PREDSTAVLJANJE O OKVIRU FASHION CONNESTION

"Ilić Atelier" - toalete za majke i ćerke

Crnogorski dizajner Lazar Ilić nagovještava šta publika može očekivati tokom predstavljanja tri kolekcije “Ilić Ateliera” i otkriva šta ga je inspirisalo na kreiranje haljina za djevojčice Crnogorski dizajner Lazar Ilić nagovještava šta publika može očekivati tokom predstavljanja tri kolekcije “Ilić Ateliera” i otkriva šta ga je inspirisalo na kreiranje haljina za djevojčice
1746 pregleda 0 komentar(a)
Model iz kolekcije Ilić Atelier, Foto: Gardasevicphotography
Model iz kolekcije Ilić Atelier, Foto: Gardasevicphotography

Crnogorski modni dizajner Lazar Ilić i njegova sestra Kristina predstaviće u okviru 24. izdanja manifestacije Fashion Connection, 10. oktobra u hotelu Hilton, tri kolekcije objedinjene pod nazivom “Ilić Atelier”.

Kako je Lazar objasnio u razgovoru za “Vijesti” za prvu kolekciju, koja izlazi iz radionice brenda “Hunt”, više je bila zadužena Kristina, dok je on dodato dizajnirao samostalnu, te liniju haljina za djevojčice, u čemu se prvi put oprobao.

"Ovo nije dječja kolekcija, već su u pitanju haljine za djevojčice koje su rađene po uzoru na one iz kolekcije za odrasle žene, ali prilagođena njihovim godinama. Korišćeni su isti materijali i preovladava ručni rad uz perlice, bisere i cirkone...“, nagovijestio je Lazar Ilić, koji otkriva i kako je došlo do ideje da se okuša u kreiranju za djevojčice.

"To je ideja koja postoji odavno, ali nisam bio siguran da li ću ja biti taj koji će je iznijeti, već sam nagovarao Kristinu da ona to kreira. Međutim, ona se u tome nije pronašla, pa sam uzeo stvar u svoje ruke i napravio sam kolekciju”, odgovara on i dodaje uz osmijeh da je bio vrlo umjeren.

Model iz kolekcije Ilić Atelier
Model iz kolekcije Ilić Atelier(Foto: Gardasevicphotography)

"To će biti, zaista, haljine za uzrast od jedne do 15 godina. Biće najrazličitijih modela, od čipke sa perlicama i biserima, sa puno tila, jer su to ipak dječije haljine, različitih krojeva i formi...”, opisuje Ilić.

S obzirom na to da se oslanjao na kolekciju za odrasle prilikom kreiranja ove, kaže i da ih majke i ćerke mogu nositi u paru na događajima, a to će se vidjeti i na samoj reviji, ali nije želio da otkrije ko će prošetati pistom.

Model iz kolekcije Ilić Atelier
Model iz kolekcije Ilić Atelier(Foto: Gardasevicphotography)

"Biće dvije identične haljine, koje će se razlikovati samo po veličini”, nagovijestio je on.

"Iako su u pitanju ‘kopije’ haljina za odrasle, u dječijoj kolekciji neće biti kreacija koje su previše kratke ili neprimjerene za taj uzrast. Ako ona iz kolekcije za žene ima dekolte, takva u manjoj verziji naravno neće imati duboki izrez”, pojasnio je on.

Model iz kolekcije Ilić Atelier
Model iz kolekcije Ilić Atelier(Foto: Gardasevicphotography)

Dječjih modela pripremljeno je 15, kao i brenda “Hunt” dok je onih sa njegovim potpisom 20, a Ilić otkriva šta je to što povezuje sve tri linije.

"Tema nam je bila ista, ista polazna tačka, samo je Kristina to radila sa svoje tačke gledišta kako ona gleda na vjenčanja kroz neki svoj ugao, i ona se ovoga puta procentualno više pitala za kolekciju modnog brenda ‘Hunt’ nego ja. Koloritom smo isti, nismo odskakali previše. Ako ja nisam na primjer koristio crvenu, nije ni Kristina. Uglavnom su to bijela, mliječno bijela, kajsija, roze, srebrna, zlatna i puder boja...”, objašnjava on.

Kako je Kristina Ilić otkrila na konferenciji za medije, kolekcija je inspirisana pričom o neprolaznoj ženskoj ljepoti, ali i o ljubavi i romantici koja je, smatra, sastavni dio svakoga od nas, ali koju ljudi na trenutke zaboravljaju.

Model iz kolekcije Ilić Atelier
Model iz kolekcije Ilić Atelier(Foto: Gardasevicphotography)

Ipak, njen brat Lazar Ilić ističe da nisu u pitanju samo klasične vjenčanice, već i haljine koje mlade mogu obući tokom proslave ulaska u bračni život.

"Nema ni svaka žena želju da obuče vjenčanicu i da se uda u bijelom, tako da smo prosto napravili kolekciju koja će odgovarati svakom tipu i načinu gledanja na sav taj događaj”, istakao je on, a zatim otkrio i koje su to razlike između njegovih i modela brenda “Hunt”.

"’Hunt’ je ostao vjerodostojan u onome što radi, pa su korišćeni, na primjer, rastegljivi materijali, a krojevi su za žene sa oblinama. Što se tiče mojih radova tu ima i provokativnih vjenčanica, preko najtradicionalnijih zatvorenih, do haljina u stilu princeza. Tako da je ponuda velika, jer obuhvata i mlađe i starije žene koje se udaju. Potrudio sam se da svaki tip žene, ne samo po fizičkom izgledu, razumijem, kako bih napravio ovu kolekciju”, istakao je modni dizajner.

Model iz kolekcije Ilić Atelier
Model iz kolekcije Ilić Atelier(Foto: Gardasevicphotography)

Na pitanje da li će sve tri kolekcije predstavljati i van Crne Gore, modni kreator odgovara odrično.

"Ovoga puta sam dobio poziv za Sarajevo, za Fashion Selection, za Nedjelju mode u Van Kuveru, ali prosto i zbog nekih privatnih situacija nismo mogli toliko da se bavimo prezentacijom svega ovoga van Crne Gore. Bilo nam je bitno da osoba u čiju čast ovo organizujemo sve vidi...”, pojasnio je on.

"Već imamo zainteresovanih za kupovinu, tako da čisto sumnjam da će kolekcija moći da ide dalje. Već nekih pet, šest modela je bukirano, a ja nikada ne kupujem višak materijala kako bih mogao dodatno da pravim modele i dopunjujem kolekciju naknadno”, istakao je on.

Planira i Halloween dobrotvorni bal

Lazar Ilić, koji je sa posljednje dvije samostalne kolekcije paralelno pokrenuo i humanitarne akcije, najavio je da će nastaviti rad u tom pravcu, ali će nastojati da odvoji modu i aktivizam. Tako je već za kraj oktobra pripremio humanitarni događaj, pa je otkrio nekoliko detalja kako bi nagovijestio o čemu je riječ.

“To će biti jedna lijepa humanitarna priča. Moj rad je u posljednje dvije godine bio usko povezan i sa humanitarnim radom i trudio sam se da pomognem onima za koje sam smatrao da je pomoć neophodna”, ispričao je on.

"S obzirom na to da ova revija neće biti te sadržine, osim što ćemo u saradnji sa ‘Budi Human’ imati jednog posebnog gosta i otvoriti to veče. Ideja za humanitarni Halloween bal je da skupimo određenu svotu novca koji ćemo uložiti u dječiju bolnicu, ali sve detalje ne bih sada otkrivao”, kazao je Ilić dodajući da ima u planu da taj događaj postane tradicionalan.

Preporučujemo za Vas