LIBANSKI DIZAJNER RADIO I SA KENDAL DŽENER, BIJONSE, DŽENIFER LOPEZ...

Rami Kadi: Visoka moda i luksuz su oduvijek bili moj izbor

Najveća zvijezda među mladim kreatorima IFF-a za “Vijesti” priča o svojim raskošnim djelima i uspjesima koje je postigao
1986 pregleda 0 komentar(a)
Rami Kadi, Foto: Zoran Radonjic
Rami Kadi, Foto: Zoran Radonjic

Rami Kadi, čije su skupocjene kreacije svojevrsni spoj modernog duha i nasljeđa njegove zemlje, posljednjih godina sve češće na svjetskim crvenim tepisima bio je najveća zvijezda među mladim dizajnerima koji su se predstavili na sinoć završenom Internacionalnom modnom festivalu (International Fashion Festival – IFF).

O svojoj životnoj fasciniranosti visokom modom i uspjehu koji je zahvaljujući tome i vrijednom radu postigao, talentovani Libanac je pričao za “Vijesti”.

Da bi opisao put jedne haljine od njegovog studija do crvenog tepiha zapadnog svijeta, on je prvo objasnio iz kakvog okruženja potiče, jer laik bi mogao pomisliti da glavni grad njegove zemlje nije modna metropola, te da je njegov put do uspjeha bio teži od nečijeg u Parizu, Njujorku, Rimu...

“U stvari Bejrut jeste centar mode, taj grad je baza mnogim velikim dizajnerima koji su sada svjetski poznati poput Eli Sab, Nour Hage, Georgesa Hobeike... Znači, glavni grad Libana jeste jedna od svjetskih modnih prijestonica, jer se u njemu mnogo toga dešava”, kazao je on.

Znajući od djetinjstva koji je njegov poziv, Kadi se školovao u Parizu, da bi se, nakon što je diplomirao, 2008. vratio u rodnu zemlju.

“Saznao sam za program fondacije za promociju mladih dizajnera koji se zvao ‘Starch’. Prijavio sam se, prihvatili su me i odatle je sve startovalo. Poslije nekog vremena sam pokrenuo sopstveni brend, ali je to bio prelomni trenutak za moju karijeru”, navodi sagovornik “Vijesti”.

Uz pomoć “Starcha”, Kadi je predstavio prvu kolekciju, a svoju modnu kuću osnovao je kada je bio dvadestpetogodišnjak.

Danas u svojoj 33. može se pohvaliti spiskom imena sa A liste industrije zabave, među kojima su Bijonse, Rejčel Mekadams i Dženifer Lopez.

“Da bi se promovisao brend potrebno je mnogo vremena, mnogo rada... Godine rada. Sada putem društvenih mreža možeš poslati poruku cijelom svijetu. Odatle je sve krenulo, mnogo smo radili na našem marketingu i strategijama putem kojih bismo došli do saradnji sa slavnim ličnostima. I one su uspostavile kontakt sa nama, jedna po jedna”, priča ovaj zaljubljenik u visoku modu.

“Haute couture i luksuz su oduvijek bili moj izbor. Još dok sam bio u školi, znao sam da ću se time baviti. Čak i danas kada je svakodnevna moda postala ‘brza’, i pod jakim je uticajem trendova, što je stvorilo potpuno drugačiji način razmišljanja u ovoj industriji, ja još uvijek preferiram raskoš visoke mode”, bez imalo dvoumljenja, gotovo s fanatizmom predstavlja svoju “ideologiju”.

Kako ona izgleda pretvorena u odjevne predmete, mogla je preksinoć vidjeti publika u Tivtu, gdje se predstavio kolekcijom “Temple of Flora” (Hram flore), koja je ranije ovog mjeseca imala premijeru u Parizu. Kao motiv za ovu odu biljnom svijetu poslužile su mu ilustracije iz istoimene, dvije stotine godina stare, knjige Roberta Džona Tortona.

“Inspirisana je cvjetovima, mnogim njihovim aspektima. To se odražava kroz slojevitost materijala i eksploziju boja, dok su haljine osmišljene da kada se u njima hoda, oponašaju pokrete biljaka na vjetru”, rekao je autor.

Njegovu posljednju kolekciju čine raskošne toalete pretežno jarkih boja, bogato ukrašene cvetnim dezenima, perjem, svjetlucavim detaljima, neke napravljene od lakih, providnih materijala, neke i sa djelovima od PVC-a... Kadi kaže da su za realizaciju njegovih zamisli potrebne stotine sati rada, a rezultat su savršeno izrađene kompleksne kreacije, koje nose tragove tradicije Bliskog Istoka, ali i veoma jaku crtu modernog, gotovo futurističkog manira.

“Za jednu od mojih haljina potrebno je bar 200 sati rada najmanje. U zavisnosti od ideje cifra ide do šest stotina radnih sati”, objašnjava on.

Uz takvu posvećenost detaljima, njegov tim, kako je naveo, godišnje uspjeva da proizvede oko 250 haljina.

Sve su jedinstvene, pa o tome kako postiže raznolikost i uz konstantan kvalitet i prepoznatljiv stvaralački potpis, dizajner je kazao:

“Inspiracija je svuda, morate um držati otvorenim za podsticaje te vrste. Sve oko nas može poslužiti kao inspiracija”.

Nekad je to cvijeće, a nekad fenomeni modernog života, pokazuje Kadijev primjer. Naime, njegova prethodna kolekcija nastala je zahvaljujući američkom festivalu “Burning Man” koji se odvija u bespućima pustinje Mohave.

“Nisam nikad bio tamo, ali mnogi moji prijatelji jesu. Vidio sam gomilu slika i bio pod velikim utiskom zadivljijućih umjetničkih instalacija, ako ih mogu tako nazvati, i ovog muzičkog festivala, a impresija je bila toliko jaka da je iz nje nastala cijela jedna kolekcija”, kazao je Kadi o djelima koje je predstavio početkom ove godine.

U Libanu možeš da radiš šta god želiš

“To što sam Libanac je od velike pomoći u mom stvaralaštvu. Moja zemlja ima specifičnu tradiciju – ona jeste arapska, ali je u pitanju veoma otvoreno podneblje i takođe veoma liberalno. Jednostavno, imaš slobodu da radiš šta god želiš i to je naravno veoma značajno za mene”.

Rođen je u SAD, ali kulturi tog kontinenta nije bio dugo izložen.

“Bio sam dijete kada smo se odselili iz Sjedinjenih Američkih Država, ali smo išli tamo svakog ljeta. Mene ta država asocira uglavnom na odmor, doživljavam je kao takozvano “mjesto sreće”, ali je Liban moj dom”, objasnio je odrednicu libansko-američki kreator u svojoj biografiji.

Kod saradnje sa slavnima nema promašaja

Sve više poznatih dama bira Kadijeve haljine za pojavljivanje na crvenom tepihu, pa je dizajner pričao i o tome kako se osjeća kada svoj proizvod vidi u upotrebi – na određenoj osobi u nekoj od svečanih prilika.. Razočaranje je nemoguće, navodi on, zbog procesa koji predstoji “velikom finalu”.

“Ne može se desiti da pogriješimo, jer mi ‘smiještamo’ te haljine na te ličnosti ili to jednostavno ne uradimo. Naše je da prihvatimo ili odbijemo saradnju, ako mislimo da ne može biti realizovana na pravi način. Zbog toga, ja sam uvijek presrećan kada vidim djela koja sam pravio za poznate ličnosti u javnosti”.

I sve su dobrodošle u njegov atelje, jer kako dodaje nema prioritete na spisku potencijalnih klijenata, odnosno želju da radi odjeću za određenu slavnu personu.

Od ostvarenih idealu je, kaže, najbliža saradnja sa američkom rijaliti zvijezdom i manekenkom Kendal Džener.

“Haljina joj je odlično stojala, njen izbor asesoara je bio na mjestu i obukla ju je za dodjelu Oskara. Znači, objedinjeno je sve što je bitno da bi jedan odjevni predmet bio prezentovan na najbolji mogući način”.

Poznati su često pred kamerama, što ih prisiljava i da se oblače drugačije od “običnih smrtnika”. O tome da li veća potreba za modom razvija i bolji osjećaj za nju, odnosno da li poznati imaju više stila, Kadi je kazao:

“Nema razlike. I poput ostatka svijeta imaju različite ukuse, pojedini više vole klasičnu eleganciju, dok su drugi usmjereni na manje konzervativne stilove”.