Aukcija nakita Liz Tejlor premašila sve rekorde

Odmah na početku aukcije kada je narukvica koja je prije licitacije bila procijenjena na 30.000 dolara prodata je za 326.500 dolara vidjelo sa da će ova prodaja biti uspješna
0 komentar(a)
Elizabet Tejlor aukcija, Foto: Reuters
Elizabet Tejlor aukcija, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2011. 14:40h

Aukcija nakita holivudske glumice Elizabet Tejlor, koju je organizovala aukcijska kuća "Kristi" u Njujorku, premašila je sve rekorde ostvarivši ukupan prihod od 116 miliona dolara, prenijele su agencije.

Na aukciji su se našli brojni predmeti od blještavog rubinskog seta nakita koji je poklon njenog trećeg muža producenta Majka Toda do bisera koji joj je poklonio Ričard Barton.

Odmah na početku aukcije kada je narukvica koja je prije licitacije bila procijenjena na 30.000 dolara prodata je za 326.500 dolara vidjelo sa da će ova prodaja biti uspješna.

Poznat glumicin biser "La Peregrina", koji joj je Ričard Barton poklonio, oborio je svjetski rekord postignutom cijenom od 11,8 miliona dolara.

Njegova vrijednost je prije aukcije bila procijenjena na sumu između dva i tri miliona dolara.

Ovaj biser je nekada posjedovala Meri Tjudor, a kasnije španske kraljice Margarita i Isabel. Barton je ovaj biser kupio 1969. godine za 37.000 dolara.

Dijamantski prsten od 33 karata koji je Elizabet Tejlor takođe poklonio Barton 1968. godine, za koga se dvaput udavala, prodat je za 8,8 miliona dolara.

Elizabet Tejlor je preminula u martu 2011. godine u 79. godini. Posjedovala je dijamante i zlatne komade nakita nekih od najrenomiranijih prodavnica nakita, uključujući "Kartije", "Van Klif i Arpels", "Čopard" i "Bulgari".

Kasnije ove sedmice, glumičina odjeća naćiće se na aukciji, a dio prihoda namijenjen je Fondaciji za sidu "Elizabet Tejlor", koju je glumica osnovala 1991. godine.

Bonus video: