Lazar Ilić spremio performans: Anđeo i đavo na modnoj pisti

“Neću otkrivati sve detalje, osim da je ta haljina Afrodite teška preko četiri i po kilograma"
58 pregleda 0 komentar(a)
Lazar Ilić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Lazar Ilić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.05.2013. 07:02h

Mladi crnogorski dizajner Lazar Ilić, predstaviće 31. maja u okviru takmičenja “Stil Afrodita” u Budvi, kolekciju sa kojom će pokušati da osvoji put u Moskvu. Naime, u ovom takmičenju učestvuje 15 dizajnera sa ex-Yu prostora, a pobjednik kojeg će izabrati stručni žiri, dobiće priliku da istu kolekciju predstavi na 10. Fashion Weeku u glavnom gradu Rusije.

Svi dizajneri koji su ušli u uži izbor, dobili su zadatak da kreiraju pet modela koji će predstaviti njihov rad i ideju, dok je šesti tematski i treba da predstavi grčku boginju Afroditu.

“Moja inspiracija se mijenjala tokom izrade kolekcije. Početna ideja je bila blud i nemoral. Međutim, prilikom istraživanja te teme, došao sam na ideju da to budu vječiti rivali anđeo i đavo”, otkriva za “Vijesti” Lazar Ilić.

“Istraživao sam i tu temu i poprilično se pozabavio njome i ušao u svaki mogući detalj koji sam smatrao da je interesantan i meni koristan za izradu kolekcije. Planiram da napravim i performans, a da ne bih predstavljao ispričanu priču, odlučio sam da konstruišem svoju o anđelu i đavolu”, objasnio je on.

“U fokusu će biti mitsko biće, koje će donekle predstavljati mene. A koja strana je pobijedila zaključiće publika i žiri nakon revije”, ispričao je dizajner i dodao da preovladavaju crna i bijela boja, a da je pri izradi koristio streč i til.

“Neću otkrivati sve detalje, osim da je ta haljina Afrodite teška preko četiri i po kilograma. Ovu kolekciju sam pripremao poprilično dugo s obzirom na to da je u pitanju samo šest modela, ali krojevi su poprilično zahtjevni”, kazao je Ilić.

“Što se tiče performansa, uložio sam dosta truda i vremena. To je ozbiljna produkcija, veliki broj ljudi mi je pomagao u tome, a to su sve školovane osobe koje su mi dale instrukcije, ne bih li ostavio najbolji utisak na žiri”, rekao je on.

Na pitanje da li se nada pobjedi i odlasku u Moskvu, kaže: “Ne”, a zatim pojašnjava:

“Naravno da bih volio, ali je moja želja zapravo da ovo bude sjajna uvertira za kolekciju koju ću predstaviti u oktobru ili novembru”.

Ilić smatra da je odlazak u Moskvu i prikazivanje modela uz dizajnere iz bivših Sovjetskih republika, veoma značajna prilika.

“Pogotovo za dizajnera koji još nema završenu školu modnog dizajna. Ja sam jedan od onih koji ne misle da je bitno učestvovati, već da treba pobijediti, ali naravno, ako i ne bih pobijedio, to ne bi umanjilo moje samopouzdanje, ističe mladi dizajner.

“Ko god da pođe mislim da će biti kvalitetan i da će Crnu Goru predstaviti na pravi način”, na kraju je poručio on.

Bonus video: