Milena Đurđić za Radovanovića sprema neobičan kostim

Dizajnerka oblači predstavnika Crne Gore na Eurosongu i članove njegove ekipe
184 pregleda 0 komentar(a)
Milena Đurđić, Foto: Filip Roganović
Milena Đurđić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.03.2018. 20:04h

Milena Đurđić je među rijetkim crnogorskim dizajnerima koji kreiraju odjeću i za žene i za muškarce, a biće zadužena za stajling ovogodišnjeg predstavnika na Eurosongu Vanje Radovanovića.

Kako je potvrdila u razgovoru za “Vijesti” svi akteri na sceni, odnosno i prateći vokali, nosiće kostime koje će ona kreirati, a otkrila je i kako je došlo do te saradnje.

“Nakon ‘Montevizije 2018’, za koju sam radila stajling za voditeljku Dajanu Golubović Pejović, a što je bilo veoma zapaženo, pored domaće i od modne kritike i medija iz Beograda, kontaktirao me je Vanja Radovanović sa prijedlogom da radim stajling za njegov nastup na Evroviziji. Naravno da sam rado i sa velikim zadovoljstvom prihvatila”, pojasnila je Đurđić, koja je u okviru posljednje kolekcije “Ka Teslinom kodu”, prikazala i modele za muškarce.

Iako su je modni novinari proglasili za najuspješniju kolekciju posljednjeg Montenegro Fashion Weeka, a dobila je i pozitivne komentare publike, ona neće težiti sličnim rješenjima pri dizajniranju za Radovanovića.

“Karakter ove muzičke manifestacije, scenografija Eurosonga i naše viđenje Vanjinog nastupa te večeri zahtijevaju i posebna scensko-dizajnerska rješenja i sasvim drugačiji kostim. Ali, s obzirom na to da Vanja prije Evrovizije ima nastupe i predstavljanja u više evropskih metropola, neke kostime iz pomenute kolekcije ćemo koristiti za njih”, nastavlja dizajnerka, a potom otkriva koliko su se zamisli, stilovi i ukusi nje i muzičara poklopili.

“Vanja je mladi muzički umjetnik sa osobenim umjetničkim stilom koji uspješno nadograđuje. Više puta sam preslušala ‘Inje’, sa pažnjom kako na tekst i muziku, tako i na Vanjinu emociju u interpretaciji. Napravila sam više skica kao idejnih rješenja, a zatim smo Vanja, njegova supruga Ivana i ja, analizirali, razmjenjivali mišljenja i, na zajedničko zadovoljstvo, veoma dobro se razumjeli”, ističe Đurđić i dodaje da su se usaglasili kada je u pitanju Vanjin izgled na najvećoj evropskoj muzičkoj manifestaciji.

Đurđić će biti zadužena i za izgled pratećih vokala, što je za nju logično, jer su svi “nerazdvojni sudionici iste priče i predstave”.

“Kostimi za žene – prateće vokale, tematski su vezani sa Vanjom. Njih doživljavam, i tako ću ih predstaviti, kao njegovu snagu, potporu, glas srca, odgovore, glasove koji mu suptilno ‘šapuću’ i dopunjuju emociju. Povezivaće ih i pratiti nit Vanjinog kostima”, nagovještava ona.

Na pitanje da li je zaista lakše, kao što mnogi pretpostavljaju, dizajnirati za žene, nego za muškarce, Đurđić odgovara da to nije slučaj.

“Generalno posmatrano, može se reći da je lakše kreirati za žene, jer ženski odjevni komadi daju mnogo više prostora za formu, konstrukciju, slobodu mašte... Međutim, kad imate dobru inspiraciju, kao što je to ovoga puta, lično, razliku ne primjećujem”, pojasnila je ona inastavila:

“Divna ljubavna pjesma, emotivna interpretacija sjajnog Vanje, predstavljanje Crne Gore, Eurosongu kao planetarno najveća muzička manifestacija i moja percepcija svega toga, pretočena i oslikana u formu i boje, nadam se da će rezultirati originalnim, neuobičajenim kostimom, u punoj harmoniji sa pjesmom i izvođačem”.

Kreatorka dodaje da publika sigurno može očekivati drugačiji kostim nego što smo navikli kada su crnogorski predstavnici Crne Gore u pitanju.

To je pokazala i sa kreiranjem haljine za voditeljku Montevizije, koja je privukla veliku špažnju ljubitelja mode.

“Kreacija je rađena specijalno za Dajanu i tu priliku. Karakter događaja – izbor pjesme i izvođača koji će predstavljati Crnu Goru na Evroviziji, zahtijevao je posebno scensko-dizajnersko rješenje za sjajnu i lijepu voditeljku, koja je te večeri imala jednu od glavnih uloga”, priča ona, a zatim otkriva i simboliku toalete:

“Ideja mi je bila da napravim kreaciju koja će ‘govoriti’, poslati poruku, izazvati emociju, pa i naš čuveni (crnogorski ponos). Stoga sam koristila svijetlo plavi materijal koji simbolizuje nebo, visine (samo nebo je granica), naše stremljenje ka visokim ciljevima. Princip muško (pantalone)/ženske (suknja, haljina) kombinacije u kreaciji predstavlja jedinstvo muške snage, u istoriji i tradiciji Crne Gore, hrabih ratnika i ženske nježnosti, prefinjenosti, ali i odvažnosti. Poruka je da je Crna Gora slobodna, lijepa, ponosna...”.

I pored ovih “vanrednih” zadataka, Đurđić ne zapostavlja rad na samostalnoj kolekciji, pa publika uskoro može očekivati i njenu novu kolekciju.

“Naš posao je takav da često radimo na više projekata. Upravo završavam kolekciju vjenčanica, koja bi premijerno trebalo da bude predstavljena na predstojećoj crnogorskoj smotri mode (MFW). Takođe, radim na projektu koji duže najavljujem i sticajem raznih okolnosti, prolongirala sam njegovu realizaciju. Riječ je o mom samostalnom, do sada najvećem projektu, multimedijalnog karaktera: mode, muzike i glume, čiji je centralni dio modna revija specijalno rađene i veće kolekcije”, obećava ona.

"Nakon takmičenja bićemo još ponosniji na njega”

Đurđić je bila raspoložena i da otkrije svoja očekivanja vezano za plasman ovogodišnjeg crnogorskog predstavnika na Eurosongu.

“Od veoma nadarenog Vanje prije svega očekujem dobru, emotivnu interpretaciju, uvjerena da će dati sve od sebe i dostojno predstaviti našu državu. Za kakav plasman će to biti dovoljno nezahvalno je prognozirati, jer znamo da mnogo faktora odlučujuće utiče na to. Mislim da sa takvim bremenom ga i ne treba opterećivati. U svakom slučaju, mislim da ćemo poslije Eurosonga biti još ponosniji na njega”, smatra ona.

Čovjek sa gitarom koji piše pjesme voli komfornu odjeću

O saradnji sa Đurđić pričao je i Radovanović, koji je istakao da mu je izuzetno drago što će baš ona osmisliti njegov stajling.

“Ne bih otkrivao previše o tome, ali ono što mogu da kažem je da će sve biti dio jednog koncepta. Mislim da će nastup biti u istom duhu kao i pjesma i spot”, kaže on.

Da je otvoren za neobične ideje pokazao je nastup na Monteviziji, gdje se, za razliku od brojnih muških kolega nije odlučio za klasično odijelo.

“Tako je bilo i na Monteviziji, ali i u spotu, pa će biti nešto drugačije i sa nastupom. Što se mene tiče, ja sam čovjek sa gitarom koji piše pjesme i volim da nosim ono u čemu se osjećam komforno, a to sigurno nisu odijela. Meni je uvijek bilo lijepo u majici, farmerkama i patikama”, priznaje Radovanović, a zatim otkriva koliko je otvoren za nove ideje.

“Ukoliko je to nešto što će zadovoljiti moj komfor, a ujedno nije svakidašnje, to je okej. Znam da Milena ima taj senzibilitet i da možemo da napravimo lijepu priču. Inače nisam tip koji prati trendove, jedino što znam je šta ne želim i time se vodim”, iskren je muzičar, koji će tokom svoje promo turneje posjetiti London 5. aprila.

Bonus video: