Odlazak Branke Asanović: Kreativni rad davao joj je dodatnu volju za životom

U svom radu fokusirala se na izradu odjevnih kombinacija za žene, pretežno haljina za svečane prilike i poslovnih kompleta
5724 pregleda 1 komentar(a)
Branka Asanović, Foto: Fashion Connection
Branka Asanović, Foto: Fashion Connection

Crnogorska modna dizajnerka Branka Asanović preminula je juče u Podgorici.

Tokom deceniju duge karijere, Asanovićeva je predstavila veliki broj kolekcija, a svoje modele predstavljala je na brojnim crnogorskim manifestacijama od Washion Weeka i Fashion Connectiona, preko samostalnih revija, do događaja kao što su Barski ljetopis. U svom radu fokusirala se na izradu odjevnih kombinacija za žene, pretežno haljina za svečane prilike i poslovnih kompleta.

Debitantsko predstavljanje imala je na Royal Fashion Montenegro manifestaciji u Bečićima, koja je kasnije preimenovana u Montenegro Fashion Week, a upravo je posljednju reviju crnogorskoj publici prikazala na Nedjelji mode, početkom prošle godine. Tada su i organizatori najavljujući njenu reviju simboličnog naziva “Victory” istakli da je svoje radove posvetila uspješnim borbama protiv raka, a Asanovićeva je tada bila i u ulozi modela, te je u svojoj kreaciji prošetala pistom.

Na društvenim mrežama od nje su se dirljivim porukama oprostili brojni prijatelji, kolege i saradnici, a posebno lijepe riječi imao je organizator crnogorske Nedjelje mode i direktor Modne komore Crne Gore, Srđa Lubarda.

On je za “Vijesti” istakao da je sa Asanovićevom uvijek vrlo rado sarađivao, te da će mu modna dizajnerka ostati u lijepom sjećanju.

“Bila je sa nama od samog početka manifestacije. Sa njom me je upoznao naš poznati frizer Zoran Vukčević i on je bio taj koji je potencirao da joj pomognemo u promovisanju njenog rada”, prisjetio se Lubarda, dodajući da je i tada Asanovićeva vodila bitku sa opakom bolešću, koju je juče izgubila.

Sa revije
Sa revije(Foto: Zoran Đurić)

“Kada nam je donijela prve skice i haljine koje je radila, prijatno nas je iznenadila. Iako se borila sa tom teškom bolešću, uvijek je pokušavala da pronađe način i energiju kako bi realizovala sve te svoje kreativne ideje. Bila je neposredna... karakterisao ju je pristup kojim je odavala utisak kao da je član vaše porodice”, nastavlja on.

“Nikada nismo željeli da joj naplatimo učešće na Nedjelji mode i kada god smo imali prostora, ona je mogla da predstavi svoju kolekciju i svoje radove. Manekenke su se, takođe, rado odazivale da rade besplatno na njenim modnim revijama i koristim priliku da im se zahvalim za to. Mislim da će tek sada istinski shvatiti koliko je njihov gest bio značajan, lijep i dobar”, istakao je Lubarda.

“Mnogo će nam nedostajati, jer je zaista nosila neku posebnu energiju kao Staropodgoričanka. Bila je originalna kao modna dizajnerka, uživala je u stvaranju i kreiranju i mislim da joj je to dosta pomagalo u borbi koju je vodila. Kreativni rad joj je davao dodatnu volju za životom”, smatra on.

Bonus video: