PREDSTALJANJE NA MONTENEGRO FASHION WEEK-U

Bojana Čelebić spremila nove modele: Kolekcija inspirisana zimskom idilom i reljefom Crne Gore

Bojanina kolekcija nosi naziv “The Whisper Of Winter”, odnosno "Šapat zime"
5123 pregleda 0 komentar(a)
Bojana Čelebić, Foto: Nikola Vulikić
Bojana Čelebić, Foto: Nikola Vulikić

Među dizajnerima koji će svoje radove predstaviti na ovogodišnjem jesenjem izdanju crnogorskog Fashion Weeka, koji se održava od 18. do 20. novembra, biće i mlada kreatorka Bojana Čelebić.

Iako su je organizatori najavili kao diplomca UDG Fakulteta za multimediju i dizajn, kako je otkrila u razgovoru za “Vijesti”, neće predstavljati svoju diplomsku kolekciju, već je to sačuvala za neku drugu priliku.

“Kolekcija sa kojom ću se predstaviti na ovogodišnjem Fashion Weeku nije moja diplomska kolekcija, već nešto što sam započela tokom studiranja i na čemu radim odavno. Međutim, zbog brojnih obaveza, kao i projekata u kojima sam, u međuvremenu učestvovala, odlučila sam da sačekam sa predstavljanjem iste, i vjerujem da je ovo pravi trenutak. Diplomska kolekcija je svakako spremna i nju ćete imati prilike da vidite na nekom od narednih modnih događaja, nadam se”, pojasnila je Čelebić, koja je u intervjuu za “Vijesti” otkrila i šta je pripremila za crnogorsku Nedjelju mode.

“Predstaviću se sa 14 modela. Kao što sam već pomenula, rad na ovoj kolekciji sam započela još na drugoj godini studija i marljivo radila na njoj sve ovo vrijeme, u želji da se crnogorskoj publici prvi put javno predstavim u što boljem svjetlu”, pojašnjava Čelebić.

Njena kolekcija nosi naziv “The Whisper Of Winter”, odnosno šapat zime.

Model iz kolekcije Bojane Čelebić
Model iz kolekcije Bojane Čelebić(Foto: Saša Mitrović)

“Naime, kolekcija je inspirisana zimskom idilom, pejzažnim predjelima, planinama i reljefom naše predivne zemlje. Veoma volim prirodu i to je moja neiscrpna inspiracija. Željela sam predstaviti toplinu koju nam pruža naša domovina, na jedan potpuno moderan i drugačiji način. Namijenjena je svim ženama koje vole u svakom trenutku izgledati otmeno i elegantno”, nagovijestila je mlada dizajnerka.

Kako kaže, dobar izbor materijala jedan je od važnijih segmenata dizajna i smatra da je vrlo bitno dobro ih poznavati.

“Tokom svog školovanja, imala sam prilike da istražujem, edukujem se i radim sa mnogo različitih vrsta materijala. Stoga, meni lično, je od velike važnosti rad sa kvalitetnim materijalima. Takođe, akcenat stavljam i na udobnost, kao i prijatnost materijala za nošenje. Za izradu ove kolekcije, pažljivo sam odabrala materijale koji čine kombinaciju najfinije vune i kašmira, uz detalje od krzna. Moram naglasiti da je riječ o kvalitetnom vještačkom krznu naravno, jer sam veliki ljubitelj životinja i zalažem se za njihovu zaštitu”, istakla je Čelebić.

“Što se tiče kolorita, potrudila sam se da ponudim široku paletu boja, koja će zadovoljiti većinu ukusa, tako da svaka žena može pronaći kaput u svojoj omiljenoj, ili boji koja joj je potrebna”, dodaje ona.

Kao što i samo ime, ali i inspiracija govore, modeli su za sezonu jesen/zima, a Čelebić je odlučila da to bude kolekciju kaputa.

“Kaput, kao odjevni komad, sastavni je dio garderobera svake žene. Bilo da je u pitanju dnevna varijanta ili noćni izlazak, u zimskim danima, kaput je neizostavan dio outfita, pa je samim tim forma modela prilagođena svakodnevnom nošenju. Ono što bih istakla, jeste, da sam zaista vodila računa o praktičnosti prilikom dizajniranja. Modeli su uglavnom jednobojni zbog lakšeg kombinovanja, a pojedini modeli imaju mogućnost skidanja i stavljanja rukava Ili krzna, pa na taj način možete dobiti čak i prsluk ili jednostavniju varijantu kaputa”, opisuje ona. S obzirom na to da je ovo njeno prvo predstavljanje na Montenegro Fashion Weeku, priznaje da postoji izvjesna trema.

“...Ali pozitivna. Uložila sam veliki trud i zaista sam uzbuđena, tako da željno iščekujem reakcije publike. Nadam se da će sve proteći onako kako sam zamislila”, ispričala je mlada dizajnerka.

Model iz kolekcije Bojane Čelebić
Model iz kolekcije Bojane Čelebić(Foto: Saša Mitrović)

Proteklih godina organizatori modnih manifestacija osvježili su modne piste pozivanjem na učešće sve više mladih dizajnera koji završavaju ili su tek završili studije, a sa njima, scena je dobila i nešto inovativnija modna rješenja, a Čelebić se nada da je i ona uspjela u tom zadatku.

“Drago mi je da smo moje koleginice sa fakulteta i ja prepoznate kao neko ko unosi inovacije na polju modnog dizajna. To i jeste moj cilj, i zaista mogu reći da sam tokom svojih studijskih dana imala prilike da pronalazim inspiraciju u raznim sferama života i kroz te radove sam uspjela da izrazim i pronađem sebe i kao umjetnika, i kao dizajnera”, objašnjava ona.

“Međutim, rekla bih da naša okolina teže prihvata stvari koje su nesvakidašnje, i zbog toga joj se moramo koliko-toliko prilagoditi. Kada je u pitanju kolekcija koju ću predstaviti, s obzirom na to da je riječ o kaputima, ona je komercijalnog tipa, jer je to ono što tržiše zahtijeva, ali svakako da sam se potrudila da zadržim svoj dizajnerski identitet i uklopim ga granice traženog, što svakako predstavlja poseban izazov za mene”, istakla je Čelebić.

Crnogorska modna scena napreduje iz godine u godinu

Mlada dizajnerka u razgovoru za “Vijesti” osvrnula se i na modnu scenu Crne Gore, te odgovorila na pitanje ko se po njenom mišljenju od starijih kolega izdvaja, a šta nedostaje.

“Evidentno je da crnogorska modna scena napreduje iz godine u godinu, zbog čega sam veoma srećna. Svako od naših kreatora je specifičan na svoj način i ima nešto što ga izdvaja od drugih, po čemu je prepoznatljiv, tako da u svakom od njih pronalazim nešto što mi se dopada i ne bih mogla izdvojiti nikoga posebno”, poručuje Čelebić.

“S obzirom na to da sam tek zakoračila u naš modni svijet, još uvijek nisam dovoljno upoznata sa svim mogućim nedostacima, tako da mislim da ću o tome moći da pričam tek u nekom narednom periodu, ali sam neko ko će sigurno dati svoj maksimum i doprinos kako našoj modnoj sceni, tako i van njenih granica. Ono što se u prvi mah da primijetiti jeste da nam nedostaje više ovakvih modnih dešavanja i manifestacija na kojima će dizajneri moći da pokažu svu svoju kreativnost”, zaključila je ona.