Upoznajte Italijanke koje su odjeću sa "tavana" pretvorile u visoku modu

Brend je postao totalni hit među modnim kritičarima kada je u februaru 2016. lansirao svoju prvu modnu liniju
136 pregleda 1 komentar(a)
Attico (Atiko) djevojke, Đilda Dambrozio i Đorđa Tordini, Foto: Instagram
Attico (Atiko) djevojke, Đilda Dambrozio i Đorđa Tordini, Foto: Instagram
Ažurirano: 07.11.2018. 11:57h

Attico (Atiko) koji u doslovnom prevodu sa italijanskog jezika znači tavan, jeste zapravo modni brend koji su osnovale dvije mlade Italijanke Đorđa Tordini (30) i Đilda Dambrozio (25), obije diplomirani modni dizajneri na prestižnim univerzitetima dizajna i mode.

Brend je postao totalni hit među modnim kritičarima kada je u februaru 2016. lansirao svoju prvu modnu liniju, ubrzo nakon toga dostupnu na Net-a-porter-u, sajtu koji omogućava kupovinu nanovijih modnih komada iz najnovijih kolekcija.

Business of Fashion, poznatiji kao BoF sinonim za francusku frazu "Je n'ai sais quoi", u prevodu "Ne znam", jeste zapravo portal koji promoviše inovativne modne kreatore, uvrstio je Đorđu i Đildu u listu 500 najuticajnijih ljudi svjetske modne scene.

Tako mlade, a tako odlučne da se suoče sa cijelim nizom odgovornosti, natjeralo ih je da detaljno shvate proces stvaranja i pokrenu nesto originalno.

"Biti mlad sa puno strasti i ideja nije uvijek dovoljno" tvrdi Đorđa u jednom od svojih rijetkih intervjua u kojem otkiva da je i sama bila vlasnica jednog brenda ali se nije osjećala potpuno spremno.

Đilda, rođena Napolitanka, strast prema modi posjeduje još od djetinjstva kada je popodneva provodila igrajući se u butiku svoje bake, transformišući se iz kombinacije u kombinaciju.

"Željela sam da probam sve! Imala sam moć da ubijedim klijente da kupe stvari i osjećaju se prijatno u njima kombinovajući ih sa pravim komadom nakita koji je pomogao da oživim autfit.".

? @chanelofficial @grazia_it

A post shared by Gilda Ambrosio (@gildaambrosio) on

Đorđa je porijekom iz Milana i interesovanje prema modi gaji još od dvanaeste godine.

Prelistavajući stranice Vogue-a, divila se komadima odjeće svojih omiljenih brendova. Molila je svoju baku koja je bila krojač po profesiji, da joj sašije one koji su se činili najprivlačnijim.

"Željela sam da izgledam poput modela iz časopisa!"

I to joj je pošlo za rukom. Od strit stajl influensera, uličnih kreacija za svaki dan koje impresioniraju, do lansiranja sopstvenog brenda.

Spoj ekstravagantne kreativnosti koju posjedjuje Đilda dimenzionirana Đorđinom ženstvenošću, zapravo jeste sudar, minimalnog i maksimalnog, klasičnog i bizarnog svijeta različitosti koje se privlače.

Vanvremenski stil, čije siluete podsjećaju na žene 30-ih godina prošlog vijeka, šalju nas u svijet starih njujorških salona, transformišući antičko u savremeno.

Koncept Atika počinje svoju priču od enterijera gdje je protagonista žena obučena u bade mantil, u svojoj super šik sobi, imajući za cilj da oživi ovaj komad odjeće, dajući mu eksperimentalni karakter koji ne mora da bude obavezno dio noćne garderobe. Uz malo drame možete ga nositi bilo gdje i bilo kada.

Djevojka iz "potkrovlja" jeste odvažna ekscentrična djevojka koja voli eksperimentisati s vintage stvarima, a pritom se osjetiti savremeno.Ona se koketrira sa odjevnim komadima naizgled rezervisanim za intimnost budoara, sa željom da ih samouvjereno "iznese" u spoljni svijet.

Takva je i nova kolekcija za proljeće/ljeto 2019, u kojoj je ovaj dominantni duo sarađivao sa turskim dizajnerom Alikan Ikozom na "kapsula" kolekciji nakita koja neodoljivo upotpunjava odjevne kombinacije.

Iza vrata njihovog stvaralačkog kutka, krije se pomalo nostalgičan, opulentan, zavodljivo glamurozan svijet u koji s nestrpljenjem želimo da zavirimo željno isčekujući novu kolekciju, koja će nam priuštiti nezaboravnu turu kroz hodnike vremena.

Bonus video: