Kreator Boris Ćalić: Rad na muškoj kolekciji je izazov

njegov komercijalniji pristup nije posljedica želje za zaradom, već primarno lični stav po pitanju muške mode.
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2011. 16:23h

Kolekciju “Crusing Speed” Boris Ćalić će prikazati na Royal Fashionu u utorak, 12. aprila u Delta Cityju. Uoči ove revije tri svoja nova modela predstavlja premijerno u Vijestima, i priča o ostatku kolekcije.

"Ispirisana je muškarcem koji je u stalnom pokretu, koji nije spreman na kompromise. Odiše ležernošću i hedonizmom, a opet nosi određenu dozu ozbiljnosti i odmjernosti. Prevlađuju tople i neutralne boje bež i braon u kombinaciji sa sivom i teget. Materijali su isključivo prirodni, lan, pamuk, vuna, koža, dok je forma dosta svedena i stoga, čistih linja", kazao je za “Vijesti” Ćalić. On dodaje da se kolekcija privodi kraju, i da radi u posljednjem trenu.

"Rad pod pritiskom i adrenalinom je mnogo produktivniji. Ovom kolekcijom se bavim par mjeseci u saradnji sa krojačkim ateljeom Yeza. Moj zadatak je da pratim izdradu kolekcije i dajem smjernice, vršim korekture, odredim u kom pravcu kolekcija treba da se razvija i budem strpljiv", priča mladi dizajner. Kaže da je muška moda sama po sebi jednostavnija, što treba i da ostane.

"Međutim, uvjek je dobro izaći iz opštih okvira odijevanja i napraviti nešto malo drugačije, a opet da ostane u domenu klasike koju ja preferiram. Što se tiče pruga i mornarskog stila, oni nikada neće izaći iz mode. Ne želim da stvaram modu koja će morati da se obnavlja na svakih šest mjeseci."

Dobitniku Montenegro Fashion Aworda za najboljeg dizajnera 2010. godine, rad na muškoj kolekciji je izazov jer se do sada njome nije bavio.

"Nosi moj lični pečat što se tiče odijevanja, svaki komad bih rado nosio. Najviše vremena oduzimaju konstrukcijski zahtjevne stvari, kao što je muški sako, za čiju je izradu potrebno oko četiri sata jer je način rada isti kao i kod starih majstora muških odjela", objašnjava Ćalić.

Na pitanje da li je već imao kupce za svoje kreacije, odgovara:

"Iako kolekcija nije još prikazana u javnosti, takvih ponuda ima. Nije da se hvalim, ali zbilja, nekoliko muškaraca je već tražilo postojeće modele ili da im se napravi novi. U tom smislu, mogu samo da se nadam najboljem."

Jako poštujem hrabre i nekonvencionalne ljude, pa kada još to potvrde neobičnim stilom odijevanja, ja samo vičem "bravo".

On objašnjava da njegov komercijalniji pristup nije posljedica želje za zaradom, već primarno lični stav po pitanju muške mode.

"Moja vizija žene, kao modne inspiracije, jeste konstantno eksperimentisanje, nepristajanje na mainstream, smjelost prije svega. Moju prvu kolekciju "Nađa" posvetio sam ženi koja se opire normama. Barem u modi, ženi je sve dozvoljeno. E sada, daleko od toga da smatram da muškarac nema pravo na slobodu u bilo kom smislu. Jako poštujem hrabre i nekonvencionalne ljude, pa kada još to potvrde neobičnim stilom odijevanja, ja samo vičem "bravo". Za mene, muškarac, pratilac te žene koja sebi dozvoljava slobodu, modno se potvrđuje kroz jednostavnost. U tome je njegova moć", zaključuje Ćalić.

Bonus video: