Milena Đurđić: Kostim je za mene umjetnički objekat

Na novoj kolekciji, kojom je, kaže zaokružila priču, radila je od prošlog ljeta, a čini je 25 modela
165 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2013. 15:08h

Crnogorska dizajnerka Milena Đurđić, predstaviće u četvrtak, 23. maja na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta kolekciju za proljeće – ljeto “Za bolji dan”. Ovi modeli nastavak su zimske kolekcije koju je pod istim nazivom predstavila prošle godine.

Đurđić je za “Vijesti” otkrila da će manifestacija imati i humanitarni karakter, pričala na kojim projektima trenutno radi, ali i zašto je izabrala CNP kao mjesto održavanja revije.

“Moj pristup modnom umjetničkom stvaranju ne iscrpljuje se izradom modela i defileom. Prema kostimu se odnosim kao prema umjetničkom objektu, te kao takav zahtijeva performans, ples, glumu, muziku, tekst, scenario, režiju”, objasnila je dizajnerka, koja smatra da je prezentacija kolekcije završetak priče koja postaje stvarnost i ostvaruje kontakt sa publikom.

“Volim da taj susret bude poseban događaj i doživljaj, emocija. Spoj više oblika umjetnosti, hepening. Za to je potrebna scena i ambijent kao što je CNP. Počastvovana sam prilikom da nastupam u nacionalnom hramu kulture i umjetnosti”, pojašnjava ona.

Na novoj kolekciji, kojom je, kaže zaokružila priču, radila je od prošlog ljeta, a čini je 25 modela.

Posjetioci u CNP-u će moći na pultovima da doniraju novac za štićenike “Komanskog mosta”

“Zaštitno lice je Bojana Popović ‘zlatna’ crnogorska rukometna reprezentativka i u posljednjoj deceniji, najbolja svjetska rukometašica”, rekla je Đurđić.

“Drugi dio kolekcije je nastavak priče i dalja obrada tema iz života i rada Majkla Džeksona”, pojasnila je dizajnerka i istakla da su kreacije, kao i ranije, namijenjene osobama koje modu doživljavaju kao dio kulture i izraz karaktera, a ne sezonsko uljepšavanje.

U okviru prošle revije, ona je iskoristila priliku da publiku podsjeti na brojne globalne, socijalne probleme, a od društvenog angažmana ne odustaje ni sada.

“Željela sam, kroz boje, formu i performans podsjetiti javnost na prisutnost socijalnih problema koji nas opterećuju. Drugi dio je nemirenje sa postojećim i naše stremljenje ka boljem, te predstavlja iskorak, preobražaj u novo, ljepše, bolje”, dodaje ona. Đurđić ističe da forme i detalji asociraju na feniksa, kao pobjedu nad nevoljama, dobra nad zlim, ali i novo rađanje i život.

Posjetioci u CNP-u će moći na pultovima da doniraju novac za štićenike “Komanskog mosta”.

“Inspiracija za kolekciju je Majkl Džekson, jedinstveni primjer umjetnika-humaniste, filantropa, koji je donirao stotine miliona dolara u humanitarne akcije. Želim da ova kolekcija i predstojeća revija budu poruka nade i vjere u bolje sjutra. Poruka ljubavi djeci i štićenicima ‘Komanskog mosta’, ali i svima kojima nedostaje”, poručuje ona.

Radi i kao kostimograf

Đurđić radi i kao kostimograf, pa je zadužena za oblačenje likova u pozorišnim predstavama, ali i u filmovima. Na pitanje koliko je zabavno osmišljati stajling za glumce u predstavi “Pinokio” gdje je sarađivala sa Snežanom Tršić, ona kaže:

“Zabavno manje. Interesantno, izazovno, ali i složeno, ponekad i naporno, svakako, jeste”.

Zadatak kostimografa je kaže, da napravi kostim “kojim će dočarati karakter junaka pozorišne predstave, koji će vizuelno progovoriti i pomoći razumijevanju pozorišne predstave”.

Ona je radila i kao asistent na predstavama “Više od terapije” sa kostimografom Jelenom Đukanović i “Ribarske svađe” u CNP-u sa Leom Kulašem. Povjereno joj je i oblačenje glumaca iz dva igrana filma, ali nije željela da otkrije kojim.

Uskoro i u Budvi

Milena Đurđić 31. maja predstaviće svoje modele žiriju u Budvi koji će odlučiti koji dizajner zaslužuje da nastupi na takmičenju u Moskvi.

“Da, tada je prezentacija modela dizajnera iz regije, na kojoj će se i birati predstavnik za finalno takmičenje u Moskvi. Među modelima sa kojima ću se predstaviti, pet je onih koje ću prikazati u CNP-u, a šesti je rađen tematski za ovu priliku. Očekujem kvalitetan nastup dizajnera iz regije, a na žiriju je da odredi učesnika finalne smotre”, rekla je dizajnerka.

Galerija

Bonus video: