Ranka Perović: Moda je fenomen - umjetnost i industrija u isto vrijeme

Perović, čija se emisija prikazuje već 20 godina, priča o projektu koji je obilježio njenu novinarsku karijeru
654 pregleda 0 komentar(a)
Ranka Perović, Foto: Privatna arhiva
Ranka Perović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.06.2018. 13:42h

Ranka Perović, autorka modne emisije “Stil”, ove godine obilježava dvije decenije projekta zahvaljujući kojem je postala jedno od lica po kojima se prepoznaje program nacionalne televizije RTCG.

U razgovoru za “Play” je kazala da su joj najdraže emisije posvećene Internacionalnoj smotri mode u Kotoru, koja je počela svoj život iste godine kada i “Stil”, a pričala je i o tome koliko se format mijenjao, te otkrila koga još uvijek nije intervjuisala, a voljela bi i kako je šetati modnom pistom sa duplo mlađim manekenkama.

  • Autorka si i voditeljka najdugovječnije televizijske emisije o modi u Crnoj Gori. Kako je uopšte došlo do pokretanja emisije o umjetnosti te vrste i da li je krajem prošlog milenijuma bilo teško dobiti podršku?

Stil je prvi put emitovan u aprilu 1998. na Trećem kanalu TVCG. Budući da prije dvije decenije kod nas gotovo da i nije bilo modnih događaja, a ni toliko dizajnera kao danas, gledaoci su uglavnom mogli da saznaju sve o dešavanjima na svjetskoj sceni, da vide revije na kojima su kreatori postavljali smjernice za određenu sezonu, da zavire u svijet modelinga kojim su vladale Sindi Kraford, Klaudija Šifer, Nomi Kembel, Kejt Mos, ali i da upoznaju njihove nasljednice. Od tadašnjeg uredništva, moje kolege i ja smo imali podršku, a ideje smo realizovali kroz kraće, zabavne, dinamične emisije koje su bile namijenjene mlađoj publici.

  • Koje bi emisije i sagovornike koje si ugostila izdvojila kao najdraže i koliko se tvoja emisija mijenjala tokom svih ovih godina?

Stil je počeo da se emituje iste godine kada je održana prva Internacionalna smotra mode u Kotoru koja već tradicionalno okuplja neka od najznačajnijih imena svjetske modne scene, tako da sam imala priliku da intervjuisem kreatore kao što su, pored ostalih, Zuhair Murad, Renato Balestra, Roko Baroko, Dragana Ognjenović. Među najdražim emisijama su mi te koje sam radila na Smotri mode, zatim one sa studentima modnog dizajna koji me uvijek oduševe idejama, kao i mnoge druge koje su mi zbog sjajnih sagovornika ostale u sjećanju, a bilo ih je mnogo za ovih 20 godina, tokom kojih se koncept emisije više puta mijenjao. Danas u emisiji Stil možete pogledati rubriku Moda, stil i ja u kojoj poznate ličnosti govore o svom stilu, modnim detaljima, putovanjima, životnom prostoru… priloge sa modnih događaja, razgovore sa kreatorima i modelima, priče o modnim trendovima… modi kao o umjetnosti koja podstiče na kreativnost.

  • Koga još uvijek nisi intervjuisala, a voljela bi?

Voljela bih da uradim intervjue sa ekscentričnim Džonom Galijanom, ekstravagantnom Vivijen Vestvud, italijanskim arbitrom elegancije i stila Đorđom Armanijem, kao i sa mnogim drugim kreatorima zbog kojih ovaj svijet izgleda ljepše.

  • Posljednjih godina u Crnoj Gori je sve više modnih događaja, kako ih ocjenjuješ, ali i modne dizajnere, kako domaće, tako i regionalne? Koga bi izdvojila sa naših prostora kao najbolje?

U protekloj deceniji stasala je čitava plejada novih kreatora. Većina njih u malim ateljeima vrijedno radi i stvara kolekcije, kao i modele po narudžbi, a da bi ono što rade vidjela šira publika pobrinule su se domaće modne agencije. Nacionalna modna komora im pruža priliku da se predstave ne samo kod nas već i na događajima u regionu i svijetu. Budući da postoji dobra saradnja sa udruženjima iz okruženja, na našim događajima često možemo uživati i u kreacijama inostranih dizajnera. Pored Nacionalne modne komore, događaje vrijedne pažnje organizuje i modna agencija Mondaine Models koja osim već nama dobro poznatih domaćih i regionalnih dizajnera, u posljednje vrijeme podržava studente modnog dizajna i njihovu mentorku Tijanu Todorović, dajući im mogućnost da pokažu svu kreativnost i maštovitost na pisti. Modne agencije su okupile novu generaciju stvaralaca, mlade kreatore, stiliste, fotografe, šminkere, frizere, a pored ostalog im je bilo zajedničko to što do tada nijesu bili u mogućnosti da pokažu svoj potencijal. Kreativnost u pristupu modnoj promociji, kao i praćenje svjetskih trendova u toj oblasti, pomogli su im da poslije samo nekoliko godina rada i sticanja iskustva postave standarde kod nas. Na regionalnoj modnoj sceni ima dosta dizajnera koji godinama uspješno rade, a što se tiče domaće, tu bih izdvojila Marinu Banović-Džuver, Milenu Đurđić, Ivanu Murišić i Borisa Ćalića čije kolekcije daju poseban pečat svakoj modnoj manifestaciji.

  • Koliko se situacija danas promijenila kada pričamo o medijskoj propraćenosti modnih događaja i dešavanja u Crnoj Gori?

Modni događaji uvijek privlače pažnju, jer osim kolekcija koje predstave kreatori, često smo u prilici da na revijama sretnemo poznate ličnosti koje su došle da podrže određene dizajnere ili su ih pozvali organizatori. Kako se godinama povećavao broj modnih događaja, tako je i interesovanje medija za njih raslo. Čim se završi događaj, na našim brojnim portalima danas se mogu vidjeti fotografije i dobiti informacije o tome ko je učestvovao, ali i ko je prisustvovao. U štampanim medijima kao i na televizijama izvještaji i prilozi sa modnih događaja su veoma čitani i gledani, jer je moda fenomen za sebe, umjetnost i industrija u isto vrijeme. Ljudi je nose na sebi i o njoj razmišljaju, a da toga ponekad nijesu ni svjesni.

  • Prošle godine si u okviru nedjelje mode imala priliku da ponovo prošetaš pistom, da li u takvim rijetkim momentima osjetiš nostalgiju? Kakav je osjećaj vratiti se tom pozivu, makar na kratko?

Prihvatila sam poziv organizatora crnogorske Nedjelje mode da na reviji budem ambasadorka brenda UGG. Bilo je neobično biti iza scene, osjetiti sve to ponovo i ovoga puta prošetati pistom sa modelima duplo mlađim od sebe... Bio je lijep osjećaj.

Modeli moraju znati da nametnu svoje prednosti

  • U svojoj emisiji predstavljaš i manekenke i modele, ko su po tvom mišljenju najuspješniji u tom poslu iz Crne Gore?

Osim fizičkog izgleda, model mora da ima ambiciju, samopouzdanje, energiju koja osvaja, osjećaj za modu i odjeću, pozitivan i realan stav prema samom sebi. Važno je da zna kako da nametne svoje prednosti, a sakrije nedostatke koje svako ima, dok je harizma jedan od ključnih elemenata. Kroz modne agencije širom svijeta godišnje prođe hiljade i hiljade mladih lijepih modela koji ne opstanu u poslu, jer nijesu uspjeli da ubijede one koji o tome odlučuju da su baš oni stvoreni za taj posao. Naša najuspješnija manekenka Marija Vujović je uspjela da se izbori za svoje mjesto u svijetu modelinga. Tokom karijere je sarađivala sa najpoznatijim modnim imenima širom svijeta.

Učestvovala je na spektakularnim revijama modne kuće Vicotria’s Secret, pojavila se u Pirelijevom kalendaru, bila zaštitno lice čuvenih modnih i kozmetičkih brendova, a njeno lice krasilo je naslovne strane brojnih modnih časopisa među kojima se izdvaja Vogue. Marija je nadogradila svoje modno iskustvo, pa danas preko agencije Models Inc pruža mogućnost mladima da krenu njenim stopama. Jedna od onih koja je tu priliku iskoristila na najbolji način je Irina Đuranović, 20-godišnja Podgoričanka, koja već četiri godine na pistama Milana, Pariza i Njujorka nosi kreacije najpoznatijih brendova. Miljenica je modnih kuća Chanel, Dior i Dolce & Gabbana.

Bonus video: