Izrael zabranio angažovanje premršavih manekenki

Izraelska vlada donijela je propis kojim se modnoj industriji zabranjuje angažovanje neuhranjenih manekenki za snimanje reklama na domaćem tržištu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 15:11h

Propis je donijet kao mjera prevencije poremećaja u ishrani.

Prema njemu, časopisi su obavezni da označe fotografije muškaraca ili žena čija su tijela "stanjena" pomoću fotošopa.

To je najverovatnije prvi put da vlada neke države uvede zakonsku mjeru protiv modne industrije za koju se vjeruje da podstiče poremećaje u ishrani idealizovanjem ekstremne mršavosti.

To bi moglo poslužiti kao uzor drugim zemljama koje se bore sa problemom anoreksije i bulimije, naročito među djevojkama.

Pristalice ove zabrane izrazile su nadu da će ona podstaći angažovanje zdravih modela u reklamama i podići svijest o digitalnim trikovima koji se koriste prilikom obrade fotografija kojima se već mršave žene dodatno stanjuju.

Pred svako snimanje za domaće tržište, modeli su dužni da podnesu ljekarske dokaze da prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije nisu neuhranjeni, ne starije od tri mjeseca.

Svjetska zdravstvena organizacija koristi standard poznat kao indeks tjelesne mase, količnik težine i visine. Kao znak neuhranjenosti uzima se vrijednost ispod 18,5.

Za donošenje propisa najvećim dijelom je zaslužan Adi Barkan, jedan od vodećih modnih agenata Izraela, koji je rekao da je tokom tri decenije rada gledao kako žene postaju mršavije i bolesnije da bi se uklopile u sve uže standarde onoga što modna industrija smatra lijepim.

Protivnici zabrane ističu da bi ona na prvo mjesto trebalo da stavi zdravlje modela, a ne težinu, budući da su mnoge manekenke prirodno izuzetno mršave.

Izraelski top model Adi Nojman (Adi Neumman) rekla je da ona neće ispuniti nove uslove budući da joj je indeks tjelesne mase 18,3. Ona je rekla da se pravilno hrani i vježba i osudila zabranu jer se odnosi na težinu, a ne na zdravlje.

"Uvedite prave testove. Natjerajte djevojke da idu kod ljekara. Natjerajte sistem da prati djevojke za koje se ispostavi da povraćaju", rekla je ona.

Bonus video: