Modna industrija je velika mašinerija koja ne staje, morate sve da ispratite

Modna dizajnerka Jelena Roganović Đurić priča o kolekcijama koje će predstaviti na Smotri mode i umjetnosti u Kotoru, te otkriva koliko je značajno što je jedini učesnik iz Crne Gore i šta planira nakon manifestacije
1651 pregleda 0 komentar(a)
Neki od modela, Foto: Goran Roganovic
Neki od modela, Foto: Goran Roganovic

U okviru 12. Smotre mode i umjetnosti, koja će se održati u Kotoru 16. i 17. avgusta, svoje radove predstaviće i modna kreatorka Jelena Roganović Đurić, kao jedina učesnica iz Crne Gore.

Kako je pojasnila, za tu priliku je pripremila kolekciju inspirisanu crnogorskim princezama. “Evropska moda na crnogorskom dvoru kao kulturni fenomen koji obogaćuje naše saznanje o Crnoj Gori na razmeđi dva vijeka, kada je ona postala dio evropskog načina i stila života. Kreacije su inspirisane modom njegovanom na Dvoru krajem XIX i početkom XX vijeka”, pojasnila je ona za "Vijesti".

“Umjesto jednostavne i elegantne odjeće za svakodnevne prilike, rukovodeći se ličnim senzibilitetom, dizajnerka se opredijelila za glamur koji vezujemo za imidž crnogorskih princeza, obrazovanih u inostranstvu koje su pratile visoke standarde evropske mode tog vremena”, ističu organizatori Smotre mode u najavi manifestacije.

“U slapovima svile, velura, lepršavog muslina, čipki, zlatoveza, perli... koncentrisala se na kreiranje odjevnih predmeta koje karakterišu prefinjena ženstvenost i elegancija. Ovim performansom - modnom revijom dat je značajan doprinos oživljavanju vremena kojeg se podsjećamo sa nostalgijom i ponosom”, dodaje se u opisu njene kolekcije.

Pored kolekcije koja je inspirisana princezama, kako je najavljeno, publika će suptilno biti uvedena u modu današnjeg vremena predstavljanjem kolekcije ‘Dress code’, koja opisuje savremenu ženu, a izrađena je od perli, svile i čipke sa dosta ručnog rada.

“Ono sto povezuje ove dvije kolekcije, i služi kao inspiracija jeste prirodna elegancija, dostojanstvo i ljepota koju ovdašnje žene čini jedinstvenim u oba vremenska perioda”, pojasnila je Roganović Đurić.

Koliko je značajno za tebe to što si jedini dizajner ove godine na Smotri mode i umjetnosti?

Veliko mi je zadovoljstvo sarađivati sa agencijom “Fabrika”. Toliko puta su se dokazali kao izvanredni profesionalci. Sjetit’ ćete se svih velikih imena iz svijeta mode koje su predstavili našem tržištu. Nekada na “Smotri mode Kotor”, a sada na “Internacionalnom umjetničko modnom festivalu Kotor”. Kao što sam naziv govori, pored eksperata iz svijeta mode, bićete u prilici da vidite vrsne umjetnike. Jedan od njih je Sergei Polunin, najpoznatiji baletan današnjice, virtuoz, koreograf i glumac.

Velika je čast što ću predstaviti svoju umjetnost na jednom tako prestižnom događaju koji ne odzvanja samo kod nas dobrim vibracijama, već i u svijetu. Ono što je jako značajno jeste to što su eksperti iz mode i kulture prepoznali u mom radu i pozvali me da budem dio ovog značajnog događaja.

Svjesni ste da se umjetnost gradi na jedan poseban način. Pored obrazovanja i praktičnog rada morate uložiti sebe i svoje vrijeme ukoliko želite stvoriti vrijedno umjetničko djelo.

Publici ćete se predstaviti iste večeri kada i italijanski modni dizajner Filipo Laterza, kakvo je tvoje mišljenje o njegovom radu i kreacijama?

Prve večeri Internacionalnog umjetničko modnog festivala Kotor 2019. kolekcije će predstaviti Filipo Laterza i ja. Laterza je divan umjetnik. Kažem umjetnik iz razloga što je njegova moda inspirisana umjetnošću. Oduvjek sam cijenila upravo takve modne dizajnere. Koliko mogu da primijetim sama Italija mu je velika inspiracija. Najviše pažnje polaže na boju i detalje. Više o njegovoj modi ću moći da kažem kada se lično upoznamo, jer se umjetnost najbolje čita kroz umjetnika stvaraoca.

Sličnost koju sam primijetila između mog i njegovog rada je ta da se o svakom modelu posebno vodi računa da stilski bude sve ispraćeno i izraženo do maksimuma. Posebno na sceni ili pred objektivima. Počev od nakita, frizure, šminke, ponašanja na sceni. Osjeća se avangarda.

Kako je došlo do ideje da kreiraš haljine inspirisane modom na crnogorskom dvoru u XIX i XX vijeku?

Crna Gora je jako inspirativna zemlja. Mogu reći, umjetnicima, vječita i neiscrpna inspiracija. Haljine koje su nosile princeze Petrović i koje su sačuvane u Narodnom muzeju na Cetinju su pravo bogatstvo. Naš zadatak je da ih sačuvamo od zaborava, zato dajemo značajan doprinos oživljavanju vremena kojeg se sjećamo sa nostalgijom i ponosom. U realizaciji ovog složenog projekta ja sam pošla od samog izvora, proučavanjem originalnih odjevnih primjeraka koje sam prilagodila svojoj stvaralačkoj viziji. Opredijelila sam se za glamur koji vezujemo za imidž crnogorskih princeza, obrazovanih u inostranstvu, koje su pratile visoke standarde evropske mode tog vremena. U slapovima svile, lepršavog muslina, čipke, zlatoveza, perli... koncentrisala sam se na kreiranje modela koje karakterišu prefinjenost i elegancija. Iz kolekcije “Evropska moda na crnogorskom dvoru” prelazimo u moderni period. Sasvim savremenu ženu današnjice. Ono što povezuje sve moje kolekcije je zapravo ta neprolazna prefinjena ženstvenost i elegancija. Drugi dio kolekcije inspirisan savremenom ženom zove se “Dress code”. Kolekcije je sačinjena od inovativnih materijala sa vezenim perlama, biserima... Od čipke, svile i sa dosta ručnog rada. Svedena je na bijelu, crnu, svijetlu nijansu roze i bež boju. S toga vam predstavljamo - “Modu nekad i sad” 16. avgusta u Kotoru.

Koliko su haljine inspirisane modom na dvoru nosive?

Haljine su nosive. Kreirane su za svečanije prilike, mada ih ne vežemo time. Prepuštamo damama da biraju gdje će se i kada osjećati najbolje u njima. Svi modeli su nosivi, najvažnije je pronaći onaj koji će na pravi način istaći vašu posebnost.

Možeš li nam otkriti više o planovima nakon manifestacije u Kotoru?

Ono što mi sada najviše pažnje odvlači je multimedijalni projekat na kome radim sa svojim timom već neko vrijeme. Biće prikazan u Crnoj Gori i biće jako značajan za modu i umjetnost kako kod nas tako i u regionu.

Pored toga vrlo brzo stiže kolekcija jesen/zima ‘20-‘21. koju ću predstaviti u Podgorici, Moskvi i Sofiji... za sada.

Već se biraju materijali za sljedeće ljeto, a kolekcija se šije već u januaru. Modna industrija je jedna toliko velika mašinerija koja ne staje i prosto morate sve da ispratite u svoje vrijeme. Razmišljam o samostalnoj reviji i u toku je izbor za mjesto gdje će se održati. Sljedeća kolekcija će biti izrađena od kašmira i svile.

Galerija

Bonus video: