oda suncu

Duh Grete Garbo u haljinama Ivane Murišić

Kolekcija koju će prikazati na Fashion Connectionu sastoji se od petnaest modela. Kaže da je inspirisana filmom “Mata Hari” i Gretom Garbo, koja u njemu tumači glavnu ulogu
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 14:46h

Pored brojnih dizajnera iz Crne Gore i Srbije, svoje modele na Fashion Connectionu prikazaće i Ivana Murišić kreatorka iz Nikšića, koja je prošle godine diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, odsjeku za savremene i scenske kostime.

Kolekciju pod nazivom “Oda suncu”, premijerno je prikazala na nedjelji mode u Beogradu.

Puno ručnog rada

Na pitanje, koji svjetski dizajneri je ispirišu, izdvaja Žan Pol Gotjea

Kolekcija koju će prikazati na Fashion Connectionu sastoji se od petnaest modela. Kaže da je inspirisana filmom “Mata Hari” i Gretom Garbo, koja u njemu tumači glavnu ulogu.

“Ona predstavlja tragičnu, ali i hrabru i mističnu ženu kojom preovladava osjećajnost, a za takve tipove žena ja želim da radim. Inspiraciju sam našla i u kostimima iz tog filma, kao i u materijalima zlatnih nijansi sa puno ručnog rada, te je i moja kolekcija u toj boji. Upravo zbog toga nosi naziv “Oda Suncu”, ali i zato što Mata Hari na indonežanskom znači Sunce”, objašnjava ona.

Fakultet pomaže, ali talenat je važan

Materijale za svoju kolekciju Ivana je opisala kao svilene, prozirne, transparentne i elastične, sa detaljima u vidu perli, cirkona i resa, a za kolekciju kaže da je nosivija od prošle, takođe prikazane na Fashion Connectionu.

“Prilikom izrade diplomske kolekcije, željela sam samo da prikažem svoje ideje, a ne da bude komercijalno. Modeli nisu bili nosivi, osim u slučajevima uklanjanja recimo rukava, što nije slučaj sa modelima iz nove kolekcije. Oni su specifični po materijalima, ali su poprilično nosivi, mada ne u svakoj prilici, više su za svečanije varijante”, opisala je Ivana.

Dizajnerka iz Nikšića smatra da fakultet mnogo pomaže, ali da je i talenat važan...

“Sa godinama i iskustvom sam zaključila da je jako bitno proći kroz fakultetsko obrazovanje. Na fakultetu se uči o materijalima, načinu krojenja i šivenja i drugim tehničkim stvarima, koje vam talenat i želja za bavljenjem mode ne može pružiti. Važno je naučiti proces stvaranja kolekcije, kako odabrati materijale i sklapati boje, sve ostalo je do talenta”, rekla je Murišić

Guči je iznenadio

Ona dodaje da ne prati rad dizajnera u Crnoj Gori:

“Više pratim svetske dizajnere i trudim se da dosegnem njihov nivo. Dizajnere u Crnoj Gori i Srbiji cijenim, ali nikoga ne smatram konkurencijom, jer je tržište veliko i svako može da nađe kupca. Poštujem svačiji trud, jer znam koliko je potrebno odricanja, truda, rada i finansijskih sredstava da bi se napravila jedna modna revija”.

Na pitanje, koji svjetski dizajneri je ispirišu, izdvaja Žan Pol Gotjea, a dodaje i da je prijatno iznenađena Guči modelima u odnosu na raniji rad.

Trenutno ne razmišlja o revijama u inostranstvu, samim tim što je prošle godine završila fakultet:

“Godinu dana je kratak period, puno vremena sam uložila na stvaranje ove revije i trenutno nemam vremena za osmišljavanje druge. Voljela bih da publika u inostranstvu vidi moje modele, ali ako se to ne ostvari u narednih par godina neću biti razočarana, jer znam da je i ovdje veoma teško organizovati reviju i kod nas. Ipak, voljela bih da se jednog dana i to desi”, zaključila je dizajnerka.