SMJELE I NESVAKIDAŠNJE KOMBINACIJE

Merisa Mehmedović u Sarajevu predstavlja "Wild Beauty" kolekciju

Mlada dizajnerka predstavljaće Crnu Goru na takmičenju European Fashion Passport u Bosni i Hercegovini
4561 pregleda 0 komentar(a)
Merisa Mehmedović, Foto: Eva Medigović
Merisa Mehmedović, Foto: Eva Medigović

Mlada crnogorska dizajnerka Merisa Mehmedović, svoje radove predstaviće publici, ali i žiriju u Bosni i Hercegovini, u okviru takmičenja European Fashion Passport, koje će se u Sarajevu održati u petak, 27. i subotu, 28. septembra.

Modna dizajnerka, koja je svoj debi imala na crnogorskoj Nedjelji mode, prije godinu dana, kada je publiku oduševila smjelim i nesvakidašnjim odjevnim kombinacijama, za “Vijesti” je pričala o ovoj prilici, koliko su takmičenja za mlade dizajnere bitna, te šta je pripremila za tamošnju publiku.

Na početku razgovora otkrila je više o samoj manifestaciji European Fashion Passport, ali i kako je došlo do njenog učešća.

“EFP je takmičenje koje ima za cilj da pokaže talenat mladih dizajnera i poveže ih sa modnom industrijom Evrope, kao i umrežavanje i profesionalni razvoj mladih kreatora iz svake zemlje Evrope, koji će učestvovati i predstaviti svoj rad na toj manifestaciji”, pojasnila je ona.

“Učesnici festivala su modni dizajneri iz dvadeset evropskih zemalja. Publika će imati priliku uživati u 30 dizajnerskih revija koje će se održati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR-u) 27. i 28. septembra.

Organizatori festivala su u konkurenciji više od sto evropskih mladih modnih dizajnera izabrali nas 30 koji ćemo svoje kolekcije predstaviti u Sarajevu”, dodaje Mehmedović.

“U toku projekta nas očekuju razne kreativne radionice, gdje ćemo ići u posjetu Tehničkom fakultetu, zatim ćemo ići u Srednju školu za tekstil, ali i u neke druge industrije koje će nam biti od koristi za naš budući rad”, pojasnila je mlada dizajnerka.

“Cilj projekta je da pored prezentacije i revija dizajneri dobiju mogućnost dodatne edukacije, zajedničkog rada, ali i izgradnje evropskog tržišta i modne scene na našem kontinentu u segmentu mladih modnih dizajnera. Najperspektivniji mladi modni dizajner na EFP-u steći će profesionalni angažman u prestižnoj evropskoj modnoj kući”, istakla je ona. Mehmedović je otkrila i šta je pripemila za pomenuto takmičenje, a pohvalila se i da se prvi put okušala u dizajniranju modela za muškarce.

Detalj modela iz kolekcije “Wild Beauty”
Detalj modela iz kolekcije “Wild Beauty”(Foto: Privatna arhiva)

“Kolekcija koju ću predstaviti u Sarajevu nosi naziv ‘Wild Beauty’. Kao što i sam naziv najavljuje, radi se o kolekciji inspirisanoj Crnom Gorom, našom kulturom, kao i narodnom nošnjom, ali na malo moderniji način, naravno”, pojasnila je sagovornica “Vijesti”.

“Materijali koji su korišteni su isključivo prirodni. Riječ je o materijalima koji su korišćeni prilikom izrade crnogorske narodne nošnje, a to su lan, pamuk i vuna. Takođe, zastupljeno je mnogo ručnog rada i veza, što dodatno krasi ovu kolekciju. Ono što je meni u ovoj kolekciji bio izazov jeste to da su se prvi put u mom dosadašnjem radu našli i muški modeli”, otkrila je Mehmedović.

“Preciznije, prikazaću pet muških i pet ženskih modela, koje jedva čekam da predstavim publici”, nastavlja ona. Na pitanje koliko je ovakva prilika značajna za nju, kao mladu dizajnerku na početku karijere, Mehmedović nabraja više beneficija.

“Značajno je, prije svega, zbog toga što već sada predstavljam svoj rad i van granica Crne Gore. Sa druge strane, na ovom festivalu ću imati priliku da upoznam mnogo mladih dizajnera iz više zemalja, što ujedno proširuje kontakte i možda se desi u budućnosti da budem dio nekog modnog događaja i van Balkana, nikad se ne zna”, tvrdi ona.

Detalj modela iz kolekcije “Wild Beauty”
Detalj modela iz kolekcije “Wild Beauty”(Foto: Privatna arhiva)

“I ono što je najvažnije, ozbiljna je organizacija, jedva čekam da vidim scenu i kako oni funkcionišu u bekstejdžu, sigurno ću se vratiti i sa nekim novim saznanjima i proširiti postojeća”, sigurna je ona. Na kraju razgovora, mlada dizajnerka otkriva i da li će iste modele predstaviti još negdje, možda i u Crnoj Gori.

“Uvijek se trudim da planiram korak po korak i ne najavljujem ništa prije nego što sam sigurna da će se nešto realizovati. Naravno da postoji želja, ali čekam da vidim kako će publika u Bosni i Hercegovini reagovati na ovu kolekciju, pa kada se slegnu utisci, razmišljaću o daljim potezima”, poručila je ona.