Saznajte ko oblači poznate političare i glumce

Sve, dakle, nastaje u Evropi, od vlakana vune do samog odijela. Tkanine nastaju u Engleskoj, po narudžbini dizajnerskog tima u Briselu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 11:43h

U pogonima firme "Skabal" u Belgiji proizvode se najbolji materijali na svijetu, od kojih nastaju odijela-unikati, koja se kasnije nose u Holivudu ili na nekoj modnoj pisti u Milanu.

Od čega su sašivena elegantna odijela koja na filmskom platnu nose Danijel Kreg kao Džejms Bond ili recimo Leonardo DiKaprio u filmu "Avijatičar"? Odgovor na to pitanje pronalazimo u Belgiji.

Priča počinje u pogonima firme "Skabal" u Belgiji, gdje nastaju odijela-unikati, koja se kasnije nose u Holivudu ili na nekoj modnoj pisti u Milanu.

Krojači iz svih krajeva svijeta znaju da se tu proizvode najbolji materijali. Godišnje 40 novih, i to pod budnim okom Majkla Deja. Dragocjene tkanine su proizvod višegogodišnjeg rada, istraživanja, dorađivanja i usavršavanja.

"Važno je da uvijek imate nešto novo, ali u isto vrijeme u tome ne bi trebalo da prelazite granice, jer revoluciju niko ne želi. To je razlog zbog kojeg obično kažem da trendovi u ovoj branši ukazuju na evoluciju, a ne revoluciju. Evolucija je nešto slično onom što smo već imali, ali svježe, modernije, bolje, a ne u potpunosti drugačije, što niko ne bi želeo da nosi", kaže Dej za njemački državni radio "Dojče vele".

Mala iznenađenja i tajne u tkaninama "Skabala", na primjer zlatni vez, utiču i na cijenu - jedan metar takvog materijala košta 700 eura. A tu je i materijal sa dijamantskim prahom. Vikunja je na primer poznata po izuzetno kvalitetnoj vuni sa Anda i košta oko 1.500 eura po metru.

"Taj materijal je skup zato što je ta tkanina rijetka. A posebna je zbog finog vlakna. Zbog toga je materijal mekan, nježniji od kašmira. Imamo dosta kupaca koji ne žele da ističu da je njihovo odijelo deset puta skuplje od drugih, i kojima je važan samo kvalitet", dodaje Dej.

Sve što želite da se nađe na tkanini "Skabal" sprovodi u djelo, a zatim se materijal iz Brisela šalje u Zarbriken i tu nastaju elegantna odijela.

Dnevno se u Zarbrikenu proizvede 200 unikata. Sve se izrađuje po narudžbini, od natpisa do dugmića. Klijentelu te firme čine poznate ličnosti - od političara do glumaca.

"Ponosni smo, kao evropska firma koja je uspjela da uđe u američki svijet, svijet Holivuda. To nije mala stvar. Prvo, dizajneri znaju da će ovde naći kvalitetne materijale. Drugo, u proizvodnji smo veoma fleksibilni. Proizvodimo materijale za specijalne prilike, filmove, nevažno o kojoj epohi govorimo", kaže rukovodilac firme Gregor Tisen.

Sve, dakle, nastaje u Evropi, od vlakana vune do samog odijela. Tkanine nastaju u Engleskoj, po narudžbini dizajnerskog tima u Briselu. Svaku ideju i proizvod provjerava Majkl Dej, koji kaže:

"Mislim da je pred nama svijetla budućnost, jer se sve više ljudi okreće individualnom izboru. Ne žele da nose ono što nosi većina na ulici."

Bonus video: