OD SEZONE JESEN-ZIMA 2020/2021.

Guči i Sen Loran: Bez maloljetnih manekenki na revijama

Prekretnica u načinu na koji razmišljaju velike kompanije bila je tragična smrt Vlade Dzjube. Ona se onesvijestila na modnoj pisti u Šangaju, a kasnije je preminula u bolnici. Imala je 14 godina
1059 pregleda 0 komentar(a)
Kaia Gerber, Foto: Pinterest
Kaia Gerber, Foto: Pinterest
Ažurirano: 17.05.2019. 15:36h

Maloljetne manekenke neće više nositi modele Guči, Sen Loran i Aleksandar Mekvin na modnim revijama, odlučila je kompanija Kering i navela da će ta odluka početi da se primenjuje od kolekcije jesen-zima u sezoni 2020/2021.

"Moramo da budemo odgovorni i budemo pravi primjeri i u oblasti luksuzne mode. Nadamo se da će i ostali da krenu našim stopama", rekao je izvršni direktor kompanije Fransa Anri Pino.

Mari Kler Davu iz Keringa rekla je da da su manekenke starije od 18 godina fizički i psihički zrelije što je važno za ritam i zahtjeve manekenske profesije. Osnivačica grupe savez manekenki Sara Zif pozdravila je odluku kompanije Kering i dodala da je to pozitivan korak ka uklanjanju pritiska pod kojim se nalaze manekenke, jer moraju da sačuvaju adolescentski izgled.

U avgustu prošle godine američka kompanija Konde Nast, koja izdaje modni časopis Vog, takođe je saopštila da neće angažovati manekenke mlađe od 18 godina, osim ako tema snimanja nisu baš djeca. "Vog i slični magazini su stvorili takvu sliku da je normalno da se djeca glamurozno oblače i reklamiraju kao odrasli. Dosta je bilo. To nije dobro za čitaoce, kao ni za mlade manekenke. Prošlost ne može da se ispravi, ali možemo da stvorimo bolju budućnost", pisalo je tada u uredničkom komentaru u časopisu.

Prije dve godine i Kering i rivalska kompanija LVMH potpisale su povelju kojomsu se obavezale da će prestati da angažuju manekenke mlađe od 16 godina. I druge modne kompanije takođe su saopštile da neće angažovati vrlo mršave manekenke, kao i da neće koristiti životinjsko krzno za kreacije. Do sada je u modnoj industriji bila ustaljena praksa da se angažuju maloljetnice.

Mnoge poznate manekenke su veoma mlade počele profesionalne karijere, poput Naomi Kempbel, Kejt Mos i Bruk Šilds. Trenutno je najpoznatija mlada manekenka 17-godišnja Kaja Gerber, a na modnu pistu u poslednje vreme često izlazi i Hadson Krenig koji ima 11 godina.

Prekretnica u načinu na koji razmišljaju velike kompanije bila je tragična smrt Vlade Dzjube. Ona se onesvijestila na modnoj pisti u Šangaju, a kasnije je preminula u bolnici. Imala je 14 godina.

Uredništvo magazina Vog je odluku obrazložio i borbom protiv seksualnog uznemiravanja, a zatim su se uključili i u pokret #MeToo.