Kako kombinovati boje: Četiri osnovna pravila

Narandžasta i plava, zelena i crvena ili žuta i ljubičasta nalaze se na suprotnim krajevima 'točka boja' i stvaraju primamljiv kontrast
2842 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste oduvijek željeli da obogatite svoj modni izraz slaganjem veselih, šarenih kombinacija, a nijeste znali kako, rješenje je zapravo prilično jednostavno. Postoje četiri osnovna pravila kako slagati boje da konačan rezultat bude privlačan oku. Bez naše percepcije boja, svijet bi nam definitivno bio dosadan. Boje obogaćuju našu svakodnevicu i zato je zabavno slagati različite modne kombinacije. No, kako nam je koncept slaganja boja urođen, često i ne razmišljamo koja boja ide s kojom već to radimo automatski. Ako ste se pitali zašto, na primjer, ljubičasta i zelena toliko dobro izgledaju zajedno, odgovor se krije u nauci. Sigurno ste već znate za 'točak boja' - sferični prikaz cijelog spektra različitih boja i njihovih nijansi koje su poređane linearno i tako čine sklad.

Boje možemo slagati na različite načine i uvijek ćemo dobiti nešto novo, ali, piše Gloria, u modi najčešće funkcionišu četiri načina kombinovanja boja s kojima nikada nećete pogriješiti.

Analogni

Kada spojimo boje koje su na točku vrlo blizu jedna drugoj, dobićemo analognu kombinaciju. Upravo zato što prirodno i lako 'uranjaju' jedna u drugu, stvaraju suptilni, jednostavan utisak. Primjer za analogni način spajanja boja su nijanse žute i narandžaste, crvene i ružičaste ili zelene i plave.

Komplementarni

Ovdje je riječ o poznatom "color-blockingu', odnosno spajanju suprotnih boja koje dopunjavaju jedna drugu. Narandžasta i plava, zelena i crvena ili žuta i ljubičasta nalaze se na suprotnim krajevima točka i stvaraju primamljiv kontrast. Osim dvije suprotne boje, odlično će izgledati i tri odjednom poput ružičaste, žute i plave.

Monohromatski

Pod pojmom "monokromatski" obično pomislimo na crno ili bijelo, ali on označava i skup predmeta iste boje, nezavisno o kojoj se radi. Monokromatski stajling uvijek je dobrodošao u bilo kojoj prilici, kako formalnoj, tako i neformalnoj. Ove godine je izuzetno popularan.

Crno-bijeli

Crna i bijela nazivaju se i 'nebojama' jer se nalaze na samim krajevima spektra i sadrže sve nijanse najsvjetlijih i najtamnijih boja. Crno-bijele kombinacije modni su klasik koji nikada ne izlazi iz mode i koji možete uvijek nositi ako ne znate šta biste obukli. Miješanje uzoraka i tekstura ovakvu će kombinaciju učiniti modernom i trendi.

Bonus video: