Revija haljina i nakita "Manine" u Budvi

Nakon revije haljine i nakit biće predstavljeni u Muzeju grada Budve, u Starom gradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 10:48h

Revija haljina i nakita pod nazivom "Manine", autora dizajnerke mr. Jelene Đukanović i prof. mr. Milivoja Babovića vajar, biće održana na Trgu pjesnika u Starom gradu 28. jula u 21 čas u okviru VI po redu Festivala crnogorskog-muzičkog nasljeđa "Muzika ljeta".

Festival organizuje Turistička organzacija Budve, Opština, HG "Budvanska rivijera" i preduzeće "Kopirajt".

"Ova revija, koja će biti predstavljena u vidu performansa koji će izvesti 20 manekenki, sastoji se iz dva dijela - kolekcije nakita i kolekcije haljina i pratećih odjevnih predmeta i inspirisana je nakitom primorskog dijela Crne Gore od XV do XIX vijeka i starim paštrovskim haljinama. Biće praćena i autentičnom muzikom kompozitora Lea Đokaja, u izvedbi klape "Harmonija", a pod nazivom "Primorkinja konja jaše", kazala je koordinator za manifestacije TO Budve Maja Rašković

Prema njenim riječima cilj ovog projekta je afirmacija i očuvanje starih zanata, obzirom da je izrada nakita vršena tradicionalnim tehnikama livenja, kovanja i transponovanjem djelova narodne paštrovske nošnje u savremeni kostim takođe izvornim tehnikama krojenja i veza.

"Nakon ove revije haljine i nakit biće predstavljeni u Muzeju grada Budve, u Starom gradu, narednih deset dana, tako da će zainteresovani i na ovaj način moći da se upoznaju sa projektom "Manine", zaključila je Rašković.

Bonus video: