PEJOVIĆ OTVARA DRUGO VEČE FASHION CONNECTION

Put od mašte do gotovog proizvoda nije jednostavan

Modna kreatorka Nataša Pejović predstaviće svoje nove modele večeras, a za “Vijesti” otkriva šta je pripremila za tu priliku
3072 pregleda 1 komentar(a)
Nataša Pejović, Foto: Nikola Pejović
Nataša Pejović, Foto: Nikola Pejović

Crnogorska modna kreatorka Nataša Pejović večeras će, u hotelu Hilton u 19.30 sati, otvoriti drugo veče manifestacije Fashion Connection, dok će nakon nje svoje nove kolekcije predstaviti i Anja Radulović, Sofija Milošević i modna kuća Mona.

U razgovoru za “Vijesti”, Pejović je nagovijestila šta je pripremila za tu priliku, a pričala je i o značaju predstavljanja radova na modnim manifestacijama. “Inspirisana sam bila, meni najinteresatnijim periodom što se mode tiče, a to su pedesete i šezdesete godine prošlog vijeka. Modernizovani modeli tog doba sa detaljima koji su i danas aktuelni. Krojevi su, kao i kod svake moje kolekcije do sada konstrukcijski jednostavni, ali izrađeni od luksuznih materijala, a dobar dio je ukrašavan ručno”, pojasnila je ona.

“Modeli su namijenjeni svim ženama koje žele da se osjećaju lijepo i u skladu sa aktuelnim trendovima. Urađeni su za svečane prilike kada treba da izgledate glamurozno”, dodaje Pejović.

“Forme ističu liniju tijela, ali ne prelaze granicu dobrog ukusa. U većini mojih dosadašnjih kolekcija zastupljene su bile pastelne nijanse. Ovaj put sam željela da se odmaknem od toga pa sam birala prave zimske boje, bordo, tamno-zelenu, crnu i bež. Boje koje odišu ozbiljnošću, otmenošću i elegancijom”, najavljuje modna dizajnerka, ističući da su to takođe i nijanse koje će biti aktuelne ove sezone na svjetskoj modnoj sceni.

“Što se materijala tiče, koristila sam čipke sa izvezenim perlicama, pliš, svilu, žoržet i til. Kao i svaki put do sada dobar dio smo ukrašavali ručno”, pojasnila je Pejović, koja otkriva i kako teče njen kreativni proces.

“Poslije svake revije odmaram oko dva mjeseca, a onda moram početi makar da razmisljam šta ću raditi sljedeće. Inspiracije mi ne fali i uvijek imam u rukavu neke detalje i smjernice kojima ću se voditi. Tada polako ulazim u razrađivanje ideja. To su periodi kada treba da budem sama, da u miru i uz kafu slažem polako čitavu priču”, objasnila je ona i dodaje da “tehnički dio ide na kraju”.

“Meni lijep, ali na momente težak, jer nije tako jednostavan put od mašte do gotovog proizvoda”, zaključuje Pejović, koja je za ovu priliku pripremila 18 modela za sezonu jesen/zima.

“U sklopu revije predstaviću i četiri vjenčanice. Volim da radim taj program, jer je uvijek posebna emocija raditi haljine za jedan od najljepših dana u životu za većinu žena. Mlade mi prenesu divnu energiju i polet kojim zrače. Zaista je veliko zadovoljstvo raditi sa njima”, smatra modna dizajnerka za koju se može reći da je pronašla pravu mjeru kada je u pitanju prezentacija njenih radova, pa ne učestvuje na svakoj modnoj manifestaciji, ali bar jednom godišnje predstavi novu kolekciju.

Pričajući za “Vijesti” ona otkriva da li je to njena namjera ili je do toga došlo slučajno zbog tempa koji joj nameće posao.

“Trudim se da spremim dvije kolekcije godišnje. To je neki minimum koji bi trebalo imati. Nije lako, jer je zaista riječ o velikom projektu i iza tih nepunih desetak minuta same revije stoji mnogo rada, truda i odricanja. Što se posla tiče kod mene uvijek postoji doza treme i čak panike da li ćemo sve stići, da li sve teče baš onako kako sam zamislila...”, ističe ona.

“Modeli moraju biti besprekorni, jer ukoliko nije tako dolazim u iskušenje da otkažem sve. Takođe ulaganja su i što se finansija tiče velika. Generalno mnogo stresa, ali na kraju uvijek sve prođe savršeno”, kaže Pejović. Modni dizajneri sa stažom poput Pejović imaju stalne klijente, ali ona ipak ističe da je predstavljanje kolekcija u vidu revije na modnim manifestacijama veoma značajno.

“Mnogo je bitno organizovati reviju, to je najbolji način da prikažete ono što ste uradili. Po protokolu tako bi trebalo da bude, kruna rada uloženog u čitav projekat. Dođu mediji i veliki broj ljudi, pa je to značajna reklama”, odgovara ona i dodaje da tu ipak nije kraj promocije.

“Međutim, u današnje vrijeme ogromnu ulogu igraju i društvene mreže. Recimo, imamo dizajnera koji su izuzetno popularni, a da nikad nisu imali nijednu reviju. Fokus su stavili na fotografije i promociju istih. Moram priznati da ima izuzetno uspješnih dizajnera koji funkcionišu na taj način”, pojašnjava Pejović

Upitana koliko često se desi da nakon revije neko iz publike poželi da kupi model predstavljen na pisti, kaže da je to čest slučaj.

“Naše žene uživaju u modi, isprate revije i na taj način znaju šta kod koga mogu da nađu. Konkretno kod nas bude veliko interesovanje nakon prezentacije zbog isprobavanja aktuelne kolekcije. Tada mogu do detalja da se informisu o materijalima i cijenama”, kazala je modna kreatorka.

Fashion Connection otvoren sinoć

Manifestaciju Fashion Connection sinoć je u hotelu Hilton, u 21 sat, a po završetku strana “Vijesti”, otvorio Lazar Ilić koji je sa sestrom Kristinom prikazao tri kolekcije objedinjene pod nazivom “Ilić Atelier”. Osim elegantnih haljina i vjenčanica u okviru linije koju potpisuje Lazar Ilić i kolekcije brenda “Hunt”, na kojoj je radila i Kristina, crnogorski dizajner predstavio je i svoju prvu dječiju kolekciju.

Preporučujemo za Vas