Kristina Mitrović: Ne želim da publika ostane ravnodušna

Crnogorska dizajnerka će se, uz još dvoje mladih kolega iz regiona, predstaviti na Serbia Fashion Weeku sljedeće sedmice
2372 pregleda 0 komentar(a)
Kristina Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Kristina Mitrović, Foto: Privatna arhiva

Mlada crnogorska dizajnerka Kristina Mitrović, koja je poznata i kao druga pratilja mis Crne Gore za 2015. godinu, predstaviće svoju prvu modnu kolekciju i to pred publikom Serbia Fashion Weeka, u petak, 11. oktobra, a zahvaljujući takmičenju na kojem je izabrana uz još dvoje kolega iz regiona.

Kako je pojasnila u razgovoru za “Vijesti”, pričajući o ovoj prilici, za tu manifestaciju pripremila je pet modela, a otkrila je i da nije prvi put gost na Serbia Fashion Weeku.

“Ako izuzmemo izložbu, tačnije predstavljanje jednog modela i skica, takođe u okviru te manifestacije, koje se desilo na proljećnjem izdanju ove godine, ovo je moje prvo predstavljanje van Crne Gore. Moram priznati da sam mnogo srećna i zadovoljna, što će moje prvo zvanično predstavljanje u vidu modne kolekcije, biti upravo u Srbiji, iz više razloga”, ističe ona.

kristina
Detalj iz kolekcije Kristine Mitrović(Foto: Privatna arhiva)

“Ne razmišljam trenutno o očekivanjima, jer sam okupirana pripremama, i moram priznati, prvi put zaista imam veliku tremu, ali se nadam najboljem. Najvažnije mi je da dobijem reakciju od publike, pozitivnu ili negativnu, sve ću saslušati i prihvatiti, samo nikada ne bih željela da ih ostavim ravnodušne”, tvrdi Mitrovićeva, a zatim objašnjava kako je došlo do poziva da svoju kolekciju predstavi u Srbiji.

“Zapravo, u pitanju je evropsko takmičenje, na koje sam se prijavila na nagovor profesorice Ane Vasiljević Čelar, iako sam bila mišljenja da je učešće i pobjeda na Mionetto Prosecco Fashion Weeku, zasada dovoljno. Međutim, sada sam sigurna da je zaista bila u pravu, jer ovo takmičenje otvara nova vrata i pruža prostor mladim talentima, da uz velike povlastice dobiju šansu da prikažu svoj rad”, objasnila je modna dizajnerka.

“Nakon prolaska u top deset i predstavljanja jednog modela iz kolekcije, prepoznali su trud i želju, ali i talenat, što me je dovelo i do top tri. Posebno me raduje činjenica, da su članovi žirija eminentni stručnjaci kako sa Balkana, tako i Evrope”, pohvalila se ona, dodajući da je ta prilika trenutno “i najbolja koja je mogla da se desi”.

“Imali smo potpunu slobodu da odaberemo temu i mogućnost da prikažemo ono što zaista želimo. Organizacija nam obezbjeđuje profesionalne modele, make up, frizuru i seriju fotografija, a onda dolazi ono najvažnije - revija, kojoj će prisustvovati mnogobrojni mediji, poznate ličnosti i ljudi iz svijeta mode uopšteno. Na nama je samo da dođemo sa svojim kolekcijama i prikažemo ono u čemu smo najbolji”, odgovorila je Mitrović.

Kristina Mitrović
Kristina Mitrović(Foto: Nebojša Radović)

Upitana šta je pripremila za tu priliku, ističe da kolekciju čini samo pet modela, zbog propozicija takmičenja.

“Kada je u pitanju takmičenje, postoje određena pravila i tačan broj modela koje je moguće prikazati. U pitanju je ženska kapsula kolekcija, a čine je pantalone, bluze, haljine i ogrtači. Iako sam do sada uglavnom radila kupaće kostime, odlučila sam da ispred mog imena bude prikazana autorska kolekcijama, u maniru visoke, ali ipak avangardne mode”, nagovijestila je ona.

Kako kaže, modeli su za sezonu proljeće/ljeto 2020. godine i veoma nosivi.

“Autorski izraz sam ukomponovala sa komercijalnim, tako da je kolekcija namijenja za više prilika, u zavisnosti od načina na koji će se nositi. Bilo da je to neka svečana prilika, proslava, izlazak u grad, sastanak, ali i matura. Željela sam ujedno da prikažem, da nije nužno nositi čipku i saten to veče i mučiti se sa dugačkim haljinama koje onemogućuju ugodnost i lijep provod. Mnogo bih voljela da se desi i promjena u ‘nepisanim pravilima’ maturskih večeri, pa nas neka djevojka iznenadi drugačijim izgledom i obuče moju kreaciju”, smatra ona.

“U osnovi preovladava bijela boja, jer je početna ideja proizašla iz minimalizma. Kombinovala sam materijal koji ima u sebi i prirodnih i sintetičkih vlakana, sa žoržet-muslinom i tako dobila efekat i elegantnog, ali ujedno kežual odjevnih komada. Nekoliko komada je upotpunjeno ručnim radom, u zemljanim tonovima, a stilizacija prikazuje ‘početak kraja’, što bih ostavila čitaocima i publici da protumače svako na svoj način. Akcenat je na aksesoaru, i ručnom radu”, nastavlja Mitrovićeva.

Mlada dizajnerka se nada i da će iste modele i crnogorska publika imati priliku da vidi.

“S tim da bih se, u tom slučaju, potrudila da upotpunim kolekciju, proširim je makar duplo i zaokružim jednu priču. Iako sam sigurna da će ovaj način rada zauzeti važno mjesto u polju mog stvaralaštva, i da ću uz pomoć ove kolekciji stvoriti identitet, što je poenta i cilj svakog istinskog umjetnika i stvaraoca. A to znači, da moj rad bude uvijek prepoznatljiv, da se svaka kolekcija nadovezuje na onu prethodnu i da postoji međusobna povezanost i koncept”, zaključuje ona.

Na kraju razgovora Mitrović najavljuje i snimanje promo videa kolekcije koji će moći da se pogleda na Youtube platformi.

“U okviru promo videa ću prikazati cjelokupnu ekipu koja već vrijedno radi na pripremama za taj dan”, poručila je ona.

Neće propustiti reviju Emerika Fransoa

Pored Mitrović i drugih mladih dizajnera, Serbia Fashion Week okupiće i poznate regionalne i inostrane modne kreatore, a sagovornica “Vijesti” otkriva čiju reviju neće propustiti.

“Mnogo se radujem što ću u Novom Sadu boraviti nekoliko dana. Što znači da ću imati priliku da pogledam više revija, što dizajnera iz regiona, Crne Gore, ali i Francuske, Španije i Argentine. Jedva čekam da ih upoznam, ukoliko bude postojala prilika za to, i da pogledam uživo kako i šta oni rade, ali i da prikupim neka nova znanja, saslušam savjete i kritike”, priznaje ona.

“Potrudiću se da pogledam reviju francuskog dizajnera visoke mode, Emerika Fransoa, koji je ujedno i jedan od članova žirija u okviru takmičenja”, istakla je ona.

Bonus video: