Kako je nastao čuveni brend Versace

Kada se sjećao svog djetinjstva, Đani je pričao o prostitutkama koje su bile sastavni dio kalabrijskih ulica
5314 pregleda 2 komentar(a)
Jedan od modela iz posljednjih kolekcija, Foto: Versace
Jedan od modela iz posljednjih kolekcija, Foto: Versace

Na prvi pogled se čini trivijalno, ali modna industrija je vrlo ozbiljna i unosna grana proizvodnje koja obrće vrtoglave sume novca godišnje i zapošljava desetine miliona ljudi, ali kada zavirimo iza navalentnog marketinga, vratimo se nekoliko decenija unazad, prije kapitalističke evolucije najvećih svjetskih brendova, iza svakog od njih pronaći ćemo samo običnog čovjeka, umjetnika sa vizijom i vještinom da svoju strast unovči i pretoči u nešto upotrebljivo.

Upravo je takva priča o Đaniju Versaćeu i carstvu koje je stvorio ni iz čega.

Versaće je rođen 2. decembra 1946. godine u gradu Ređo di Kalabrija na jugu Italije gdje se poluostrvo skoro dodiruje sa Sicilijom. Otac Antonio bio je trgovački putnik, a majka Frančeska krojačica.

Odrastao je sa dvije godine starijim bratom Santom, a 1955. rodila se Donatela, koja je postala njegova muza i najveća podrška. Par je imao još jednu ćerku Fortunatu, ali Tina, kako su je zvali, nije doživjela 13. rođendan. Tina je umrla od tetanusa 1952. godine i scena sahrane starije sestre uhodila je Đanija cijelog života.

Živopisni prizori, jarke boje i italijanski "joie de vivre" bili su nepresušni izvori inspiracije za kreatora.

Kada se sjećao svog djetinjstva, pričao je o prostitutkama koje su bile sastavni dio kalabrijskih ulica. Uzalud je majka pokušavala da ga skloni od ovakvih prizora; ove žene su malom Đaniju bile prelijepe i magične i njihova odjeća bila je početna tačka njegovih kreacija.

Izvor: Elle.rs

Bonus video: