Bivša urednica Vogue-a: Manekenke jedu papirne maramice

"Zaista smatram da sam i ja bila dio tog problema, iskreno vam kažem. Svi su umiješani u to", piše Klementis
395 pregleda 5 komentar(a)
mršava manekenka, manekenka, Foto: Fansshare.net
mršava manekenka, manekenka, Foto: Fansshare.net
Ažurirano: 05.04.2013. 12:51h

Bivša urednica australijskog Voguea Kirsti Klements otkrila je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "The Vogue Factor" šokantnu praksu supermršavih manekenki – ponekad pred reviju jedu papirne maramice, kako bi postigle osjećaj sitosti.

Ovakve očajničke poteze obično povlače u toku famoznih brzih dijeta, koje im omogućavaju da u kratkom vremenskom roku izgube veliki broj kilograma, što, opet, od njih često traže dizajneri za koje rade.

Klementsova, koja je prošlog maja nakon 25 godina rada, dobila otkaz u Vogueu, ispričala je i da manekenke često završe na infuziji zbog neuhranjenosti, a ponekad su toliko slabe da jedva drže oči otvorenim.

"Tokom jedne kampanje provela sam tri dana na snimanju sa manekenkom koja sve vrijeme nije ništa jela. Na kraju je jedva držala otvorene oči. Nije tako sa svakim modelom. Ali, definitivno je da neke djevojke imaju poremećaj ishrane. Jer, podrazumijeva se da moraju da izgube mnogo kilograma kako bi uopšte stale u te haljine koje nose na internacionalnim pistama", piše Klementsova, dodajući da pritisak na djevojke da smršaju vrše upravo agencije u kojima rade.

"Kastinzi za revije su prava mjesta tih ucjena, pa nije bitno da li ih vrše direktori, dizajneri, stilisti, urednici časopisa... Jer, u modnom svijetu je veoma mali broj ljudi koje možemo nazvati izuzetno uticajnim", napisala je Klements.

"Zaista smatram da sam i ja bila dio tog problema, iskreno vam kažem. Svi su umiješani u to"

Dodala je i da se osjeća krivom zbog tih stvari, jer se uopšte bavima modnim poslom.

"Zaista smatram da sam i ja bila dio tog problema, iskreno vam kažem. Svi su umiješani u to. Kao urednica, kao žena, kao majka osjećam se krivom", kaže bivša urednica Voguea.

Odlazak Klementsove iz Voguea – na čijem čelu je bila 13 godina – bio je potpuno iznenadan. Pozvana je na sastanak i rečeno joj je da odmah napusti kancelariju, bez mogućnosti da se oprosti od kolega. Na njeno mjesto došla je Edvina Meken, nekadašnja urednica Haarpers Bazara.

Iako Kirsti kaže da je dobila otkaz zbog „promjene režima”, mnogi ovu knjigu vide kao njen način da se osveti publikaciji koju izdaje kompanija Ruperta Merdoka.

Bonus video: