušiva platno, na primjer čipka, ali i kamenje, kristali i slično”, pojašnjava ona.

(FOTO: Privatna arhiva)

Inspiraciju, kako kaže, ne traži u nakitu koji je vidjela, a i pored toga što izgledom više podsjećaju na mala umjetnička djela, njeni komadi poprilično su nosivi.

“Težim ka tome da se razlikujem od drugih. Da postignem autentičnost i jedinstvenost”, kratko odgovara Zlajić, koja i na desetine dana posvećuje jednom komadu nakita.

“Treba poprilično vremena za izradu jednog asesoara ili komada nakita, jer žicu posebno varim, a onda je čistim. To je cijela procedura kako bi se materijal zaštitio od korozije i propadanja. Nekih desetak dana mi je potrebno da potpuno završim jedan komad”, ističe ona.

Njene ogrlice koštaju oko pedeset eura, a ukrasi za kosu mnogo su skuplji.

“Ta cijena varira od uloženog materijala i vremena u određeni komad. Cijene ukrasa za kosu su takođe visoke, a kreću se od 100 do 250 eura”, pojašnjava Zlajić.

Uprkos visokoj cijeni zainteresovanih kupaca ima, ali prema njenom mišljenju, prodaja bi mogla biti i bolja.

“Imala sam kupce i zainteresovane i za nakit i za asesoare. Ipak, kod nas nije baš toliko zainteresovanih kao u drugim zemljama. Kreiram i šešire, ali trenutno samo za sebe, a nadam se da ću u bliskoj budućnosti to raditi i za druge dame”, objašnjava ona, a zatim otkriva koji tip djevojaka i žena najčešće kupuje njene komade.

(FOTO: Privatna arhiva)

“Uglavnom su to žene koje imaju stila, sa prefinjenim izgledom, manirima i ženstvenošću. Moj nakit može mnogima da se svidi, ali ne može svako da ga uklopi uz odjeću koju nosi. Ona mora biti jednostavna da bi se istakao nakit ili asesoar”, kaže Zlajić.

Od prodaje izrađenog nakita još uvijek ne može priuštiti samostalni biznis, ali naglašava da kreiranje ovih ukrasa za dame nije samo hobi.

“Trenutno nije takva situacija da sa tim što prodam mogu da nastavim dalje. Ponekad može da mi pomogne, ali uvijek moram imati nešto sa strane što bi mi pomoglo kako bih mogla time da se bavim”, ističe ona.

Komade Katarine Zlajić uskoro bismo mogli da vidimo i na modnim revijama, jer postoji mogućnost da ova djevojka kreira nakit i aksesoar koji će se slagati uz modele modnih dizajnera.

Galerija

Bonus video: