Otvoren Internacionalni modni festival u Tivtu

Đardina posljednjih osam godina stvara pod svojim imenom, a prije nego što se upustio u poduhvat sopsvenog brenda iskustvo je sticao radeći za Gattinoni, kasnije i kroz saradnju sa Antoniom Grimaldijem u okviru etikete Grimaldi Giardina.
831 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja IFF u Tivtu, Foto: Zoran Radonjić
Sa otvaranja IFF u Tivtu, Foto: Zoran Radonjić
Ažurirano: 19.07.2019. 18:18h

Trebalo je da italijanski modni dizajner i vizuelni umjetnik Silvio Đardina na otvaranju Internacionalnog modnog festivala (International Fashion Festival – IFF) izloži svoje najnovije haute couture kreacije objedinjene pod nazivom “Vertigo”, ali se one u muzeju Zbirka pomorskog nasljeđa mogu pogledati tek od jutros.

Ipak, uvodni dio manifestacije u Tivtu bio je sadržajniji od najavljenog – haljine, koje nastavljaju da slijede Đardinovu viziju davanja novog oblika ženskoj figuri, posjetiocima su predstavile manekenke defilujući stepeništem i platformom ispred podmornice Heroj.

Jednu od kreacija nosila je Vesna Mandić, čelnica agencije Fabrika, koja je organizator događaja,dok je, uoči ovog performansa pozdravljala zvanice.

Ona je kazala da će publika moći da se uvjeri zašto je Đardina ne samo modni kreator nego i umjetnik i prepustila gostu da se sam predstavi, ali je on odlučio da bude kratak i jednostavno poručio svima da uživaju u njegovim kreacijama.

On je svoj projekat “Vertigo” u Tivtu prikazao kroz trinaest haljina od kojih su centralnih pet kreacija u bijeloj boji. Zamisao da kroz transparentne materijale poput tila, uz svijetlost, zvuk i sijenke, posmatrača uvuče u audio-vizuelni vertigo, dizajner je početkom ove godine premijerno predstavio u Italiji.

Đardina posljednjih osam godina stvara pod svojim imenom, a prije nego što se upustio u poduhvat sopsvenog brenda iskustvo je sticao radeći za Gattinoni, kasnije i kroz saradnju sa Antoniom Grimaldijem u okviru etikete Grimaldi Giardina.

Uoči njegovog performansa, u okviru svečanog otvaranja festivala, Mandić je istakla da je ponosna što IFF drugi put u Tivat dovodi svjetske modne zvijezde, kao i da je festival u odnosu na prošlu godinu “skoro duplo veći u svakom mogućem pogledu”.

Danilo Kalezić, PR Porto Montenegra, naveo je da je ekipa Fabrike i njegove kompanije godinu dana naporno radila kako bi predstavila najznačajnije modne trendove, dok je Siniša Kusovac, gradonačelnik Tivta, otkrio da modu doživljava kao vrstu emocionalnog vodiča, ali i vid komunikacije.

Večeras će u prostoru Synchro u Porto Montenegru Rami Kadi prikazati kolekciju koja je prije manje od mjesec dana imala premijeru u Parizu.

Zatim će publika vidjeti izbor Simonete Đanfelići, odnosno takmičenja The Best Who is The Next iza kojeg stoje italijanski Vogue i Alta Roma. Projekat koji promoviše modne talente u Crnoj Gori će predstaviti Dejvd Griljo i kreator brenda Albino Teodoro, Albino D’Amato.

Za finale IFF-a u subotu ostavljenje su revije dizajnera Luize Bekarije i Majkla Ćinka.

Galerija

Bonus video: